Hypotheekrenteaftrek onder vuur

kaartenhuisJarenlang bleef het bij gesprekken, maar het lijkt er nu op dat er ingegrepen gaat worden in de hypotheekrenteaftrek.

Telkens wordt het hypotheekrenteaftrek weer ter discussie gebracht, maar de maatregelen blijven uit. Dit komt voornamelijk door de angst voor de gevolgen voor de huizenprijzen. Het is niet ondenkbaar dat een ingrijp grote gevolgen gaat hebben voor de huizenmarkt.

Zweden en Engeland
Telkens wordt het voorbeeld van Zweden weer naar voren gehaald. Daar werd in 1991 de aftrekmogelijkheid beperkt. De hypotheekrente werd aftrekbaar gemaakt over een belastingschijf van maximaal 30 procent. Dit zou in Nederland betekenen dat de aftrekbaarheid over de 52 en de 42 procent zou worden teruggetrokken. In Engeland hebben ze ook maatregelen getroffen, maar daar hebben ze het zeer geleidelijk ingevoerd. De gevolgen voor de huizenmarkt zijn in Engeland uitgebleven.

Poll
Op Mijngeld.blog hebben wij een poll gehouden onder onze bezoekers. De vraag was: “Indien er op de hypotheekrente aftrek bespaard moet worden, welke maatregel is volgens u de beste keuze”. De lezers konden een keuze maken uit een vijftal opties. Hieronder treft u de uitslagen aan:

Antwoord 1:
Een plafond instellen bijv. geen rente-aftrek op hypotheekschulden boven de €500.000,-
35% van de stemmen
Antwoord 2:
Hypotheekrente aftrek volledig afschaffen
27% van de stemmen
Antwoord 3:
Gedurende de looptijd van de hypotheek moet er verplicht gedeeltelijk afbetaald worden
24% van de stemmen
Antwoord 4:
Mijn antwoord staat er niet tussen
14 % van de stemmen
Antwoord 5:
Een kortere periode hypotheekrenteaftrek aanbieden in plaats van dertig jaar
0% van de stemmen

Lees ook:Beperking hypotheekrente aftrek treft ook huurders
Lees ook:Laatste duwtje voor de huizenmarkt?
Lees ook:Hypotheekrenteaftrek is heilig huisje
Lees ook:Nieuwe blog over huizenmarkt
Lees ook:Rentebericht: hypotheekrente nu echt omhoog?

15 reacties op “Hypotheekrenteaftrek onder vuur

  1. de schoolmeester

    Ik heb nooit gekocht, maar wel betaald voor hun aftrek. Dat kwam omdat zij wel het geld hadden om te kopen en ik niet. Dus donder op met die hele hypotheekaftrek. Is enkel voor mensen met geld en het heeft niets van de woningnood opgelost.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Hertog

      Ik heb wel gekocht en ook betaald, voor mijn en hun aftrek.
      Dat kwam omdat ik geen geld had om te kopen, en dus een hypothecaire lening nam.
      Nu 35 jaar later huur ik weer, en verkocht mijn woning die 8x meer opleverde als ik er voor betaalde.
      En van die winst vang ik nu elke maand de rente’s en de dividenden, die mij nu in staat stellen om er fijn van te leven.

      Nu kan ik ook met de schoolmeester mééroepen: donder op met die hele hypotheekaftrek, is enkel voor die mensen die geen geld hebben, en ook niet het lef om een hypotheekschuld voor hun rekening te nemen, weg ermee.

      Misschien wel een beetje à sociaal, dat wel!, maar daar heb ik geen boodschap aan, dat wel!

      Net als Nina, dat wel!

