Vraag maar raak over jouw geldzaak

Heb jij iets dat je bezighoudt over persoonlijke geldzaken? Een vraag over jouw eigen financiën, of een onderwerp waar je graag aandacht voor ziet op mijngeld.blog.nl? Vraag er aandacht voor door een reactie hieronder en ik zal maak er een item van. Voor het antwoord op sommige vragen zal ik je doorverwijzen naar sites van specialisten maar dan help ik je in ieder geval op weg!

Lees ook:Hypotheekrenteaftrek onder vuur
Lees ook:Het budget van Sinterklaas
Lees ook:Geldgezichten: personen (die iets hebben) met geld
Lees ook:Geldbedrijf centraal: Vereniging Eigen Huis
Lees ook:Nieuw op woensdag: Mijn eigen bedrijf

55 reacties op “Vraag maar raak over jouw geldzaak

  1. Pieter

    Mijn moeder gaat binnenkort haar woning verkopen. M’n vader is al een tijd geleden overleden. Ze gaat verhuizen naar een huurwoning. Ze krijgt € 300.000 voor het huis en er zit geen hypotheek op. Moet ze over de verkoopprijs belasting betalen?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Anneke Ranzato (redactie)

    @Pieter
    Dank voor je vraag, ik ga hem dit weekend beantwoorden in een nieuwe post!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Heleen

    Mijn partner en ik hebben besloten uit elkaar te gaan. Wij zijn beiden voor 50% eigenaar van ons huidige huis. We kunnen het allebei niet alleen opbrengen om er te blijven wonen en het moet dus verkocht. Ik heb al een ander huis op het oog, maar kan niet dubbele woonlasten betalen. Kan ik nu een overbruggingskrediet aanvragen om dit risico op te vangen?

      /   Beantwoorden  / 
  4. Anneke Ranzato (redactie)

    @ Heleen
    Wat naar voor jullie, dat zijn hele nare tijden. Ik zal binnenkort jouw vraag in een artikel verwerken, maar wil wel alvast het volgende kwijt. Als je een woning koopt terwijl je de oude nog niet verkocht hebt, én een overbruggingskrediet nodig hebt, heb je in feite driedubbele lasten. Dus met een overbruggingskrediet voorkom je de dubbele lasten zeker niet – integendeel. Als je dubbele woonlasten niet kunt betalen raad ik je daarom af ook nog een overbruggingskrediet af te sluiten.
    Sterkte! Anneke

      /   Beantwoorden  / 
  5. T. Kooistra

    I.v.m. een baan in het buitenland ‘moet’ ik mijn appartement verkopen. Probleem: de waarde is niet voldoende gestegen om uiteindelijk op 0 uit te komen. Verkoop zal ongeveer 140.000 zijn en hypotheek is 154.000 dus er ontstaat een gat van 14.000. Wat nu?

      /   Beantwoorden  / 
  6. Barbara

    Beste Anneke,

    Een klant van ons lanceert vandaag een nieuwe vergelijkingswebsite http://www.adviseursvergelijk.nl voor consumenten die op zoek zijn naar een passende hypotheekadviseur.

    Wellicht is deze ontwikkeling ook interessant voor jou. Ik zou je graag het persbericht sturen.

    Bij voorbaat dank,

    Barbara

      /   Beantwoorden  / 
  7. Anneke Ranzato (redactie)

    @Barbara
    Dank je wel voor de tip, ik krijg echter geen site op dat adres. Ik zag dat OverGeld van de Telegraaf er ook al over schreef en zou de site graag bekijken. Ben heel benieuwd!

      /   Beantwoorden  / 
  8. Marc Timmermans

    Waar ligt de belastinggrens in 2008 voor vermogensrendementsheffing?

      /   Beantwoorden  / 
  9. Anneke Ranzato (redactie)

    @ Marc
    De grens voor vermogensrendementsheffing voor 2008 ligt op € 20.315 per persoon. Daarbij kun je nog een bedrag van € 2.715 per minderjarig kind tellen. Dit gaat om het belastingjaar 2008, dus voor de aangifte over 2007 gebruik je nog de oude cijfers (€20.014 / €2.674).

      /   Beantwoorden  / 
  10. jelle

    beste lezer,

    mijn vader wil zijn huis verkopen en dan gaan huren. Hij kom nu rond van een minium inkomen. Als hij het huis verkoopt wordt dat dan gezien als exra inkomen? Kan hij dan in aanmerking komen voor huurtoeslag.

