Verborgen kosten in OpMaat hypotheek Rabobank

Na veel commotie rondom de Postbank is het nu de beurt aan de Rabobank. Niet over spaarrentes dit keer, maar over de kosten in de OpMaat hypotheek. Radar heeft uit een onderzoek geconcludeerd dat er sprake is van verborgen kosten.

De OpMaat hypotheek is een zogenaamd hybride hypotheekproduct. Je kunt voor het bij elkaar krijgen van het bedrag dat je wilt aflossen kiezen voor de zekerheid van een spaarpot, of de kans op hoger rendement van beleggingen, of een combinatie daarvan. Tot zover niets bijzonders, bijna iedere hypotheekaanbieder kent wel zo’n product.

Het onderzoek van Radar stelt dat het niet duidelijk is hoeveel premie er voor de overlijdensrisicodekking ingehouden wordt. En dat niet gecommuniceerd wordt welk spaarbedrag gegarandeerd is.

Volgens de Rabo zijn er nooit klachten over geweest, volgens Radar hebben er honderden teleurgestelde Rabobank-relaties gereageerd. Wat is waar?

Ik aarzel om standaard aan te nemen wat Radar stelt. Ze zijn daar nogal op sensatie belust en maken graag gebruik van de onrust onder financiële consumenten (woekerpolissen etc) om nog maar weer eens wat olie op het vuur te gooien.

Aan de andere kant: af en toe zie ik van klanten offertes van Rabobank, ook wel van de OpMaat hypotheek. En de becommentarieerde punten heb ik mezelf ook weleens afgevraagd. Omdat ik graag een goede vergelijking maak tussen hetgeen ik te bieden heb en hetgeen Rabobank op zo’n moment offreert.

Ik ben benieuwd wat voor vervolg dit krijgt!

Update 25 aug 2008: Rabo OpMaat hypotheek target van WoekerPolisClaim

Lees ook:Internetuitzending van Radar over OpMaat hypotheek Rabobank
Lees ook:Rabobank schandaliger dan Postbank
Lees ook:Stichting Woekerpolis Claim in actie tegen Rabobank
Lees ook:Rabobank presenteert bankspaarproducten
Lees ook:Fijn hyven met de Rabo?

13 reacties op “Verborgen kosten in OpMaat hypotheek Rabobank

  1. Juul

    Het ging in dit geval inderdaad niet over de rente op spaarrekeningen, zoals bij de postbank. Maar hetgeen vorige week in de media is geweest over Postbank zal waarschijnlijk voor meerdere “grote” banken gelden. Ook Rabobank blijft ver achter qua spaarrente.

      /   Beantwoorden  / 
  2. anoniem

    De Rabobank heeft wel meer van die leuke akties, het heeft mij in ieder geval een paar duizend euro gekost en procederen heeft geen zin.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Patrick

    Ach ach ach…. wat een verhaal op Radar. Tuurlijk is het niet mogelijk om aan te geven wat de premie voor een overlijdensrisicoverzekering is. Die is per persoon verschillend. Dus kan er ook niets toe gezegd worden over het garantie spaarbedrag….

      /   Beantwoorden  / 
  4. marcel pulles

    Ook wij hebben een spaarhypotheek met een gedeelte aflossingsvrij daarnaast is deze naderhand nog verhoogd nu moeten wij als wij de rente vastzetten die nu nog variabel is 3x 750 euro betalen voor elk hypotheek contract zonder dat ons dat eerder gemeld is. Dit is toch pure geldklopperij immers er hoeven toch niet veel administratieve handelingen te worden verricht

      /   Beantwoorden  / 
  5. Juul

    Het gaat nu over Rabobank. Dit wil echter niet zeggen dat dit niet speelt bij andere geldverstrekkers. De zogenaamde hybride hypotheekproducten bieden meerdere aanbieders aan, en hebben waarschijnlijk ongeveer dezelfde vorm. Rabobank is nu de klos, maar je zou er een andere naam in kunnen vullen in plaats van Rabobank.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Amalia

    Inderdaad heeft procederen geen zin. Al heeft de Rabobank wel een eigen gezicht… lokaal zijn het grafdelvers van dode rekeningen die totaal gecorrumpeerd zijn. In Groningen zijn verwikkeld in cocaine incidenten. Kijk ook naar http://www.maffiabank.nl.