        /   Beantwoorden  / 
      1. Schoolmeester

        Jij hebt geluk gehad en het is je gegund als individu, maar als er bezuinigd moet worden, dan vind ik dat je dit systeem , wat is ontaard in gesubsidieerde woningspeculatie en zijn oorspronkelijke doel van een woning kopen om er je hele leven in te wonen voorbij is geschoten, op zijn zachtst gezegd wel heel goed tegen het licht gehouden moet worden.
        -
        Daarnaast heb ik niets tegen mensen die een hypothecaire lening afsluiten, maar het het gaat mij om het systeem dat ze dan ook automatisch aftrek krijgen.
        -
        Ik bemerk bij u ook een zekere bewondering voor super Nina. Ik waag het te betwijfelen of u dat nog zou hebben als deze dame in de tijd dat u uw huisje wilde verkopen in dezelfde straat allemaal huizen opkocht om de Petalo-clan te huisvesten. Ik denk dat u over deze kapitalische roofridder anders zou denken. Maar ja, u heeft geluk gehad.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Hertog

          Schoolmeester
          Dank voor je reactie, ben het met je eens dat ik geluk had, ben het ook met je eens dat het systeem best doorgeprikt mag worden en b.v.b. in 30 jaar afgebouwd zou mogen worden naar geen belastingaftrek meer.

          Dat is waar iedere onroerend goedman, en ook de VVD en CDA zo bang voor zijn, geen aftrek meer trekt natuurlijk de markt naar beneden, maar als dat rustig aan gebeurd, kan de luchtbel die er nu inzit rustig weglopen, en kan de markt op een lager niveau gaan stabiliseren, dan kunnen de starters waaronder ook mijn kleinkinderen misschien eens een keer gaan instappen.
          Een drama natuurlijk voor al die lieden die zich laten vertegenwoordigen door de VVD en CDA.
          Valt hun bron van zakkenvullen weg.
          Ik zeg met je mee, weg met die verkapte subsidies, en ook die huursubsidie kan weg.
          Ieder gaat maar wonen op het niveau waarop men de eigen broek kan ophouden, en dat is voor de een iets hoger als voor de ander.

          Ik besef natuulijk wel dat ik nadat ik reeds geprofiteerd heb, dit met iets meer gemak kan roepen, voel me daarom ook wel enigzins een opportunist.

          En schoolmeester, van enige verering of van enig respect voor Nina is absoluut geen sprake, ik bevestigde alleen dat ik mezelf wel enigzins à sociaal vond met mijn opmerkingen, en dat vind ik zeker van Nina. Voor haar heb ik geen goed woord over.
          Zij had n.l. zelf een vinger in die pap, en roerde behoorlijk mee bij de prijsopdrijving van haar bedrijf.
          Ik kon alleen maar gebruik maken van iets wat mij overkwam, zonder die prijsopdrijving zelf te kunnen beïnvloeden.

          Ben ook met je eens dat die marktprijs best 30% lager mag worden.
          Daarom is 9-juni een heel belangrijke dag, we kunnen er zelf veel aan veranderen, door goed te kiezen.

            /   Beantwoorden  / 
          1. schoolmeester

            Beste Hertog
            -
            Ik wilde toch even ingaan op het puntje van huursubsidie. In vele gebieden in Nederland met name in de Randstad zijn vele gebieden waar mensen die op dit moment recht hebben op huursubsidie niet meer kunnen wonen. Als ik ‘s morgens naar mijn werk ga, kom ik vele mensen tegen waarvan ik weet dat ze niet in mijn woonplaats kunnen wonen. Het zijn meestal mensen met een niet Nederlandse achtergrond, die werkzaam zijn in de huishouding en de gezondheidszorg. Ik vind dit een vorm van maatschappelijke “apartheid “. De mensen moeten in mijn gemeente in de sociale woningbouw al minimaal 500 Euro neerleggen. Goedkopere woningen zijn er eenvoudig niet of zeer zeldzaam. Dit is voor mensen die in dit soort werk doen niet te betalen. Toch hebben we in onze gemeente veel van dit soort mensen nodig, omdat deze sterk vergrijsd is. Daarom ben ik van mening dat er wel huursubsidie moet blijven. Enkel en alleen om de sociale cohesie te laten bestaan en geen reservaten te creeeren voor mensen met een goed inkomen en mensen met een matig tot zeer laag inkomen.