    Dank je wel

    gr jelle

      /   Beantwoorden  / 
  11. Anneke Ranzato (redactie)

    @Jelle
    De verkoop van het huis op zich wordt niet gezien als inkomen. Maar als je vader zijn huis verkocht heeft zal hij daarna waarschijnlijk een aardig vermogen op een spaarrekening hebben staan. De regel voor de huurtoeslag is dat je er geen recht op hebt als je vermogen voor de inkomstenbelasting is belast. Dat wil zeggen: een vermogen boven de € 20.315 per persoon. Waarschijnlijk zal hij aan de verkoop van de woning een stuk meer overhouden. Dat houdt dan dus in dat hij géén huurtoeslag krijgt. Zie voor meer info de site van de Belastingdienst: http://www.toeslagen.nl/particulier/huurtoeslag2008/huurtoeslag_wie_wat_wanneer/huurtoeslag_wie_wat_wanneer-19.html#P478_39145

      /   Beantwoorden  / 
  12. wesley

    Geachte .ik zoek iemand ,die mijn huisje wil over kopen ,in heerlen bj 1980.Woon graqag hier en zou graag nog mijn kindjes zien opgroeien hier ,maar mijn partner /vriendin mama heeft ons pas verlaten ,en de hypotheek is nu te hoog aan worden voor een wao .
    Waar is die ene persoon inn nederland! die ,de woning wil over nemen voor 113.300 zo dat ik sparck kan aflossen .En dan met mij een overeenkomst sluiten dat ik nog min bv 20of langer jaar/en de woning mag huren tegen een huur van 600 euro per mnd.dit is de enigste manier voor mij ,om mij en de kindjes een huis te kunnen blijven bieden .
    tevens vraag ik een exstra bedragje om mijn prive zaakjes af te handelen ,en een paar spullen voor in huis.bedragje in overleg.
    in maart 2008 heeft er nog een taxatie plaats gevonden invb met en over sluiting van de hypotheek die nu helaas niet meer door kan gaan .de uitkomst van de taxatie is vrije verkoopwaarde 134.000 executie waarde 120.000 euro.
    Wie zou mij willen helpen .Ik vraag geen groot bedrag ,maar het levrd een leuk cent op in 25 jaar huur .en ik en mijn kindjes zouden ook geholpen zijn.

    voor vragen kunt u altijd mailen ,ik zal dan contact met u op nemen als , dat gewenst is .Ik heb nog tot 31 okt 2008 te tijd ,anders gaat sparck het verkopen ,en staan we op straat.
    mvgr wesley

      /   Beantwoorden  / 
  13. Joost Coolen

    Wat kan een gevolg zijn voor de debetrente die betaald moet worden over het krediet op bijvoorbeeld betaalrekeningen gezien de “bankcrisis”?

      /   Beantwoorden  / 
  14. Susanne

    Hallo beste mensen,

    Vorig jaar heeft mijn vriend zijn huis verkocht en is bij mij in komen wonen.
    Hij is zzp-er en doet omzetbelasting.
    Nu krijgt hij een brief dat hij over 2007 inkomensbelasting moet invullen.
    Kan dit te maken hebben met het geld van het huis (wat inmiddels al op is?)?
    Ik ben bang dat hij dalijk ineens een mega aanslag krijgt.

    Met vriendelijke groet,

    Susanne Belasting Rookie

      /   Beantwoorden  / 
  15. Anneke Ranzato

    Susanne: over de winst die je maakt bij de verkoop van een huis hoef je geen belasting te betalen. Maar als hij een huis in eigendom had is het wel logisch dat hij belastingaangifte doet (hypotheekrente aftrek). Ook als zzp-er is het heel normaal dat je belastingaangifte moet doen: over de inkomsten wordt immers geen inkomstenbelasting ingehouden. Maar die moet hij wel betalen over zijn inkomsten! Kortom: ik vind het niet meer dan logisch dat hij aangifte moet doen en dat hoeft niet te betekenen dat het een enorme aanslag is. Alhoewel, als hij over zijn inkomsten nog helemaal geen belasting heeft afgedragen… maar dat heeft dan dus niets met het huis te maken.

