AOW niet zo zeker als je denkt

AOW beperking pensioenDat we met z'n allen niet graag bezig zijn met onze pensioensituatie komt regelmatig naar voren. Misschien omdat veel mensen denken: ach, ik heb in ieder geval AOW en de rest zien we wel. Dat zou nog wel eens tegen kunnen vallen. Tenminste, als je niet op de hoogte bent van een beperking in de AOW regels.

Die beperking is al een tijd geleden ingevoerd, maar heeft pas in de verdere toekomst gevolgen. Om precies te zijn: ingevoerd in 1996, gevolgen vanaf 2015. Welke gevolgen?

Op dit moment is het zo dat je, als je 65 wordt, een AOW-uitkering krijgt voor één persoon. Maar heb je een partner die jonger is dan 65 zonder noemenswaardig inkomen, dan krijg je de zogenaamde partnertoeslag. Ofwel: een AOW-uitkering voor twee personen.

Voor mensen die op of na 1 januari 2015 recht krijgen op AOW vervalt die partnertoeslag. Je krijgt dan dus alleen AOW voor één persoon, ongeacht of de partner inkomen heeft.

Verschil je maar een jaartje in leeftijd met je partner, dan is daar waarschijnlijk wel overheen te komen. Maar moet je je voorstellen dat je vijf jaar leeftijdsverschil hebt. Een huishouden waarin alleen de man werkt, de vrouw niet maar zij is vijf jaar jonger. Als de man in 2015 de leeftijd van 65 jaar bereikt, dan moeten ze het dus vijf jaar lang doen met een éénpersoons in plaats van een tweepersoons AOW. Dat scheelt zo grofweg € 40.000 bruto inkomen in totaal. Misschien toch een reden om eens naar je pensioensituatie te kijken?

Zie ook:
-
Liever nu geld uitgeven dan verdiepen in pensioen

Lees ook:Mes vervroegd in AOW
Lees ook:AOW verlagen per 2011
Lees ook:Beperking ANW bij velen niet bekend
Lees ook:Na 1 april 2012 AOW gerechtigd? Een AOW-gaatje kan het gevolg zijn!
Lees ook:Flexibele AOW-leeftijd – interessant!

3 reacties op “AOW niet zo zeker als je denkt

  1. de Weerd

    Geachte dames en heren,

    Mijn moeder is geb. op 4-12-1927. Sinds dec. 1973 woont zij in Nederland. Hoeveel AOW krijgt zij dan? Komt zij in aanmerking voor evt. aanvulling?

    Alvast bedankt.

    W. de Weerd

      /   Beantwoorden  / 
  2. Anneke Ranzato (redactie)

    Geachte heer/mevrouw De Weerd,
    Uw moeder is in Nederland komen wonen toen zij 46 was. Het opbouwen van AOW doe je met 2% per jaar tussen je 15e en je 65e. Voor haar geldt een opbouw van 46 tot 65: 19 jaar. Daarmee zou ze recht hebben op 38% van de reguliere AOW uitkering, tenzij er een vrijwillige aanvulling is geregeld. Voor meer informatie verwijs ik u naar de site van de Sociale Verzekeringsbank: http://www.svb.nl. Succes en dank voor uw vraag!