              /  
          2. Hertog

            Beste Schoolmeester

            Je roert inderdaad wel een punt aan dat aandacht behoeft.
            Maar net als bij de aftrekregeling waarbij ik beplijt om die over langere tijd af te schaffen, zou ik ook willen dat de afschaffing van huursubsidie over een langere periode word voltrokken.
            Méér voel ik er voor om de onderbetaling van bepaalde laag geschoolde beroepsgroepen aan te pakken.
            Lijkt me ook beter voor hun zelfrespect.

              /  
        2. schoolmeester

          @Hertog
          -
          In principe mee eens, maar als er daarnaast gepraat wordt over het verlagen van het minimumloon met 10%, denk ik dat je voorstel niet veel kans zal maken. Ik denk dat we weer terug moet naar nivellering van lonen, want er is in Nederland ook een zeer grote groep die het goed of zelfs zeer goed heeft. Daar kan tijdelijk best een paar procentjes vanaf, tenslotte heeft diezelfde groep de laatste 10 a 15 jaar ook het meest geprofiteerd van de toegenomen welvaart. In begin jaren 80 heb ik ook een aantal jaren 5%+indexering in moeten leveren. Iedereen die zijn financiele zaakjes een beetje op orde heeft op dat niveau zou dat moeten kunnen.

            /   Beantwoorden  / 
    2. Joop

      Schoolmeester, jij hebt inderdaad moeten betalen voor mijn hypotheekrenteaftrek, maar ik moest betalen voor jouw huursubsidie huurtoeslag).

        /   Beantwoorden  / 
      1. Schoolmeester

        Beste man, ik heb van mijn leven nog nooit een cent huursubsidie ontvangen. En de mensen die dat krijgen, zouden het liever ook niet krijgen. Zij zouden liever een normale huur betalen, want het betekent dat zij een inkomen hebben wat te laag is om gewoon een huur te betalen.
        -
        Daarnaast vergeet men dat in de huursector de huren ook te hoog zijn , want deze zijn gekoppeld aan de huizenprijzen.
        -
        De prijs van een gemiddelde koopwoning is namelijk gemiddeld 30% te hoog door de hypotheekaftrek.
        -
        Maw. er is totaal geen vrije markt op dit gebied. Iets waarvoor de VVD en het CDA zeggen zich altijd sterk te hebben gemaakt. Je reinste boerenbedrog.

          /   Beantwoorden  / 
    3. Michel

      Schoolmeester, je snapt het systeem niet. Als jij geen huis kunt betalen, betaal jij ook geen belasting om de aftrek van anderen te betalen. Het is AFTREK, dus iemand betaalt zelf minder belasting, maar nog steeds meer dan niks.

      Het huidige systeem (sociale woningbouw, huursubsidie, hypotheekrenteaftrek, overdrachtsbelasting, WOZ, etc etc) pompt vooral nutteloos geld rond en laat banken, verzekeraars en notarissen marges opstrijken over grotere bedragen dan nodig.

      Afschaffen dus. Maar dan wel gelijktijdig met de sociale woningbouw, huursubsidies, WOZ, overdrachtsbelasting etc etc. En graag compensatie voor verplichtingen die aangegaan zijn voor 30 jaar. En compensatie voor verlies van woningwaarde. En zonder inkomensnivellering graag, dus de aftrek die ik niet meer heb, komt bij mij terug als korting op mijn belasting.

      Afschaffen zonder teruggeven betekent voor mij een belastingverhoging van ongeveer 20%. Is dat eerlijk?

      Mijn eigen ervaring is dat starters helemaal niet geholpen worden door het huidige systeem, want als starters wissel je ook vaak van woning (en vaak niet een keuze): carriere maken (duurder huis kopen), partner ontmoeten (samenwonen), scheiden (niet meer samenwonen), andere partner ontmoeten (weer samenwonen), kinderen krijgen (groter huis met tuin nodig). Elke keer mag er 6% overdrachtsbelasting betaald worden. Die 6% is pas na 3 à 4 jaar terugverdiend via de aftrek.

      Mijn vrouw en ik hebben sinds 1999 4x die 6% mogen betalen. Totale kosten: ca 46.000 euro.

      Ik sponsor de gemeenschap genoeg.

