2012: Premie zorgverzekering omhoog, zorgtoeslag omlaag

Het jaar 2012, en de jaren daarna, zullen financieel zware jaren worden. Iedereen gaat er in koopkracht op achteruit, en de kosten die wij moeten dragen voor zorg zullen onredelijk sterk stijgen.

In een eerder bericht op dit blog schreef ik al over een sterke toename van de wanbetalers wat betreft de zorgverzekering. Dit is ook logisch, want een nota van ruim honderd euro is voor veel verzekerden een zware belasting. Hier staat vaak een zorgtoeslag tegenover, maar het blijven hoge lasten. Ik doe nu alvast de voorspelling dat het aantal wanbetalers in de zorg het komend jaar met een percentage van meer dan tien procent gaat stijgen.

Zorgpremie omhoog, zorgtoeslag omlaag
Stapje voor stapje wordt de zorgverzekering onbetaalbaar voor een steeds grotere groep. Een gezin met een modaal inkomen gaat er in 2012 ongeveer € 160 op achteruit. Een alleenstaande met een modaal inkomen € 100. Gezinnen die van het minimum moeten rondkomen, moeten € 100 meer betalen en een alleenstaande met het minimumloon € 40.

Dit is nog niet alles, want de premie voor de zorgverzekering gaat ook weer omhoog. De exacte bedragen zullen de verzekeraars de komende maanden bekend maken, maar het zal niet gaan om één of twee euro in de maand.

Lees ook:Betaling van de zorgpremie blijft achterwege
Lees ook:Wat verdient Jan Modaal in 2013?
Lees ook:Twee keer modaal moet kromliggen voor de zorg vanaf 2014
Lees ook:Premie zorgverzekering door 120.000 verzekerden niet voldaan
Lees ook:Hoeveel zorgtoeslag krijg ik?

2 reacties op “2012: Premie zorgverzekering omhoog, zorgtoeslag omlaag

    1. Fred Wijma

      De eerste nieuwe premies zijn al bekend: DWS heeft, te doen gebruikelijk, als eerste de nieuwe premie vastgesteld, en die gaat in 2012 met € 36 op jaarbasis omhoog. De ervaring leert dat de andere verzekeraars daar niet veel van zullen verschillen. Per maand gaat het dan om een verhoging van ongeveer € 3. Daarbij gaat het alleen om de basisverzekering: de aanvullende verzekeringen zullen ook wel wat duurder worden

      Als je bedenkt dat in een gezin meerdere personen verzekerd moeten worden, kan dat bij elkaar dus behoorlijk aantikken. Bovendien heeft de Tweede Kamer vandaag ingestemd met een verhoging van het eigen risico van € 170 naar € 220. Tel uit je verlies!!

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.