Wij bezitten een recordbedrag aan spaargeld

De spaarrente staat op een laagterecord, maar dat weerhoudt ons niet om massaal geld op te potten. Volgens het CBS hadden wij in de maand mei gezamenlijk maar liefst €339 miljard euro aan spaartegoeden. Het is een nieuw record!

Volgens Independer is het spaartegoed sinds het begin van de kredietcrisis in 2007 met 30% gestegen. In 2007 en 2008 was het nog mogelijk om een spaarrente te krijgen van meer dan 5%. Op dit moment bedraagt de gemiddelde spaarrente 1,2%. Volgens Daniel de Wild van Independer sparen wij voor een appeltje voor de dorst. Dat blijven wij ook wel doen zolang wij in ieder geval nog rente krijgen over de spaartegoeden. Toch heeft het sparen nauwelijks zin, want de inflatie bedraagt 1,1%.

De meeste spaarders hebben het spaargeld geparkeerd bij één van de Nederlandse grootbanken. Zij bieden een spaarrente van 0,9%, dus de inflatie wint het van hun spaarrente.

Als je een vermogen hebt boven €21.330 (€42.660 voor partners), moet je ook nog rekening houden met de belastingheffing van 1,2% over het meerdere. Deze zogenaamde vermogensrendementsheffing zorgt er voor dat sparen geld kost.

De hoogste spaarrente verschilt nauwelijks van de laagste spaarrente
In 2008 kon je een spaarrente krijgen van maximaal 5,25%. De Nederlandse grootbanken boden in die tijd iets meer dan 3%. De spaarrente is nu zeer laag en dat maakt de verschillen ook kleiner. De hoogste spaarrente op een vrij opneembare spaarrekening bedraagt nu 1,38% en de Rabobank, de ING en de ABN Amro bieden een rente van 0,9%. Het verschil is klein, maar voldoende om over te stappen. Zodra de rentes weer gaan stijgen, zullen de verschillen namelijk ook weer groter worden.

Lees ook:Hoogste spaarrentes verschillen nauwelijks
Lees ook:Hoogste spaarrente blijft laag
Lees ook:Geld beschermen tegen inflatie
Lees ook:Geld vastzetten in deposito om inflatie tegen te gaan
Lees ook:Inflatie hoger dan spaarrente

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.