      /   Beantwoorden  / 
  16. Anneke Ranzato

    Joost, sorry voor de late reactie: jouw vraag was een beetje verloren gegaan in het geweld van Icesave-reacties. Maar goed: het kan goed zijn dat de debetrente op je betaalrekening omhoog gaat door de kredietcrisis. Veel leenrentes gaan omhoog, dus die dan vast ook. Roodstaan op je betaalrekening is sowieso te duur. Als je af en toe een faciliteit nodig hebt kun je daarvoor beter een los doorlopend krediet openen. Of liever nog: helemaal niet lenen maar dan moet je altijd uitkomen met je geld.

      /   Beantwoorden  / 
  17. petra

    Voor vertrek naar het buitenland wil ik mijn huis verkopen, mijn hypotheek loopt nu 4 jr en ik heb wel wat overwaarde.
    Wat is belastingtechnisch het slimste?
    Mijn overwaarde in een huis in het buitenland of op een spaarrekening?
    En is het dan makkelijk om een hypotheek te krijgen voor het resterende bedrag?
    (in italie)

      /   Beantwoorden  / 
  18. Anneke Ranzato (redactie)

    Pfff Petra, over hypotheken in Italie kan ik je (ondanks mijn Italiaanse achternaam) niets vertellen. Wat je met de overwaarde van je huidige woning doet is natuurlijk helemaal aan jou. Of er belastingtechnische consequenties aan zitten hangt af van het bedrag dat je overhoudt. Is dat meer dan het heffingsvrije vermogen (iets meer dan € 20.000 per persoon), dan moet je formeel vermogensrendementsheffing betalen (1,2%) als het in NL op een spaarrekening staat. Maar misschien vindt belastingheffing over alles wat je hebt en verdient wel in Italië plaats, dat hangt weer af van verdragen onderling. Ik zou het eens proberen na te vragen bij het Italiaanse consulaat als ik jou was! Succes en geluk in het mooie Italië!

      /   Beantwoorden  / 
  19. jasmine

    sorry,ik heb een vraag i.p.v.reactie,weet anders niet waar ik die vraag kan stellen.
    mijn vader wil zijn huis verkopen(160000),moet hij belasting betalen? misschien niet direct maar zeker wel als hij dat geld op de bank zet om maandelijkse inkomen te gebruiken. hij trekt bij mij in, en hoef geen huur te betalen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Anneke Ranzato-Versloot

      Sorry niet nodig Jasmine, je bent van harte welkom om je vraag hier te stellen. Eigenlijk geef je het antwoord zelf al. Over de verkoopwinst hoeft hij geen belasting te betalen, maar daarna komt het geld wel binnen zijn belastbaar vermogen. In box 3 van de inkomstenbelasting zal hij dan over het vermogen dat hij heeft boven de vrijstelling (iets meer dan € 20.000) vermogensrendementsheffing moeten betalen ad 1,2%. Ik weet niet hoe oud je vader is en of het nog zin heeft om te kijken naar fiscaal slimmere constructies? Stap eens met hem naar een onafhankelijk financieel adviseur voor een uitgebreid advies!

        /   Beantwoorden  / 
  20. kingsfield anna

    ik snap niet als je een hypotheek plus heb genomen 10 jr geleden dat je dan nu je de pleurus moet betalen om lagere rente te krijgen dus notaris taxateur en degene die de bank regelt dus de intermediar of tussenpersoon hier weer aan moeten verdienen toch te gek voor woorden komt op 3000€ je moet het maar ophoesten en dat om over 15jr dan minder pm te betalen als de rente niet verandert want de lagere hypotheek is maar voor 2jr en wat dan noem me maar hypo en geef me advies op [email protected] laat maar horen ik weet iedereen moet verdienen maar er is een ongeschreven wet genoeg is genoeg nou wij hebben wat betaald jezus toch liefs Anna

      /   Beantwoorden  / 
    1. Anneke Ranzato-Versloot

      Anna, als je een hypotheek wilt oversluiten kost dat inderdaad op verschillende fronten geld. Daarom moet je altijd goed overwegen of je de hypotheek niet beter bij dezelfde bank kunt aanhouden. De vraag omtrent provisie voor tussenpersonen… tja, daar is al zoveel over gezegd en geschreven…

