Sparen levert te weinig op! Wat zijn de alternatieven?

De spaarrentes zijn de afgelopen jaren sterk gedaald. Op dit moment bieden de grootste Nederlandse banken een spaarrente aan van rond de één procent. Voor spaardoelen op langere termijn zijn er goede alternatieven met een veel hoger rendement.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een aantal weken geleden de Europese rentetarieven verder verlaagd. Dit heeft gelijk weer tot gevolg gehad dat spaarbanken hun spaarrentes hebben verlaagd. De ABN Amro heeft haar spaarrente net verlaagd naar slechts één procent en de Rabobank zit zelfs nog iets lager. Met dit percentage kun je de inflatie al niet meer compenseren. Indien je geld bezit boven de vrijstelling in box drie van ons belastingstelsel, kost het sparen je jaarlijks geld. Het probleem is dat er nauwelijks alternatieven zijn, tenminste als je geen groot beleggingsrisico wilt lopen. Toch zijn er alternatieven met een hogere rentevergoeding en met minder risico’s in vergelijking met beleggen.

Kiezen voor een deposito tegen een vaste rente
Een goed alternatief met een hogere rentevergoeding is een deposito met een looptijd van één maand tot zelfs tientallen jaren. De hoogte van de rentevergoeding is voor een groot deel afhankelijk van de periode dat je het vast wilt zetten. Op dit moment kun je spaargeld voor drie maanden vastzetten voor een rentevergoeding van maximaal 1,75%. Als je kiest voor een langere looptijd kun je hoger uitkomen. De Rabobank biedt voor een deposito van vijf jaar een rente van 1,2%. Dat moet slimmer kunnen!

Kiezen voor een spaarplan met een hoge rente
Je kunt er ook voor kiezen om een spaarverzekering af te sluiten voor spaardoelen die verder in de toekomst liggen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de studie van de kinderen of een aanvulling op je pensioen. DELA is van oorsprong een uitvaartverzekeraar. Zij brengen geld bijeen in uitvaartpolissen voor haar ruim drie miljoen leden. DELA biedt nu ook mogelijkheden om een kapitaal op te bouwen met een ander doel. Met de zogenaamde DELA CoöperatiespaarPlan kun je geld opzijzetten tegen een vaste rentevergoeding van 2,75%. In vergelijking met geld opzijzetten op een variabele spaarrekening krijg je in deze spaarverzekering een hoge rentevergoeding.

Deze spaarverzekering heeft ook nog aanvullende voordelen. De inleg is namelijk flexibel en je kunt profiteren van een winstdeling. Bij overlijden volgt er een extra uitkering van 10% over de opgebouwde waarde. De looptijd bedraagt minimaal tien jaar.

Voor spaardoelen op lange termijn lijkt mij dit een goed alternatief!

Lees ook:Ook deposito’s zijn niet meer lonend
Lees ook:De spaarrentes blijven maar zakken
Lees ook:Spaarrente gaat omhoog, richting drie procent
Lees ook:Spaarrente omlaag?
Lees ook:En nog een spaarrente verlaging

Eén reactie op “Sparen levert te weinig op! Wat zijn de alternatieven?

  1. Jaap PG

    Door de relatief lage spaarrente vragen veel mensen zich of wat het nut van sparen nog is.Beleggen is een alternatief maar kent bepaalde risico’s die niet voor iedereen geschikt of noodzakelijk zijn. Wat te doen? bit.ly/sparenofbeleggen

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.