Terminatiekosten… watteh?

Nelie Kroes is weer lekker bezig in Brussel, ze stort zich nu op de telefoonrekeningen. Die schijnen tegenwoordig voor een groot deel uit terminatiekosten te bestaan… watteh? Terminatiekosten? Dat woord had ik echt nog nooit gehoord! Het heeft niets met termieten te maken en ook niet met de Terminator. Het gaat om de kosten die je moet betalen voor het beëindigen van een telefoongesprek. Wist jij dat? Dat je naast het telefoongesprek zelf dus ook betaalt voor het ophangen? Paris Hilton weet het in ieder geval niet zou ik zo denken… UPDATE:

De term ‘terminatingcosts’ blijkt door de media verkeerd vertaald te zijn. Het gaat niet om de kosten van afbreken van een gesprek! Ik kopieer de juiste uitleg even van telecom.startpagina.nl:

Het zit zo: als een telefoongesprek tot stand wordt gebracht is er sprake van hoofdzakelijk twee soorten netwerken: het opgaande gedeelte (het netwerk van je eigen provider); en het neergaande gedeelte (het netwerk van de provider van degene naar wie je belt; soms is dit hetzelfde netwerk). Dit laatste deel van het netwerk noemt men wel het terminerende gedeelte. Het tarief wat de ontvangende operator in rekening brengt is het terminatingtarief. Omdat je niet kunt kiezen met welk netwerk je een gesprek afhandelt (de keuze is al genomen door degene naar wie je wilt bellen) is sprake van een monopolie op dit deel van het netwerk. Operators kunnen het tarief hiervoor zeer ruim boven de kosten stellen, omdat de beller niet om de operator heen kan. Logisch en goed dus dat Kroes hierop ingrijpt. De maatschappij is voor dit soort diensten niet gebaat bij monopolies.

Kroes kondigt dus een limiet aan op tarieven voor het afwikkelen van het telefoongesprek. In tegenstelling met wat bovenstaande media suggeren is er dus géén sprake van een (te hoog) tarief voor het afbreken van een telefoongesprek.

Lees ook:Sollicitatiegesprekken voeren via het internet
Lees ook:Beleggingspolissen – kosten en kansen
Lees ook:Ongelukkige nieuwsberichten over de ING
Lees ook:Checken of je een woekerpolis hebt?
Lees ook:Laag BTW tarief afschaffen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.