        /   Beantwoorden  / 
  21. kingsfield anna

    moet je over een zelfgemaakte hobby belasting betalen als iemand er wat van wil kopen hoe gaat dat in zijn werk met die pokkebelasting liefs anna

      /   Beantwoorden  / 
    1. Anneke Ranzato-Versloot

      In principe moet je belasting betalen over alle inkomsten die je uit arbeid hebt. Dus als jij dingen maakt en die verkoopt is dat in beginsel belast (als resultaat uit overige werkzaamheden). De kosten die je maakt voor je hobby zijn dan weer aftrekbaar van de inkomsten. Gaat het om incidentele verkoopjes, dan zullen de kosten waarschijnlijk hoger zijn dan de opbrengsten en hoef je dus geen zorgen te hebben over de belastingen.

        /   Beantwoorden  / 
  22. J. Hageman

    Wij zijn officieel gaan samenwonen en hebben daarom het huis van mijn partner verkocht. Hierna hebben we dit geld besteed aan een beleggingsverzekering.
    Is het geld uit de verkoop van het huis inkomen voor de inkomensbelasting?
    Of wordt het rendement dat we hebben vanuit de beleggingsverzekering belast net als rente bij een spaarrekening?
    Of nog anders?
    Graag uw reactie

      /   Beantwoorden  / 
    1. Anneke Ranzato-Versloot

      Nee, geld dat je ontvangt uit de verkoop van een woning is niet belast als inkomen in box 1.

      Mocht de beleggingsverzekering een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) zijn, dan valt deze in box 1 en wordt er geen belasting over geheven zolang je aan de eisen voor de KEW voldoet. Is het geen KEW, dan telt de waarde van de beleggingsverzekering mee bij het bepalen van het vermogen voor de belasting in box 3 (vermogensrendementsheffing).

      Wil je meer weten? Neem contact op met de adviseur die de beleggingsverzekering heeft afgesloten, die kan het haarfijn uitleggen.

        /   Beantwoorden  / 
  23. Memet

    Hallo,
    Ik heb wat geld gespaard en wil het beleggen in een beleggingspand(www.beleggingspanden.nl)Als je naar de site kijkt lijkt het heel interessant ik twijfel alleen omdat ik bang ben dat er meer kosten bijkomen en dat de winst veel lager uitvalt
    dan dat ze aangeven bij het Rendementsberekening.
    Is hier iets over bekend of zijn er mensen die al een beleggingspand hebben gekocht en hun ervaring met mij willen delen.
    Alvast bedankt

      /   Beantwoorden  / 
  24. Annica

    Hallo, ik wil mijn hobbie professioneler gaan aanpakken en mijn zelfgemaakte spullen gaan verkopen op Etsy.com. Echter stellen zij het bezit van een creditcard verplicht voor inschrijving. Nu heb ik een Wajong-uitkering en heb ik geen idee of ik eigenlijk een creditcard kan of mag aanvragen. Ik zit trouwens bij de Postbank/ING, heeft die een goede creditcard?
    Groetjes en alvast bedankt!

      /   Beantwoorden  / 
  25. J.J. Hanegraaff

    Als mantelzorger sprak ik met degene die ik zorg verleen, een vrouw van bijna 96 jaar.
    Zij heeft een vermogen van ongeveer 25000 euro en krijgt iedere maand een klein bedrag vanuit een vroegere werksituatie, die 20 jaar heeft geduurd.
    Zij woont in een verzorgingshuis.
    Zij vraagt zich nu af, of, en zo ja hoeveel geld verstandig is om te schenken en HOEVEEL GELD ZIJ ACHTER DE HAND DIENT TE HOUDEN I.V.M. DE ZORG DIE ZIJ NOG VOOR ZICHZELF NODIG HEEFT. Graag advies of een verwijzing naar een behulpzaam adviesorgaan.

      /   Beantwoorden  / 
  26. Pia

    Ik heb gehoord dat ouders die hun huis verkopen (een deel van) de opbrengst aan hun kinderen kunnen schenken door het geld in het onroerend goed van hun kinderen te steken als een voorschot op de erfenis. Er zou dan geen belasting over deze schenking betaald hoeven worden. Klopt dit en zo ja wat zijn de voorwaarden?

