Heffingsrente fiscus oneerlijk

Belastingdienst gaat oneerlijk om met heffingsrenteOp De Financiële Telegraaf vond ik een artikel over het systeem van heffingsrente dat de fiscus hanteert. Daarin wordt gesteld dat het systeem oneerlijk is. Ondernemers moeten wel rente betalen als ze te weinig belasting hebben betaald, maar krijgen geen rente vergoed als ze teveel hebben betaald.

Dat is natuurlijk ook onlogisch en heel goed dat men probeert dat aan te vechten bij de Nationale Ombudsman.

Nu kreeg ik zelf deze week zo’n voorlopige aanslag: als zelfstandig ondernemer moet je opgeven wat je verwacht aan inkomen zodat je daarvoor al in dit jaar belasting over kunt betalen. Daar is niets geks aan: in loondienst betaal je immers ook al belasting tijdens het jaar met de loonheffing. Wat ik wel gek vond is diezelfde heffingsrente. Ik krijg de aanslag op 26 juli, naar aanleiding van gegevens die in mei zijn ingediend. Zonder dat ik enige betaling te laat heb gedaan (ik had immers nog geen aanslag) wordt er heffingsrente in rekening gebracht vanaf 1 juli. Dat is toch raar? Dat had ik immers op geen enkele manier kunnen voorkomen.

Lees ook:Heffingsrente Belastingdienst omlaag
Lees ook:Belastingaangifte is een plicht
Lees ook:Rentevergoeding fiscus verhoogd!
Lees ook:Huurders: oppassen met vooringevulde aangifte
Lees ook:Bijna de helft van de inkomsten gaat naar de Fiscus

2 reacties op “Heffingsrente fiscus oneerlijk

  1. Maarten

    Hallo,

    Bij aanslagen die worden opgelegd na 1 juli van een jaar wordt altijd heffingsrente in rekening gebracht. Dit heeft niets met een te late betaling te maken.

    Gr.
    Maarten

      /   Beantwoorden  / 
  2. Anneke Ranzato (redactie)

    Dank Maarten. Ik weet dat het zo is, maar dat wil niet zeggen dat ik het niet vreemd vind. Rente betaal je normaal gesproken over een bedrag dat je verschuldigd bent toch? En begrijp ik van jou dat als de aanslag was opgelegd voor 1 juli, er geen sprake was geweest van heffingsrente? Of dan ook, maar gerekend vanaf 1 juli?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.