        /   Beantwoorden  / 
      1. de schoolmeester

        Ik krijg door mijn aftrek 32 % terug en mijn buurman die 52% belasting en die exact in hetzelfde huis woont, krijgt door die aftrek 52% terug. Dat is een gat van 20%. U moet vanwege uw hoge inkomen 52% betalen. Ontloopt u dan niet dat verschil van 20%?

        Beste Michel, ik hoop dat ik eens 52 % zal betalen, want dat betekent dat mijn loon een stuk hoger ligt. Ik,zelf werk in een wijk waar veel 1oudergezinnen met 1200 euro netto (ze werken!!) per maand moeten zien rond te komen. En de huren zijn daar zo’n 700 euro. En dan gaat u zitten zeuren dat u zich voelt gepakt door het systeem. U moet u schamen!

          /   Beantwoorden  / 
  2. Karin Krijnenburg

    hypotheekrenteaftrek moet beperkt worden tot modale woningen (max. hypotheek 350.000 euro), met een vast percentage onafhankelijk van het inkomen. Voor het bedrag aan hypotheek boven 350.000 euro geen hypotheekrenteaftrek meer mogelijk. Hierdoor help je starters en mensen met een laag inkomen. Dit gaat meteen in voor nieuwe hypotheken en over 3 jaar voor bestaande hypotheken. Zo weten nieuwe kopers meteen waar ze aan toe zijn en kunnen bestaande mensen die gebruik maken van hypotheekaftrek zich voorbereiden. Daarnaast is het een lineaire maatregel, waardoor mensen met een hoger inkomen niet meer kunnen aftrekken dan mensen met een laag inkomen en er toch geen rechtsongelijkheid heerst. Hierdoor zullen tevens de effecten op de woningmarkt beperkt worden.

      /   Beantwoorden  / 
  3. AJ

    Er is geen slechter moment om hier over te beginnen. Net nu de economie een beetje uit het dal klimt moet je vooral even flink aan de basis van die economie gaan schudden, en dat is de huizenmarkt in NL, dat werkt meer dan contra productief: het is net zoiets als harder gaan dweilen en de kraan daarbij nog voller open zetten.

    Het opstarten van de discussie door verschillende partijen is voor mij een teken van slecht leiderschap.

      /   Beantwoorden  / 
    1. de schoolmeester

      Juist door dit soort gezwets blijft men ongedekte hypotheken verstrekken. Eruit met die luchtbubbel van 30%.

        /   Beantwoorden  / 
  4. Hertog

    Ben het helemaal met je eens, @schoolmeester.
    Dat soort kreten als die van AJ, betekenen dat Jan en alleman maar door moeten kunnen gaan met profiteren van de gemeenschap, en dat Jan de arbeider kan opdraaien voor al het soort praatjesmakers die men op Zondag tegenkomt in het programma van ene Harry Mens” genaamd,Businessclass”.
    Lieden die niets beters te doen hebben als over winstnemingen praten, vooral veel en duur eten en drinken, vliegen in privé-Jets, en afgeven op partijen als PvdA, Groen Links, en SP.
    Vooral de doorgevreten figuur van Lepeltak heeft daar een broodwinning aan.
    Mensen die alle middelen aangrijpen om de hypotheekrente aftrek tot in het oneindige en tot in de hoogste belastingschijf goed te praten, met als argument dat men de economie die weer op gang moet komen, niet nu alweer moet gaan afbreken.
    Een economie die eerst door dit soort mensen met bedrog woekerwinsten en bonussen om zeep werd geholpen.
    En die nu maar al te graag weer eens een ritje omhoog willen meemaken.
    Laat die woningmarkt maar rustig zakken, zodat de prijzen ook weer eens betaalbaar worden, en ook iemand met slechts één betaalde baan, of mensen die hun huwelijk zien stranden ook nog toegang hebben tot die woningmarkt.
    Tot zover zijn we nog niet gekomen, dus zeg ik, laat maar zakken die markt, het kan niet snel genoeg gaan.
    En dan moet dat ritje omhoog maar even wachten, en ook maar eens aan anderen ten beurt vallen.
    Tot het zover is gaan bij mij de VVD en CDA in de ban, zij helpen maar al te graag dit systeem in stand te houden.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.