      /   Beantwoorden  / 
  27. Robert

    Mijn vriendin en ik hebben onze woning verkocht, een lekker idee. Maar we hebben nog geen andere woning op het oog. Nu hebben we een klein gedeeldte afgelost en een klein beetje overwaarde.
    Ik heb begrepen dat de overwaarde weer in een volgende woning gestopt moet worden. Maar hoeveel tijd heb je hiervoor, voordat de belasting langs komt?
    Mijn andere vraag is het gedeelte wat we hebben afgelost en dus vrij komt. Is dat geld wat we vrij hebben te besteden? of moet dat ook in een volgende woning gestopt worden?

    ik hoop dat ik duidelijk genoeg ben geweest.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Anneke

      Hoi Robert,
      Met de verplichting om de overwaarde in een nieuwe woning te stoppen, doel je op de bijleenregeling. Die heeft alleen gevolgen op het moment dat je een nieuwe woning koopt. Dus zolang je die niet koopt, komt de fiscus niet langs. Wel is het geld dat je aan de oude woning hebt overgehouden intussen gewoon vermogen in box 3.
      De overwaarde voor de bijleenregeling is de verkoopwaarde (minus kosten) minus de openstaande hypotheekschuld. Als je dus al had afgelost op de hypotheek, geldt dat ook als overwaarde. Ook dat bedrag moet dus in de nieuwe woning geïnvesteerd worden, als je tenminste wilt dat de hele hypotheekrente over je nieuwe hypotheek aftrekbaar is.
      Overigens: als je na de verkoop van de oude woning minimaal drie jaar wacht met het kopen van een ander huis, kun je weer gewoon opnieuw beginnen met een volledig aftrekbare hypotheek. Dan kun je de overwaarde dus wel vrij besteden. Maar ja, moet je wel drie jaar gaan huren.
      Hoop dat dit je duidelijkheid geeeft!
      Groetjes
      Anneke

        /   Beantwoorden  / 
      1. Robert

        Dag Anneke,

        Het is dus zo dat het niet uitmaakt of het overwaarde of aflossing is als je niet wilt dat je volgend jaar in box 3 wordt aangeslagen je het altijd in een nieuwe woning moet stoppen?
        Maar wij zullen wellicht nog wel minimaal 2 jaar moeten huren voordat we een nieuwe woning kopen (nieuwbouw). Dus we zijn hoe dan ook de klos en zullen extra belasting moeten betalen?

        Alvast bedankt voor je reactie!

          /   Beantwoorden  / 
        1. Anneke Ranzato-Versloot

          Ja klopt, als je aflost op je hypotheek creëer je immers overwaarde! En die overwaarde moet je in je nieuwe huis stoppen. Tenminste moeten… anders is niet alle hypotheekrente die je betaalt fiscaal aftrekbaar.
          Als je twee jaar huurt voordat je iets nieuws koopt, kun je misschien beter overwegen dan drie jaar te huren. Maar… als je een nieuwbouwwoning aankoopt, is de koop al veel eerder gesloten dan het moment dat je erin gaat wonen. Vanaf het moment van tekenen van de koop/aannemingsovereenkomst ben je eigenaar van de nieuwe woning, ook al is die nog niet klaar. En ga je ook hypotheekrente betalen, die je fiscaal wilt aftrekken. De periode van drie jaar waar ik het over heb, zou dan moeten zijn tot het moment van aankoop moeten zijn, niet tot het moment dat je in de nieuwbouwwoning gaat wonen.
          En extra belasting betalen, het is maar hoe je het ziet. Als je de overwaarde niet in je huis stopt, kun je minder hypotheekrente aftrekken en betaal je inderdaad uiteindelijk meer belasting. Je kunt het ook zien als het hebben van minder voordeel. Laat je het geld op je spaarrekening staan, dan betaal je ook belasting (alleen dan in box 3).

            /   Beantwoorden  / 
          1. Robert

            Dag anneke,

            Duidelijk verhaal! bedankt voor je reacties. We gaan hier mee aan de slag.

            Gr.
            Robert

              /  
  28. A.van Dijk

    Mevrouw,Mijnheer
    Onlangs is mijn schoonmoeder overleden.Het huis waarin zij (alleen)woonde is eigendom van mijn echtgenote en haar 3 zussen.Zij willen dit huis nu verkopen.Het bedrag zal verdeeld worden onder de dames, de vraag is : moeten (zij)(wij) belasting betalen over de opbrengst van dit huis? Het huis is geheel hypotheekvrij.
    Hartelijk dank voor uw antwoord..