      /   Beantwoorden  / 
  3. r. van dijk

    Effekten overheidsbezuinigingen zijn dramatisch te noemen

    Ik ben 60 jaar -16 dagen te laat geboren namelijk 15-01-1950; mijn partner is 37 jaar; zijn wij bijna 20 jaar getrouwd en hebben wij 3 kinderen gekregen die nu: dochter bijna 19 studerend en op kamers; zoon 16 met pdd-nos op rmpi school en zoon 14 op vmbo. Ik heb in 2009 -1 dag voor het ondergaan van een zware operatie:blaastumor resectie en aanleggen neoblaas en trekken tanden/kiezen ivm hartklepinsufficiëntie- te horen gekregen dat werkgever failliet was. Mijn werkverleden is van dien aard dat ik nauwelijks pensioen heb opgebouwd: dit komt door periode in de bijstand, werkgevers die geen pensioenfonds hebben enz. Ik zit nu in de ziektewet vanwege incontinentie (operatie) en het niet om kunnen gaan met blijvende erectiestoornis (operatie) en daarmee samenhangende psychisch/lichamelijk/sociale klachten mede verergerd door grote problemen partner- en gezinsrelatie die als volgt zijn ontstaan:
    1. Toen de partnertoeslag is vervallen, heb ik bij partner (23 jaar jonger dan ik) aangedrongen op het vinden van een baan nadat ik van een CDA kamerlid -op vragen van mij hierover- te horen heb gekregen dat werken zo gezond zou zijn (ondanks kinderen)
    2.Ons gezin raakte in eerste crisis toen bij onze oudste zoon pdd-nos is geconstateerd, hij hele dagen op school op de gang werd gezet en er niets met hem werd gedaan door “de grote rivieren” (voorheen RIAGG). Het heeft zeer veel inzet van ons en tijd gekost om hem daar geplaatst te krijgen in dagbehandeling. Mijn echtgenote kon met haar machteloosheid niet omgaan.
    3.Het voorgaande heeft dan al een wissel getrokken op het hele gezin en komt de volgende crisis: onze dochter valt op verkeerde “vrienden” en dreigen deze haar gezicht of ons wat aan te doen als zij niet met hen meegaat om sexuele handelingen te verrichten. Zij gaat mee onder druk en wordt slachtoffer groepsverkrachting. De politie doet niets met haar aangifte omdat zij de daders niet kan of wil identificeren (bang voor represailles en de daders op een 100 meter afstand van ons huis groepsgewijs dagelijks aanwezig zijn).
    Banden auto echtgenote lekgestoken; intimidatie, onze jongens worden lastig gevallen, dochter wordt lastig gevallen enz. Uiteindelijk hebben wij onze dochter node op kamers gezet (na particuliere hulpverlening door ons middels hypnotherapeut/psychotherapeut -niet vergoed en na lange wachttijd jeugdzorg en “grote rivieren”) en zijn wij zelf ook verhuisd omdat het voor ons gezin niet meer veilig bleek.
    4.Alles bij elkaar -dat door het hele gezin trekt- zorgt ervoor dat gezinstherapie (particulier betaald en niet aftrekbaar)ivm te lange wachttijd “grote rivieren” niet meer helpt om punt 3 te voorkomen en er spanningen tussen mij en mijn vrouw komen die in combinatie met werkdruk op het werk van echtgenote ertoe geleid hebben dat echtgenote een burnout krijgt en zij daar pas na twee jaar enigzins overheen gekomen is.

    Onze kinderen zijn in elk geval beschadigd en ligt daar mede de vervallen partnertoeslag AOW aan ten grondslag.
    Echtgenote moest ineens gedwongen gaan werken en ging dit ten koste van de opvoeding van de kinderen.
    Deze bezuinigingsoperatie (partnertoeslag AOW vervallen) brengt onvoldoende op.
    Mijn verzoek: terugdraaien van deze maatregel.Ook voor net te laat geborenen.
    ********************************************************************

    Nu ben ik sedert dec. 2009 werkeloos omdat mijn werkgever failliet is gegaan en wordt de AOW leeftijd naar 66 verhoogd.
    Ik ben nu 60 jaar en als de plannen doorgaan zal met ingang van 2015 de 66 jaar gaan gelden.
    *********************************************************************
    Wordt ik dus wederom gepakt (stapelnadeel nadat ik ook al ben gepakt door vervallen partnertoeslag) omdat ik 16 dagen te laat geboren ben en was ik nog wel een zondagskind.
    *********************************************************************
    Hoe zinloos het solliciteren is op 60 jarige leeftijd, heb ik ondervonden.
    Meestal krijg je geeneens antwoord en afwijzingen in de vorm van onvoldoende werkervaring terwijl je een soortgelijke baan al zes jaar hebt ingevuld. Ook lager geschoold werk (ik heb HBO)zoals schoonmaker heb ik op gesolliciteerd maar nu eens zonder leeftijdvermelding en een in tijd geschoonde C.V. Of ik maar direkt on line formulier wilde invullen, graag nog dezelfde dag. Nu leeftijd ingevuld en niets meer gehoord, ook niet na navraag.Pure leeftijdsdiscriminatie
    dus en kun je daar niets tegen doen.

    Er zou een verplicht percentage ouderen door bedrijven aan het werk moeten worden gezet, met subsidieregeling vanuit de overheid. Sancties moeten van dwingende aard zijn.
    *******************************************************************
    Nu wordt door een aantal partijen voorgesteld om de WW uitkering tot 1 jaar te beperken. Wanneer dit door gaat dan gaat ons gezin onderuit omdat partner Euro 850,– netto per maand verdient en na 1 jaar WW ik beroep op de bijstand moet doen en daar alleen naar bruto wordt gekeken (partner ca. 1200 bruto?) en ik dus niets krijg, terwijl gezinnen die nu in de bijstand zitten ongeveer Euro 1200,– netto per maand
    krijgen en nog aanspraak kunnen maken op allerlei extra’s en kwijtscheldingen. Waar moeten wij dan van leven?