      /   Beantwoorden  / 
  7. jaapie

    natuurlijk onzin wat je hier schrijft. Een hypotheek bestaat uit 3 componenten. De rente die moet worden betaald. De levenverzekering en de aflossing op welke wijze dan ook. In al die verzekerings producten is het een grote brij. De Rabobank e.a. weten precies welk deel van de premie er wordt weggelegd voor de levensverzekering en waar er mee wordt belegd cq gespaard. Ik heb het van diverse banken uitgerekend. Het was bliksems lastig. Maar 1 ding is wel zeker. De 1,2% belasting gaat echt niet naar de zak van de lener. Die verdwijnt in de zak van de bank + extra fee van ja van hoe veel idd.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Robin

    @Patrick,
    Het gaat er om wat gecommuniceerd is:
    - Is er verteld dat deze overlijdensrisicoverzekering variable was en dat er mogelijk extra bij betaald moest worden?
    - Is er verteld dat, indien er extra bij betaald moest worden dit automatisch (zonder berichtgeving) van het spaar te goed afgehaald kon worden?
    - Is goed duidelijk gemaakt dat ook het spaar gedeelt niet onaantastbaar is?
    - Staat dit alles ook op papier?

      /   Beantwoorden  / 
  9. hypotheek

    In het algemeen gaan we in deze maatschappij waar de invloed van de consument steeds groter word steeds meer naar een proces waarbij de consument zelf bepaalt hoe
    hetgeen hij wil aanschaffen eruit ziet. In de hypotheekmarkt zullen steeds meer hypotheken op maat worden aangeboden. Het voordeel hiervan is dat de keuze groter wordt en je bij het afsluiten van een hypotheek exact kunt aangeven welke opties je wel en niet wilt. Een groot nadeel echter voorlopig is het feit dat het herkennen van een “goedkope” hypotheek moeilijker gaat worden omdat het dus tegelijkertijd ondoorzichtiger zal worden wat wel en niet onder de hypotheek valt qua voorwaarden en extra opties.

      /   Beantwoorden  / 
  10. BUUS

    Het is een schande dat de bank waar zoveel mensen vetrouwen in hebben ZO MET DEZE MENSEN DIE ZO MOOIE OPMAT HYPOTHEEK HEBBEN OM GAAT.

    SCHANDE moet hier nu ech een rechtzaak voor nodig zijn.

      /   Beantwoorden  / 
  11. De Bruin

    ALs er verborgen kosten zijn, moet iedereen dat weten.
    Dus moet de rabobank ook eens eerlijk zijn met hun woekerpolis de opmaathypotheek.
    Het is nu bijna 2010 en er is nog niets gebeurd.
    Jammer Rabobank en interpolis glas helder?
    Helder hun provisie zeker.

      /   Beantwoorden  / 
  12. TB

    Speelt nu echt. Met een Op Maat C (sedert 10 jaar) nu een absurd Rabo – vergoedingsaanbod van EUR 222, mits getekend voor finale kwijting. Over de variable premie voor het overlijdensrisico is tijdens het “adviesgesprek” WEER niet gesproken! Navraag: men belt terug. Het lijkt wel een kansspel, waar slechts te verliezen valt voor/door de consument.

      /   Beantwoorden  / 
  13. aflossingsvrije hypotheek

    Bedankt voor de goede post. Jammer dat de Rabobank werkte met verborgen kosten. Ik vind dat iedere hypotheekverstrekker duidelijk moet aangeven wat precies de kosten zijn.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.