      /   Beantwoorden  / 
    1. Patrick

      Ja, erf belasting

        /   Beantwoorden  / 
  29. René

    Hallo lezers!
    Ik zit met de volgende vraag en hoop dat iemand mij op weg kan helpen.
    Sinds 25 jaren bezit ik een eigen huisje waarop ik een hypotheek van € 61.000 heb. De WOZ waarde is vastgesteld op € 162.000.
    Als zelfstandig ondernemer in Duitsland kan ik prima leven, maar mijn jaarinkomen is ongeveer € 0,–
    Nu heb ik het plan om het pandje te verbouwen waarvoor ik een lening van € 50.000 nodig heb. De bouwvergunning heb ik al.
    Na de verbouwing heb ik 3 huurders die samen € 1200,– aan kale huur willen betalen.
    Ik heb daarnaast dan ook nog 1 kamer voor mezelf ter beschikking om af en toe te overnachten als ik in NL ben.
    Tot nu toe werden alle hypotheekaanvragen afgewezen.
    Heeft iemand een idee?

    Met vriendelijke groet,
    René

      /   Beantwoorden  / 
  30. Jonkman

    Beste René,

    Gezien de WOZ waarde heeft u waarschijnlijk een ruime overwaarde op de woning. Daarnaast zal de verbouwing de overwaarde opnieuw verhogen. Totaal kapitaal zal ca. 212.000 bedragen, opbrengsten 14.400. Voor de onderhoudkosten en rentekosten hypotheek is uw rendement al lager dan 7%.

    De hypotheekrentes op beleggingspanden zijn veel hoger dan die voor eigen huis bezitters. Logisch want de risico’s zijn ook veel hoger voor de bank. U zult na rente en onderhoudskosten vrijwel geen netto rendement over houden op het gedeelte van uw investering waar een hypotheek op rust. En dit wordt wel belast met 1,2% in box 3.

    U stelt zichzelf tevens bloot aan een hoog risico zonder een evenredig hoog netto rendement. Banken staan daarom meestal niet te springen om dergelijke financieringen.

    Ik raad u sterk aan om andere opties te bekijken.

    Wellicht klinkt bovenstaande erg negatief. Maar ik heb al veel problemen gezien bij verhuur door particulieren aan particulieren. Ik wil u die drama’s graag besparen.

    Met vriendelijke groet,
    N Jonkman

      /   Beantwoorden  / 
    1. René

      Beste N. Jonkman,
      Hartelijk dank voor uw eerlijke visie!
      Ik ben benieuwd of u ideeën heeft voor andere opties.
      In ieder geval zal binnen afzienbare tijd het bitumen dak van mijn huisje vernieuwd moeten worden. Ik lap het wel steeds op, maar uiteindelijk kom ik er niet meer onderuit.
      De complete verbouwing is in verhouding veel goedkoper en bovendien is dan alles geïsoleerd.
      Als ik de onkosten kan dekken en daardoor zelf `gratis`in NL kan overnachten ben ik al tevreden.
      Met vriendelijke groet,
      René

        /   Beantwoorden  / 
  31. N. Jonkman

    Beste René,

    U vroeg mij naar de andere ideeen…persoonlijk zou ik het huis laten taxeren door een aantal makelaars aangezien u er niet meer woont en de rente van de hypotheek niet meer kan aftrekken. Verhuren als particulier in NL vind ik gewoon erg riskant en het rendement staat hiermee vaak niet in verhouding.

    Bij eventuele verkoop lost u de resterende hypotheek af. Het resterend kapitaal (slordige schatting obv WOZ 100K EUR) kunt u op basis van uw risicoprofiel gemengd beleggen (aandelen, obligaties, spaarrekening), gebruiken voor de financiering van een woning in Duitsland, voor het aflossen van eventuele andere leningen of bijvoorbeeld voor de aankoop van een lijfrente. Volop opties met verschillende rendementen en bijbehorende risico’s.

    Met bovengenoemde opties kunt u geld verdienen/besparen. Daarmee kunt u korte verblijven in NL betalen en hoeft u zich geen zorgen meer te maken om de exploitatie/waarde van het pand (onderhoud, huurbetalingen, etc…).

