Consument betaalt relatief weinig met creditcard

afbeelding creditcard.nlDe creditcard wordt in Nederland nog niet gezien als een gangbare betaalmethode. Dat blijkt uit een panelonderzoek van Creditcard.nl. Sterker nog, van alle creditcardgebruikers in Nederland, ongeveer 55 procent van de bevolking, gebruikt slechts 38 procent zijn/haar kaart ook in Nederland. Deze groep gebruikt de creditcard vooral voor online aankopen en voor reserveringen in hotels. De meeste Nederlanders gebruiken hun creditcard echter vooral – en vaak zelfs uitsluitend – in het buitenland.

Oorzaken

Het onderzoek van Creditcard.nl toont aan dat consumenten zo hun redenen hebben om de creditcard in eigen land niet of slechts in beperkte mate te gebruiken. Zo is 70 procent van mening dat de traditionele bankpas of betaalrekening meer betaalgemak biedt. En ruim 67 procent vindt de kosten voor het betalen met de creditcard hoger dan bij een bankpas.

In de praktijk kan er inderdaad wel eens een kleine toeslag gelden voor betalingen met een creditcard in plaats van cash of betaling vanaf een bankrekening. Dit komt echter steeds minder voor.

Een derde van de Nederlanders vindt het gebruik van een creditcard niet veilig of betrouwbaar. In hoeverre die opvatting klopt, is lastig te pijlen. Over het algemeen is betalen met de creditcard juist erg veilig. Fraude wordt doorgaans snel opgespoord door de creditcardmaatschappij en ook frauduleuze betalingen zijn vaak verzekerd voor de consument. Bovendien zijn veel creditcards voorzien van een aankoopverzekering die dekking biedt als een aankoop verloren, gestolen of beschadigd is.

Over de acceptatie van de creditcard in Nederland is de consument wel content. 71,5 procent vindt dat de creditcard voldoende wordt geaccepteerd, bijvoorbeeld in winkels, hotels en restaurants.

Conclusie en toekomst

Er mag geconcludeerd worden dat de huidige betaalmethoden in de ogen van de consument eenvoudiger, goedkoper of veiliger zijn. Hoewel ruim de helft van de Nederlanders een creditcard heeft, wordt deze in eigen land slechts in beperkte mate gebruikt. Eerder onderzoek van De Nederlandsche Bank in 2009 toonde dat ook al aan. Of hier op lange termijn verandering in komt is lastig in te schatten.

Voorlopig is de creditcard in elk geval nog niet in de cultuur verweven zoals in een aantal andere Westerse landen, zoals in de Verenigde Staten, waar een flink deel van de bevolking meerdere kaarten gebruikt en gemiddeld 80 tot 100 keer per jaar met zijn/haar creditcard betaalt.