Spaargeld beter af in een oude sok?

Bijna de helft van de Groningers die mee hebben gedaan aan een poll op de site RTVNoord.nl, zijn van mening dat spaargeld beter af is in een oude sok.

Maar liefst 45 procent van de ondervraagden is van mening dat spaargeld beter thuis bewaard kan worden, in plaats van het geld onder te brengen bij een spaarbank. Dit wordt voor een groot deel veroorzaakt door de lage spaarrente.

Spaarders die een spaarsaldo hebben boven de vrijstelling in box 3 (€20.785), zien de waarde van hun spaargeld jaarlijks dalen. De hoogste spaarrentes overstijgen nog steeds de inflatie, maar als u ook de heffing in box 3 meerekent, wordt spaargeld steeds minder waard. De hoogste spaarrente bedraagt op dit moment 2,88 procent (LeasePlan Bank).

Geld thuis bewaren
In de praktijk zal spaargeld dat in een oude sok wordt bewaard, niet opgegeven worden bij de Belastingdienst. Voor de Fiscus zal het lastig zijn om dit geld te achterhalen. Toch is het zeker niet aan te raden. Aan geld thuis bewaren kleven wel een aantal risico’s. Bij een brand loopt u het risico om het volledige bedrag aan papiergeld te verliezen. Bij inbraak krijgt u slechts een beperkt bedrag van de verzekeraar terug. Op contant geld zit namelijk vaak een beperking in de inboedelverzekering.

Daarnaast krijgt u nog extra last van de inflatie. U ontvangt jaarlijks geen rentevergoeding, dus wordt de inflatie ook niet geheel of gedeeltelijk gecompenseerd. Bewaren in een oude sok lijkt mij niet verstandig.

Lees ook:Spaarder is niet tevreden met hoogte spaarrente
Lees ook:Icesavers sparen nu in oude sok
Lees ook:Spaarrekening of een oude sok?
Lees ook:Geld vastzetten in deposito om inflatie tegen te gaan
Lees ook:Wij bezitten een recordbedrag aan spaargeld

2 reacties op “Spaargeld beter af in een oude sok?

  1. Joop

    Je moet natuurlijk ook geen papiergeld bewaren in een oude sok
    Papiergeld is sowieso op termijn niets meer waard. Gewoon je geld omzetten in goud, vervolgens symbolisch in een oude sok. De oude sok vervolgen in tupperware en begraven of verstoppen in huis of tuin. Tadaaaa zie hier de reden waarom de goud prijs momenteel zo hard stijgt. Fiat geld wordt massaal bijgedrukt of uit lucht gecreerd. Bij fiatgeld heb je dan inderdaad inflatie, bij Goud niet wordt t.o.v. fiat geld alleen maar meer waard

      /   Beantwoorden  / 
  2. Rene

    Tulpenbollenhandel! Goud heeft geen intrinsieke waarde. Het is alleen wat waard omdat er vraag naar is, zoals je zelf ook al aangeeft. Het is wachten op het moment dat de goudbubbel klapt.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.