    ————————————————————-
    Als u er wel voor kiest om te verhuren, zult u de bank moeten overtuigen. Het is handig om iets van een ‘ondernemingsplan’ te maken. ‘Hoe gaat u het aanpakken’ en ‘heeft u wel aan alles gedacht’ en niet onbelangrijk ‘wat is het rendement’. Er zijn ook verschillende overwaarde leningen (PL en DK) maar ik vraag me af of u daarvoor in aanmerking kunt komen aangezien het een beleggingspand is.

    Veek Succes!
    N Jonkman

      /   Beantwoorden  / 
  32. rene

    hallo
    ik heb de vraag ik verkoop mijn huis en vertrek naar zuid amerika. nu is mijn vraag wat moet ik de belasting betalen als ik naar het buiten land emigreer. mijn geld wat ik voor mijn huis heb ontvangen stond zeg maar 2 weken in februari op mijn rekening in nederland . een bedrag van zeg maar 300duizend euro. wat ben ik verplicht om aan de belasting te betalen
    groetjes rene

      /   Beantwoorden  / 
  33. kelly

    hallo,
    ik heb een vraag..
    Mijn vriend wilt het huurhuis van zijn moeder overnemen samen met mij.
    Nu zegt mijn schoonmoeder alleen dat ik me niet moet inschrijven op het huis ivm hogere huurkosten.
    maar als ik mee betaal wil ik wel zeker van zijn dat ik er niet zo uitgeschopt kan worden.
    weet iemand hoe dit zit en dat het inderdaad zo is dat de kosten hoger worden als je met ze tweeen staat ingeschreven.
    Want je krijgt toch ook samen huursubsidie?
    alvast bedankt!

      /   Beantwoorden  / 
  34. N Jonkman

    Huursubsidie wordt bepaald op basis van jullie gezamenlijke inkomen. En je raad het al hoe meer inkomen, hoe minder subsidie. Bereken het zelf op:
    http://www.toeslagen.nl/reken/toeslagen/#bmPresentResult

    De belastingdienst zal niet accepteren dat je 1 inkomen opgeeft op het adres en er samen woont met 2 inkomens. Dit wordt inderdaad gecontroleerd o.b.v. de gemeentelijke basisadministratie. Reken gewoon even uit wat het verschil in huursubsidie is als je er samen gewoon inschrijft.

    Er wel wonen maar dit niet doorgeven aan de belastingdienst voor de huursubsidie (als toeslagpartner van je vriend) is natuurlijk fraude. Ik raad je dit af.

    Betaal in elk geval altijd mee aan de huur via bankoverschrijving met als omschrijving “huur”. Hiermee kan je aantonen dat je huur hebt betaald en heb je ook huurrechten.

    Of je het huis zowiezo al mag overnemen is natuurlijk iets wat je moet bespreken met de verhuurder.

      /   Beantwoorden  / 
  35. kelly

    Hallo n.jonkman
    Bedankt. Ik had zelf inderdaad ook dat idee.
    Ik denk alleen dat mijn schoonmoeder alleen in het belang van haar zoon kijkt.
    Groetjes

      /   Beantwoorden  / 
  36. Patrick

    Kelly,

    Niet alleen de huurtoeslag wordt minder wanneer je met 2 inkomens op het adres gaat wonen. Meer persoonshuishoudens betalen ook meer aan rioolrechten, afvalverwerking en andere gemeentelijke belastingen.

      /   Beantwoorden  / 
  37. Peter

    Hallo,

    Wij zijn van plan om ons huis te verkopen met een overwaarde van +/- € 40.000,- en dan te emigreren naar Zweden. Hier willen wij een camping beginnen met onder andere de winst die we behalen uit ons huis.

    ?? ..Moeten wij over de winst van ons huis in NL ook belasting betalen, of omdat we er weer mee gaan investeren, niet.. ??

    Groeten Peter

      /   Beantwoorden  / 
    1. Anneke Ranzato-Versloot

      Nee hoor Peter, je hoeft over de verkoopwinst geen belasting te betalen. Er zijn wel fiscale gevolgen als je binnen drie jaar weer een woning koopt in NL, omdat de fiscus er dan vanuit gaat dat je die overwaarde weer in je nieuwe huis stopt. Als het dan op is gegaan aan de camping kan dat natuurlijk niet. Maar er vanuit gaande dat de camping in Zweden een groot succes wordt en je daar zeker meer dan drie jaar blijft, is er geen fiscaal probleem.
      Succes daar!

