Beleggingspolissen – kosten en kansen

Woekerpolis boek beleggingspolis
De storm rondom de beleggingspolissen lijkt wat geluwd, de media hebben het te druk met de hypotheekcrisis in Amerika. Is die hele discussie onder de titel Woekerpolisaffaire nu overdreven of volkomen terecht? Zijn mensen belazerd of zijn ze dom geweest?

Het is een lastige discussie waar veel over geschreven en gezegd is het afgelopen jaar. Een aardig artikel en uitgebreid artikel hierover vond ik op overgeld.nl. Hier heb ik geen toevoegingen op, maar wil mijn visie wel samenvatten.

Het gaat hier om een discussie die eigenlijk uit twee elementen bestaat. Aan de ene kant het beleggen, aan de andere kant de kosten. 

Waanzinnig veel mensen die in de afgelopen x-jaar een hypotheek hebben afgesloten, kozen ervoor deze deels te gaan aflossen met de uitkering uit een beleggingspolis. Voor mij is de belangrijkste vraag of ze daarbij een bewuste keuze voor beleggen hebben gemaakt. Want als je bewust kiest voor beleggen ken je de risico's ervan. Je hebt gekozen voor dat risico omdat je dan kans hebt op een prachtig resultaat, en dan moet je niet zeuren als de rendementen blijken tegen te vallen. Koos je er niet bewust voor, maar heb je gewoon getekend wat de hypotheekman (of -vrouw natuurlijk) onder je neus duwde… ben je dan slachtoffer of is dat gewoon stom?

Dan de kosten. Voor niets gaat de zon op en ieder bedrijf wil geld verdienen. Dat er in financiële producten dus kosten verwerkt zitten, dat is niet vreemd. Wat veel mensen niet weten is dat bij levensverzekeringen het overgrote deel van de kosten meestal in de eerste vijf jaar van de looptijd verrekend worden. Bij het berekenen van die kosten gaan ze uit van de totale looptijd, vaak 30 jaar. De bedragen zijn heel pittig. En als je dan na een jaar of zeven, acht besluit te stoppen met zo'n polis, dan zit je in de prijzen. Dan heb je voor 30 jaar kosten betaald, daardoor is er van jouw premies een fiks deel nooit belegd. Daarbij vallen de beleggingsresultaten ook nog eens tegen (in het verleden behaalde resultaten bieden immers geen garantie voor de toekomst). En heb je je nooit gerealiseerd dat een deel van je maandelijkse premie gebruikt wordt voor de verzekeringsdekkingen die je gekozen hebt (met name overlijdensrisico).

Zijn die kosten te hoog? Ja… ze zijn fiks, maar wat is te hoog? Nogmaals: als degene die de verzekering afsluit precies weet wat hij doet en goed geinformeerd is over alle risico's en kosten is er in mijn ogen niet veel aan de hand. Die informatie, daar kan zeker een hoop aan verbeterd worden en dat is door de hele discussie in ieder geval in gang gezet.

Lees ook:Geld op de bank zetten of in de bank stoppen?
Lees ook:Golden Sun fraude
Lees ook:Heb jij je beleggingsgelden al overgeheveld?
Lees ook:Beleggen in goud is speculeren
Lees ook:Koningshuis en Songfestival

0 reacties op “Beleggingspolissen – kosten en kansen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.