Een fooi geven

geldzakIn ons land is het in de horeca gebruikelijk om een fooi te geven. In het buitenland kunnen de gewoonten afwijken. In Japan is het zelfs een belediging om een fooi te geven.

In het buitenland gelden afwijkende gewoontes wat betreft het geven van fooien en de hoogte ervan. In landen als Frankrijk en Groot-Brittannië, zit de fooi in veel gevallen al in de nota verwerkt. In deze landen verwachten ze dan ook geen fooi.

In de Verenigde Staten en Canada is het niet netjes om geen fooi te geven. Het personeel in restaurants verdienen daar erg weinig, omdat de werkgevers er vanuit gaan dat ze hun inkomsten nog kunnen aanvullen met fooien.

In Italië werkt het op een andere manier. Op de nota zal u een bedrag in rekening worden gebracht om het servies te mogen gebruiken. Onder de noemer ‘coperto’ vermelden zij het op de rekening.

Hoeveel fooi is gebruikelijk?
In Spanje en de Verenigde Staten, is een fooi van tien tot vijftien procent gebruikelijk. In ons land ronden wij meestal de nota af naar boven. U moet bijvoorbeeld €38,75 betalen, en u geeft €40,-.

Bron: geldenrecht.nl

Lees ook:Ons land een belastingparadijs?
Lees ook:We zijn helemaal niet gierig!
Lees ook:Microkrediet in de VS
Lees ook:Consument betaalt relatief weinig met creditcard
Lees ook:Rabobank biedt 6,4% spaarrente

3 reacties op “Een fooi geven

  1. Anneke Ranzato-Versloot

    Hey Juul! Leuk dat je mijn artikel op Geld en Recht hebt gevonden en gebruikt! Groetjes Anneke

      /   Beantwoorden  / 
  2. Juul

    Anneke,ik vond het een origineel artikel over geldzaken. Dit is een onderwerp waar weinig over terug te vinden is, maar wel wetenswaardig zijn. Ik zal jou blijven volgen op Geldenrecht.nl!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Els

    In ons land in 10% fooi ook normaal, hoor. Ik zou 1,25 op een rekening van bijna 40 euro een vrij karige fooi vinden. Tenzij de service helemaal niks was. Daar laat ik het wel enigzins van afhangen, als iemand me vreselijk behandeld heeft, kunnen ze fluiten naar hun fooi. Maar bij een normale service is 10% normaal.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.