Hypotheekfraude – klacht tegen notaris

Een heel griezelig spelletje op de huizenmarkt. Nietsvermoedende slachtoffers kopen een huis voor een veel te hoge prijs, omdat louche makelaars en taxateurs onder één hoedje spelen. De beloofde verhuur blijkt na een paar maanden op te houden en de gedupeerden zitten met een huis dat alleen maar te verkopen is tegen een veel lagere prijs dan ze ervoor betaald hebben.

Er is een klacht ingediend bij de tuchtrechter van de beroepsorganisatie van notarissen door een aantal banken en de Nationale HypotheekGarantie. Ook de KNB (beroepsorganisatie zelf) en een aantal gedupeerden hebben zich bij de tuchtrehter gemeld. Het onderwerp werd gisteren bij NOVA behandeld.

De voornaamste klacht tegen de notaris(sen, want dit is niet de enige) is dat hij de koper had moeten wijzen op het feit dat de huizen vlak voor de verkoop voor een veel lagere prijs waren aangekocht. Op zich zit daar wel wat in, al stelt de advocaat van de notaris dat hij dit wel gedaan heeft. En dat zou best kunnen want mensen laten veel oor-in-oor-uit gaan als het om financiële zaken gaat.

De woninghandelaren… die bieden woningen aan voor veel meer geld dan ze ervoor betaald hebben. Dat is natuurlijk niet verboden. Zit niet het voornaamste probleem bij de taxateurs? Die frauderen echt, die zetten waardes op papier die niet kloppen met de werkelijkheid. En misschien zouden banken bij het controleren van de hypotheekdossiers ook naar die laatste verkoopprijs van de woning moeten kijken. Dan hadden zij hierover vragen kunnen stellen.

Lees ook:Kunnen we de notaris nog wel vertrouwen?
Lees ook:Groene spaarbanken best gewaardeerd
Lees ook:Notaris verlangt naar vroeger
Lees ook:Curator Tell Sell hoopt op doorstart
Lees ook:Banken jagen op oude schulden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.