Ruzie over geld voorkomen

Heb jij in je relatie vaak ruzie over geld? Heel logisch is dat je daar niet veel last van zult hebben als geld geen issue is, er altijd genoeg is om te kopen wat je wilt. Stellen die krapper in hun budget zitten blijken echter regelmatig ruzie te maken over geld. Het Nibud heeft er een onderzoek op losgelaten waar uitkomt dat 62% met regelmaat woorden heeft over het financiële huishouden. Nu zijn er mensen die het helemaal niet vervelend vinden om ruzie te maken. Ik weet niet hoe dat bij jou zit, maar ik heb een hekel aan ruzie. Als ik dat kan voorkomen doe ik het graag.

Ruzie over geld kun je voorkomen door vooral duidelijkheid te creëren. Niet de boel maar te laten gaan en één partner alle geldzaken laten regelen, maar samen praten over de financiën. Door er met z’n tweeën naar te kijken krijg je allebei inzicht in wat er binnenkomt en wat eruit gaat. En kun je samen oplossingen verzinnen voor eventuele tekorten.

Duidelijkheid kun je bijvoorbeeld creëren met een ouderwets huishoudboekje. Dat kun je gewoon in een schriftje doen, helemaal geen probleem. Natuurlijk zijn er tegenwoordig ook de nodige digitale manieren om je budget in de gaten te houden. Het Nibud heeft zelf de nodige hulpmiddelen. Nieuw is dat je binnenkort bij ING internetbankieren gebruik kunt maken van Tim (Transacties inzichtelijk maken). Daarmee worden uitgaven gerubriceerd, veel zelfs automatisch – doordat de rekeningnummers van bijvoorbeeld energiebedrijven erin bekend zijn. Goede actie van ING. Yunoo zal het wel jammer vinden, dat is immers gelanceerd om je bankgegevens in te importeren en vervolgens inzicht in je financiën te creëren.

Lees ook:Scheiden is meer lijden voor de vrouw
Lees ook:Jongeren kunnen financiële verantwoordelijkheid niet aan
Lees ook:Geldtips voor studenten
Lees ook:Spel voor jongeren: Bling Game
Lees ook:Ruzie tussen verzekeraars en tussenpersonen

Eén reactie op “Ruzie over geld voorkomen

  1. Fred Wijma

    Inderdaad: inkomsten en uitgaven op een rijtje zetten zodat je zicht hebt op je financiën, en praat vervolgens met elkaar over hoe je e.e.a. wilt gaan regelen. Als je er niet uitkomt, pols dan iemand die er verstand van heeft en waarin je allebei vertrouwen hebt. En dan (en dat is wellicht het moeilijkst) je aan de gemaakte afspraken houden en budgetdiscipline tonen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.