Meeverhuizen hypotheek niet meer mogelijk?

Zoals ik al eerder schreef, gaan banken striktere voorwaarden aanhouden bij het verstrekken van hypotheken. Uit een artikel op de Telegraaf.nl blijkt nu dat zelfs meeverhuizen van de hypotheek een probleem kan gaan worden.

Stel, u koopt een ander huis en u hebt voor uw huidige woning een gunstige hypotheek. In de overeenkomst is het toegestaan om bij verhuizing de hypotheek mee te nemen naar de nieuwe woning. U gaat een ander courant huis kopen en u hebt geen extra hypotheek nodig. In dit geval mag u er vanuit gaan dat het meeverhuizen van de hypotheek geen probleem zal zijn. Toch kan het gebeuren dat de bank uw eigen hypotheek gaat weigeren. De reden is niet dat ze geen hypotheek willen verstrekken op het huis, maar uw inkomen is te laag om de hypotheek te krijgen!

Dit is een absurde manier om met klanten om te gaan. Ondanks het feit dat u altijd keurig uw maandlasten hebt voldaan, heeft de bank er ineens geen vertrouwen meer in dat u de hypotheeklasten ook daadwerkelijk kunt opbrengen. De banken moeten zich schamen om een dergelijk verhaal hun klanten voor te houden.

De banken op hun beurt wijzen de vinger naar de AFM die hun dit soort maatregelen oplegt. Volgens een woordvoerder van de ABN, betreft het door de verhuizing een nieuwe hypotheek, en moeten zij de regeltjes toepassen. Indien de hypotheek niet door de inkomenstoets komt, wordt deze afgewezen. Ik mag toch hopen dat de banken de eisen van de AFM foutief interpreteren.

Lees ook:AdvieSoap deel 12: Bijleenregeling bij samenwonen
Lees ook:Duurste huizen van Nederland
Lees ook:Strengere regels voor hypotheken
Lees ook:Onverkoopbare huizen
Lees ook:Starters betalen de rekening

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.