    Ons gezin met kinderen heeft 20 jaar geleden door omstandigheden ruim 6 jaar in de bijstand
    gezeten. Het was toen zeker geen vetpot met ongeveer 800-900 GULDEN per maand.
    Achteraf gezien hadden wij beter in de bijstand kunnen blijven, dan was ons een hoop ellende bespaard gebleven.
    ***********************************************************************
    Gezien de huidige situatie zou het mij niet verbazen wanneer ik wederom in een voor mij en ons gezin ongunstige regeling (WW inkorten) zou belanden.
    Het moet een keer stoppen…mensen met laag inkomen die al gepakt zijn door wetsmaatregel (16 dagen te laat geboren=geen partnertoeslag) en geen fatsoenlijk pensioen bij werkgever(s) hebben kunnen opbouwen en wat resteert na mismanagement pensioenfonds moet ook nog eens met ex-partner worden gedeeld of wordt je gekort en hen door de laksheid van de overheid om de leeftijdsdiscriminatie keihard aan te pakken de mogelijke premie voor doorwerken na 65 ontnomen wordt en hen dan ook nog opleggen dat zij tot hun 66e moeten doorwerken -in mijn geval =geen werk en geen bijstand=dus creperen, moet je niet met nog meer nadelige effecten opzadelen (stapelnadeel)
    ***********************************************************************
    Overzicht huishoudboekje: uitgaven per maand
    Huur 225
    Energie G+L+W 240
    Zorgpremie 460 (4 volwassenen + aanvullingfonds)
    Voeding 480 (4 volwassenen + dochter op kamers die weekend op bezoek komt
    Verzekeringen 40
    Zak-/kleedgeld 400
    Tv/Telefoon 45
    Reserve 50
    Eigen risico 60 (eigen risico 170 per persoon per jaar)

    Geen geld voor hobby, ontspanning, abonnement, verjaardagen, feestdagen, uitje, schoolgeld, wat extra’s enz.

    Rekent u mij nu eens voor dat je dit huishouden van de bijstand kunt onderhouden; laat staan dat wij dadelijk van het inkomen van echtgenote moeten gaan leven zijnde Euro 850 per maand.

    De rijken, zakkenvullers en graaiers blijven wederom buiten schot en kwam er vanavond zelfs in het nieuws dat HKH Maxima propageerde om een bankrekening als middel tegen armoede te openen (daarbij zich niet realiserend dat het hebben van een bankrekening alleen al kosten met zich meebrengt en dit naar verhouding wellicht het inleveren van een weekinkomen voor dat armoedegezin (ontwikkelingslanden) kan betekenen en er bovendien niets op de rekening kan staan omdat deze mensen te arm zijn om ook maar iets te verdienen.

    Met name de kosten van de zorg in Nederland loopt totaal uit de hand. Reken eens 4 x zorgpremie + aanvullingsfonds = 4 x 115 per persoon = 460 euro + 60 euro gemiddeld per maand eigen risico = euro 520 per maand. Zet dit eens om naar GULDENS dan schrik je. Ook maximum salarisnorm voor specialisten instellen; gaan ze weg naar buitenland pech dan er blijven genoeg idealisten over met een echte roeping die het kunnen overnemen.

    Hoe kun je nu als gezin overleven wanneer het steeds groter wordende gat van de overheid in de begroting geen halt wordt toegeroepen? De 30 miljardsteun (Wouter Bos) voor de banken was mogelijk niet nodig geweest wanneer fusie geblokkeerd zou zijn. Wij draaien daar voor op.
    De tekorten van de pensioenfondsen: nooit hebben wij ze horen koeren en is het uit te keren bedrag peanuts ten opzichte van het totale vermogen dat op meer dan 90 miljard euro wordt geschat. Een minister roept wat en ineens ruiken de beheerders pensioenfondsen hun kans. Tekorten aankondigen en wennen ze er maar alvast aan. Mooi verder in eigen zak houden. De pensioengerechtigden gewoon korten. Zelfs in het exceptionele geval van 2.4% rente -wat ik niet geloof met zulke grote bedragen- neemt het kapitaal aleen maar toe. Ra,Ra hoe kan dit?
    Zou hier ook een parlementaire enquete licht in de duisternis kunnen brengen? Komen we dan ook achter mogelijke wantoestanden en falende bestuurders of hebben zij geinvesteerd en belegd in doofpotten zodat onkiese zaken door de rook aan ons oog onttrokken worden.

    Schaf het gehele leger af. Miljardenbesparing. Wie zou ons onder de voet willen lopen en ons integratie- en inburgeringsvraagstuk willen riskeren? En wat dan nog? Wij zijn nu al leeggeroofd toch?
    Speelgoedvliegtuigen etc. of therapie voor die generaals die er moeilijk afstand van kunnen doen.

    Graag een menselijk en sociaal beleid en het gezin CENTRAAL stellen en mogelijkheden geven om je kinderen op een goede manier op te voeden.

    R. van Dijk
    Dordrecht

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.