Spaarders met grote bedragen bij de DSB Bank

Volgens Nuzakelijk.nl verkeren de grootspaarders nog steeds in onzekerheid. Een bedrag van €100.0000 per rekeninghouder viel binnen de depositogarantieregeling, en hebben ze terugontvangen. Het meerdere moet verhaald worden bij de curatoren van de DSB Bank.

Er zijn in totaal 4000 spaarders die nog een claim open hebben staan. Het kan een claim van miljoenen zijn, maar er zitten ook spaarders tussen die minimaal boven het depositobedrag zitten. Volgens het artikel zullen de gedupeerden ongeveer tussen en de 50 en 80 procent van het bedrag terugontvangen.

Dramatische gevallen
Het klinkt vermogend om een bedrag boven de €100.000 op een spaarrekening te hebben, maar er zijn dramatische gevallen ontstaan door het omvallen van de DSB Bank. Eén spaarder had bijvoorbeeld een erfenis van een paar honderdduizend euro ontvangen. Het volledige bedrag had hij op een spaarrekening geplaatst bij de DSB Bank. Het garantiebedrag van €100.000 was zelfs niet voldoende om de erfbelasting te voldoen.

Een andere spaarder had net zijn huis verkocht en ging de overwaarde tijdelijk op een spaarrekening bij de DSB Bank zetten. Een deel van de overwaarde zat boven het garantiebedrag en moet nu geclaimd worden bij de curatoren.

Lees ook:Spaarders DSB Bank krijgen geld vóór kerst
Lees ook:Spaarders Van der Hoop krijgen meer terug
Lees ook:Hoogste spaarrente voor uw spaarloon
Lees ook:Spaarbanken verplicht onder toezicht van de Nederlandsche Bank?
Lees ook:Spaarder is niet tevreden met hoogte spaarrente

5 reacties op “Spaarders met grote bedragen bij de DSB Bank

  1. Fred Wijma

    Hallo Juul,

    Ik heb me nooit zo in de DSB-zaak verdiept (dus mogelijk klets ik nu onzin) maar ik wil toch wel eens kwijt dat ik de protesten van de spaarders van meer dan een ton niet echt snap. Iedereen weet dat de depositogarantie ophoudt bij € 100.000,– en dat je een groot risico loopt als je toch meer bij één bank(instelling) op je rekening(en) hebt staan. In zekere zin gok je dan, zeker als er al zo lang allerlei negatieve berichtgeving over de DSB circuleert in de diverse media. Nu blijken die mensen te hebben misgegokt en toch protesteren ze!!! En dat terwijl er zo vaak gewaarschuwd wordt om je kapitaal te spreiden….

    Protesteren omdat DNB mogelijk fouten heeft gemaakt? Ben je dan zelf ineens niet meer verantwoordelijk voor je spaargedrag? Op gevaar af dat ik nu heel boze grootspaarders over me heen krijg, stel ik de vraag: “Waarom denken deze mensen recht te hebben op (een deel van) hun geld boven de ton?”

      /   Beantwoorden  / 
    1. Juul

      In het verleden stonden mensen niet stil bij de mogelijkheid dat een bank om kon vallen. Na het omvallen van de Amerikaanse banken en de IJslandse Icesave, bestond er wel meer aandacht voor. De Nederlanders hebben teveel vertrouwd op de Nederlandse Overheid. Fortis is namelijk ook financieel ondersteund. Ik denk dat veel mensen in de veronderstelling waren dat Nederlandse banken niet konden omvallen. Begin 2009 had Dirk Scheringa nog de mooie cijfers gepresenteerd. Mensen hadden toch vertrouwen in de stabiliteit van de bank.

        /   Beantwoorden  / 
  2. patrick

    @ Juul,

    “In het verleden stonden mensen niet stil bij de mogelijkheid dat een bank om kon vallen”

    Sorry, maar een ieder die zo dacht is naief en moet ook de schuld bij zich zelf zoeken. Ik bedoel, is er nog nooit eerder een bank omgevallen? Kijk naar de zweedse banken crisis van de jaren 90. Of wat dacht je van de “Big depression” van de jaren 30?
    Ja, het zal best dat mensen niet meer verder keken dan hun neus lang is en niet meer hebben beseft dat een bank net als een olie maatschappij of een bakker een onderneming is die risico loopt. Maar dan nog… Is dat de schuld van de bank? Of de schuld van de overheid? Nee, beide zijn onschuldig. Dus moet de staat (lees iedere nederlander) verplicht bijdrage aan het faillisement van DSB? Waarom denk je dat ik nooit! ben overgestapt naar DSB? Omdat ik onderzoek heb gedaan naar de bank, omdat ik niet zomaar een Dirk op zijn blauwe ogen geloof.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Juul

      @Patrick,
      Je hebt gelijk! Niet iedereen heeft zich in die tijd gerealiseerd wat de gevaren waren. Na het omvallen van de DSB Bank zullen mensen nu eidelijk gaan beseffen dat ze geen bedragen boven de €100.000 per rekeninghouder moeten plaatsen bij één bank.

        /   Beantwoorden  / 
    2. Fred Wijma

      Ik kan niet anders dan jou gelijk geven. Een jaar of 5 geleden hadden we het failliet van de Van der Hoop-bank, iets meer dan twee jaar geleden was er het Icesave-drama, anderhalf à twee jaar geleden gonsde het van de geruchten over de DSB; en toch meer dan een ton (of, ook zoiets: geld op een rekening met achtergestelde rente …) laten staan op de bank van Dirk.

      Als je zoveel geld hebt om op de bank te zetten, dan spreid je je risico toch?

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.