Onze huizenmarkt een zeepbel?

Het IMF stelt in een onderzoek dat de huizenprijs in Nederland onverklaarbaar hoog is. We staan wereldwijd op de tweede plaats, net na Ierland. Is onze huizenmarkt een zeepbel? Zitten we straks allemaal vast in onze koopwoning omdat verkopen door de hypotheekschuld geen optie meer is?

Je zou het bijna denken. Ik denk (en hoop) dat het allemaal wel meevalt. Het onderzoek van het IMF heeft – heel gek – de factor aanbod niet meegenomen. Terwijl die factor een groot deel van de prijs bepaalt. Ja toch? Marktwerking: prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Natuurlijk speelt de hypotheekrenteaftrek en de daardoor veel hogere hypotheekverstrekking op inkomen ook een rol.

Lees ook:Hogere rente voor 65-plussers?
Lees ook:Speelgoed wordt fors duurder
Lees ook:Garantie Icesave afgeslagen?
Lees ook:Kan jouw WOZ-waarde niet omlaag?
Lees ook:Autoverzekering in Randstad 2,5 keer zo duur

3 reacties op “Onze huizenmarkt een zeepbel?

  1. Home

    “Zitten we straks allemaal vast in onze koopwoning omdat verkopen door de hypotheekschuld geen optie meer is?”

    Leg dat eens uit. Als de prijzen dalen kun je toch ook veel makkelijker iets anders kopen. Je neemt een hypotheek op het nieuwe (goedkope) huis en daarbovenop zet je het restbedrag van je oude hypotheek. Voor veel mensen zal dat overigens niet veel zijn zelfs al daalt het 30%.
    Lijkt me dat dit alleen maar goed is.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Anneke Ranzato (redactie)

    @Home
    De hypotheek die je maximaal kunt krijgen is mede afhankelijk van de waarde van de woning. Dus als je een nieuwe woning koopt na het instorten van de prijzen kun je maximaal 130% van de executiewaarde van die woning aan hypotheek hebben. Maar je oude hypotheek was hoger dus wat doe je dan met die restschuld? Die kun je niet meer hypothecair lenen dus dat wordt dan consumptief… als dat al mogelijk is… duur!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Johan

    En dan is er nog een factor die niet veronachtzaamd mag worden; de bouwkosten. De lonen stijgen en de materiaalkosten (grondstoffen) gaan alsmaar omhoog. Dit alles komt tot uitdrukking in de verkoopprijs van (nieuwbouw)woningen.

    Daar komt nog bij dat de vraag naar koopwoningen de komende twintig jaar groter blijft dan dat er gebouwd wordt. De bevolking blijft toenemen (uitgezonderd provincies in de periferie).

    Tel daarbij op dat de hypotheekrentestand laag is en met de faciliteit van de hypotheekrenteaftrek is het plaatje compleet.

    De NVM gaat er vanuit dat de gemiddelde koopwoningprijs in 2008 met 2 procent zal stijgen. Gecorrigeerd door de inflatie kan men dan spreken van een daling.

    Het lijkt me dan ook verkeerd om dit alles af te wimpelen als een zeepbel die elk moment uit elkaar kan spatten.

    Vooralsnog zit de huizenmarkt in ons land in rustig vaarwater. De kredietcrisis in Amerika en andere perikelen hebben er nauwelijks vat op.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.