Vergelijken op kwaliteit van specialistische zorg

zorgHet wordt steeds belangrijker om ook te vergelijken op de kwaliteit van de beschikbare zorgaanbieders. De verzekeraars sturen hun verzekerden namelijk steeds vaker naar geselecteerde aanbieders. Bieden deze zorgverleners inderdaad kwalitatief goede zorg? Of alleen maar een lage prijs?

Selecteren de verzekeraars bepaalde zorgverleners op kwaliteit of vooral op de prijs? Het doel van geselecteerde aanbieders is om de kosten te drukken. Hierbij kunt u de vraag stellen wat zij voorop stellen, de prijs of de kwaliteit? Independer heeft zich hierin verdiept. Zij willen transparantie over de kwaliteit van de ingekochte zorg.

Kwaliteit is een relatief begrip
Het probleem is dat kwaliteit niet eenvoudig te meten is. Er worden verschillende invalshoeken en interpretaties over de definitie van kwaliteit gehanteerd. Independer heeft zich gebaseerd op drie meetbare bronnen voor kwaliteitsbepaling die breed beschikbaar zijn voor alle ziekenhuiszorg. Het gaat om de volgende bronnen:
- Het objectieve medische proces, zoals gemeten door de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Zichtbare Zorg
- Beoordelingen van patiënten in de vorm van reviews
- Opinies van huisartsen

De MediQuest methode moet inzicht bieden
Independer heeft samen met MediQuest een methode opgesteld om de kwaliteit van de medische zorg te meten. De informatie over de kwaliteit wordt ook meegewogen in de vergelijking van zorgverzekeringen bij Independer. Minder keuzevrijheid geeft een verlaging en bovengemiddelde kwaliteit juist een verhoging van de score. Ook als u ziekenhuizen onderling wilt vergelijken, kunt u de kwaliteitsscores gebruiken.

Lees ook:Maak de kwaliteit van de zorg meetbaar
Lees ook:Zilveren Kruis Achmea verlaagt zorgpremie, meldt Zorgverzekering.net
Lees ook:GPS-dienst helpt om kwaliteit van ziekenhuizen in kaart te brengen
Lees ook:Independer lanceert het Keurmerk Woonverzekeringen
Lees ook:Onbeperkte fysiotherapie lastiger te verzekeren voor reumapatiënten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.