        /   Beantwoorden  / 
  38. kelly

    Hallo,

    Mijn zus wilt mij graag uitkopen, want wij hebben samen een koophuis van mijn moeder mogen erven. Het enige probleem is dat ik nog graag wil studeren en daardoor geen vast inkomen heb. Hoe kan ik erachter komen hoeveel belasting er af zou gaan, in geval dat mijn zus mij uitkoopt? en hoeveel mag je belastingvrij op je bank hebben? Kan iemand mij verder helpen? tips of suggesties zijn graag welkom!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Juul

      Jouw zus wil jou uitkopen. Om dit te doen is het niet noodzakelijk dat jij een vast inkomen hebt. Jouw zus zou eventueel een vast inkomen moeten hebben om een hypotheek te krijgen om jou uit te kopen. Het bedrag dat jij ontvangt valt in box 3. Hierdoor moet je vermogensrendementsheffing betalen. De vrijstelling in deze box bedraagt 20.661 euro. De heffing in deze box valt echter mee. Je moet namelijk 1,2 procent belasting betalen.

        /   Beantwoorden  / 
  39. W.Rednopal

    Ls
    Wat nu……..
    Raar maar waar,ik verkoop mijn huis van WOZ 359.000 voor 1 euro k.k
    Hoeft de koper maar 1 euro te betalen + K.K (8%) ?
    Is serieus bedoeld en is opgenomen in de wet.
    Wie het weet mag het voorrekenen ??????
    Ben benieuwd

      /   Beantwoorden  / 
  40. Hans

    Vraag over belastingen:

    Mijn ex-partner (niet getrouwd, wel samenlevingscontract)en ik hebben een huis gekocht. Sinds drie jaar zijn we uit elkaar, en ik ben in het huis lijven wonen. Met beider goedvinden staat het huis al die tijd nog op ons beider naam.

    Alle kosten met betrekking tot het huis worden door mij betaald, mijn expartner betaald niets.

    Voor de belastingaangifte geef ik 50% betaalde hypotheekrente op, en 50% betaalde alimentatie. Mijn belastinginspecteur is het daar niet mee eens, ik heb nl. geen onderhoudsverplichting aangezien we niet getrouwd waren. Volgens hem mag ik slechts 50% betaalde hypotheekrente opgeven, de rest is “jammer dan”.
    Mijn ex (dat kon hij zien) geeft geen 50% ontvangen alimentatie op met haar aangifte (volgens mij zou ze dit wel moeten).

    Tevens is de zoon van mijn ex , omwille van school, bij mij blijven wonen. Ik voer deze kosten op als onderhoud kind, maar ook dat wordt niet geaccepteerd, ik ben niet de voogd of wettelijk vader.

    Wat kan ik doen? Wie heeft er gelijk? En hoe zit de wet in elkaar in dit soort gevallen?

      /   Beantwoorden  / 
  41. Juul

    Hans, jij geeft 50% van de betaalde hypotheekrente op. Logisch dat dit ook het deel is dat aftrekbaar is. Onder voorwaarden wordt het toegestaan om alimentatie af te trekken voor mensen die niet gehuwd zijn geweest. In hoeverre dat in jouw situatie ook kan, kan ik niet achterhalen uit jouw verhaal.

    Om kosten met betrekking tot het kind aftrekbaar te maken moet het in ieder geval officieel aangemerkt zijn als jouw kind.

    Ik begrijp jouw verhaal niet volledig, maar ik hoop dat jij met mijn antwoord uit de voeten kunt.

      /   Beantwoorden  / 
  42. peter alblas

    Ik ga emigreren naar een land buiten europa.
    Ik heb mijn huis al verkocht een maand geleden.
    Had in 2004 ook een huis verkocht en daar een leuke winst opgemaakt en dat in mijn volgende huis gestoken.
    mijn laatste huis verkocht zonder winst maar het geld van mijn voorrigge huis heb ik overgehouden.
    Moet ik over dit bedrag belasting betalen of is het belasting vrij.
    M.v.g.
    Peter Alblas

      /   Beantwoorden  / 
  43. Juul

    Verkoopopbrengst uit van uw woning gaar niet belast worden. Het bedrag wordt wel meegerekend als vermogen, jaarlijks moet u hier vermogensrendementsheffing over betalen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.