Dan maar contant betalen?

Vorig jaar is de schade door skimming (pinpasfraude) verdubbeld naar 31 miljoen euro. Dat is een hoop geld! Als je het afzet tegen het aantal pintransacties schijnt het relatief nog wel mee te vallen trouwens. Wat zorgen baart is de enorme toename. De aandachtsgebieden van de skimmers verschuiven steeds, afhankelijk natuurlijk van wat er door banken, bedrijven en overheid gedaan wordt om het te voorkomen. De pinautomaten schijnen ze niet meer zo interessant te vinden, pinapparaten bij winkels daarentegen wel. En onbemande betaalautomaten (zoals op de stations) al helemaal. Trek jij je hier iets van aan?

Volgens mij is het tot nu toe zo dat de gevolgen van skimming door de bank vergoed worden. Dat vind ik dan wel weer een fijn idee. Hoelang zal dat zo blijven? En als het niet zo zou zijn, maakt het dan uit in jouw pingedrag? Ga jij dan niet meer pinnen, uit veiligheidsoverwegingen?

Contant betalen is natuurlijk veiliger. Helemaal als de skimactiviteiten bij pinautomaten verleden tijd zijn is het misschien wel een plan om gewoon contant geld uit de automaat te halen en bij de winkels niet je pinpas te trekken. Ook beter voor het beheren van je budget trouwens.

Lees ook:Wij betalen heel onveilig!
Lees ook:Pinpasfraude bij NS kaartjesautomaten
Lees ook:Betaalpas zonder bankrekening
Lees ook:Gek geldbericht: peuter strooit geld uit raam
Lees ook:Als bijverdiensten je auto verhuren

9 reacties op “Dan maar contant betalen?

  1. Debora

    Zolang je je pincode goed afschermt, zodat ook bv. een cameraatje ‘m niet kan zien, ben je denk ik al 95% veilig. Verder goed opletten wanneer een winkel medewerker je pas in handen neemt. Zit je denk ik op 98% veilig. Is voor mij goed genoeg.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Ron

      Ik schat de kans dat je met skimmers te maken krijgt in op 0,000001 procent. En inderdaad, afschermen met je hand verlaagt dat nog eens naar 0,00000000001 procent. Ofzoiets. :-) Nihil in ieder geval (en niet 2 of 5 procent wat je een klein beetje suggereert).

      Kortom, pinnen is heel veilig. Contant geld is niet de oplossing. Waar geld bij komt kijken, zul je boeven vinden. Of het nou pin is of contant…

        /   Beantwoorden  / 
      1. Debora

        Ik pin zo nu en dan op (grote) NS stations. Volgens mij kom je dan automatisch hoger dan 0,000001 procent te zitten. ;)

          /   Beantwoorden  / 
  2. Patrick

    Veel winkeliers zullen niet blij zijn met jouw opmerkingen. Die hebben liever dat wij gaan pinnen zodat het geldverkeer giraal wordt en daardoor (voor winkeliers) veel minder fraude gevoelig. Denk bv aan het verdwijnen van het geld en dus ook het valse geld. Ook zal het transporteren van geld overbodig worden. Ik persoonlijk betaal alles met PIN, ik hou geen contanten meer aan. Je kan bijna overal pinnen en ook veilig. Ja, er wordt geskimd, maar door goed op te letten kan je het voorkomen. Wordt je in de winkel geskimd dan is (volgens mij) de winkelier als aanbieder van PIN verwantwoordelijk en zal deze je moeten terug betalen. Zo ook bij een bank natuurlijk wanneer je daar wordt geskimd. Als we daadwerkelijk een bereking willen loslaten op de kans dat je wordt geskimd moet je alle PIN transacties per jaar weten en het aantal transacties waar is geskimd. Ik denk dat de kans dat je wordt geskimd nog kleiner is dan 1 op de 10.000.000 .

      /   Beantwoorden  / 
    1. Debora

      Wetende dat er meerdere malen per jaar berichten zijn over succesvolle skimmers op NS stations, komen we automatisch hoger uit dan 2 op een bevolking van 16 miljoen.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Patrick

        Haha… dat is een andere manier van berekenen. De kans dat je met skimming in aanraking komt is idd groter (aantal Nederlanders gedeeld door het aantal skimacties). De kans dat het jou overkomt is echt heel klein (aantal pintransacties per jaar gedeeld door het aantal skimacties). Wat denk je? Zal het aantal pintrasacties per jaar groter zijn dan het aantal Nederlanders dat in NL leeft? Vandaar mijn opmerking dat de kans dat het jou overkomt echt kleiner is dan 1 op 10.000.000.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Debora

          Bij het NOS Journaal werd net gesteld dat de kans dat je geskimd wordt 0,023% is. Hoe ze dat berekende werd niet gemeld.

            /   Beantwoorden  / 
    2. Fred Wijma

      Wat de winkeliers betreft, heb je helemaal gelijk Patrick. In Almere, waar de laatste tijd erg veel overvallen op winkels zijn geweest, wordt het pinnen erg gepropageerd. In sommige winkels kun je daar al niet eens meer contant betalen: men wil gewoon geen geld meer in de kassa hebben, om zodoende overvallers te ontmoedigen.

      En in mijn eigen woonplaats (Hilversum) worden de klanten ook al overgehaald om toch maar zoveel mogelijk te pinnen. Als in mijn eigen woonwijk een supermarkt drie keer in een half jaar tijd wordt overvallen en beroofd, dan kan ik me voorstellen dat men alles in het werk stelt om die criminelen buiten de deur te houden. En niet alleen om de centjes, maar ook vanwege de psychische schade die e.e.a. toebrengt. Zoiets gaat het personeel bepaald niet in de kouwe kleren zitten.

        /   Beantwoorden  / 
  3. Fred Wijma

    Hallo Deborah,

    Ik denk dat je e.e.a. nu door elkaar haalt. Volgens mij betrof het hier de schade van 31 miljoen, die 0,023% was van het totale bedrag dat er bij de pinacties omging. En dat is wezenlijk iets anders, denk ik zo.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.