Kwaliteit hypotheekadvies – onderzoek AFM

De kop van de Telegraaf afgelopen zaterdag heb ik op dit blog bewust genegeerd. De berichtgeving rondom het onderzoek van de AFM naar de kwaliteit van hypotheekadviezen in Nederland was zo dubbel deze week, dat ik de officiële presentatie door de AFM even wilde afwachten voor er iets over te schrijven. Het raakt mij immers persoonlijk, ik ben naast blogger óók hypotheekadviseur.

De verdeelde berichtgeving kwam uit dezelfde bron, maar de één focuste op het positieve (driekwart van de adviezen waren van redelijke tot goede kwaliteit) en de ander op het negatieve (een kwart was dat dus niet). Op zich niet heel verrassend, want ik zie ook regelmatig adviezen van andere adviseurs en kan me soms enorm verbazen over wat daarin staat. Natuurlijk ben ik er zelf van overtuigd dat ik het wél goed doe.

Een objectieve samenvatting van de uitkomsten van het onderzoek vond ik bijvoorbeeld bij Kassa. De aandachtspunten daarin hebben me geen zorgen gebaard ten aanzien van mijn eigen advisering. En verklaren waarom zelfs shoppende klanten soms verbaasd reageren wanneer ik ze vertel over de beperking van de hypotheekrenteaftrek tot een periode van 30 jaar. Of over de bijleenregeling. Of over het niet-aftrekbaar zijn van bedragen die consumptief zijn meegefinancierd.

Naast het volledige rapport (114 pagina’s dik!) is op de site van de AFM ook een heel aardige checklist te vinden die consumenten kunnen gebruiken om de juiste vragen te stellen bij een hypotheekadviseur.

Lees ook:Hypotheekadvies van de grote banken moet beter
Lees ook:Nieuw op woensdag: Mijn eigen bedrijf
Lees ook:Oude wijn in nieuw vat (FILMPJE)
Lees ook:Alle hypotheekadviseurs boeven?
Lees ook:Ervaringen met hypotheekadviseurs

0 reacties op “Kwaliteit hypotheekadvies – onderzoek AFM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.