Gouden handdruk niet meer zo goud

Zonder al te veel ruchtbaarheid is per 1 januari dit jaar een nieuwe regeling ingegaan voor het bepalen van de ontslagvergoeding waar je recht op hebt als je de laan uitgestuurd wordt door je werkgever. De rechter gebruikt hiervoor de zogenaamde kantonrechtersformule, waarin het aantal dienstjaren in combinatie met de leeftijd het aantal maandsalarissen bepaalt dat je meekrijgt. Die formule is aangepast, waardoor de ontslagvergoedingen behoorlijk lager kunnen uitvallen. Het hoeft niet alleen daardoor te komen, maar in de eerste maanden van dit jaar zijn de toegekende gouden handdrukken behoorlijk lager dan vorig jaar: gemiddeld € 27.000, terwijl dat eerder € 10.000 hoger lag.

Tot en met vorig jaar werkte de kantonrechtersformule als volgt: dienstjaren tot 40 jaar voor 1, van 40 jaar tot 50 jaar voor 1,5 en vanaf 50 jaar voor 2.
In de nieuwe kantonrechtersformule tellen de dienstjaren tot 35 jaar voor 0,5, van 35 jaar tot 45 jaar voor 1, van 45 jaar tot 55 jaar voor 1,5 en vanaf 55 jaar voor 2.
Hierdoor kan zo maar zo zijn dat een oudere werknemer met een 20-jarig dienstverband in plaats van 30 maanden een ontslagvergoeding ontvangt van 25 maanden.

De timing van de verlaging van de ontslagvergoedingen is natuurlijk wel erg naar: net in het jaar waarin heel veel mensen ontslag aangezegd zullen krijgen. De kans dat iemand die ontslagen is snel weer een passende baan vindt is bovendien veel kleiner, waardoor de ontslagvergoeding een langere periode moet overbruggen.

Als je de ontslagvergoeding krijgt toegewezen moet je wel altijd de afweging maken wat je ermee wilt: direct laten uitbetalen betekent dat er een fors bedrag aan belasting op ingehouden wordt. Kijk daarom goed naar de mogelijkheden voordat je het geld op je rekening gestort krijgt.

Lees ook:Nieuwe depositorentes Credit Europe
Lees ook:2015: alleen nog je eigen AOW
Lees ook:Aanpassen voorlopige teruggave
Lees ook:AdvieSoap deel 5: Gouden Handdruk
Lees ook:Icesave: je kunt nog rente vorderen

2 reacties op “Gouden handdruk niet meer zo goud

  1. Hans

    Op de website http://www.ontslagvergoeding.eu staan handige testen waarop kan worden getoetst hoe de besteding van de ontslagvergoeding het beste kan worden ingevuld.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Hans

    Sinds 1-1-2010 is banksparen met gouden handdruk ook mogelijk.
    Op bank-sparen.nu zie je wat er allemaal mogelijk is. Helaas laten de eerste aanbieders nog op zich wachten.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.