AdvieSoap deel 11: afkopen hypotheekpolis

Veel mensen die bij mij aan de adviestafel komen hebben al een hypotheek. Soms geheel aflossingsvrij, maar vaak zit er in die hypotheek een polis verwerkt. Een spaarpolis, een traditionele gemengde verzekering of een beleggingspolis. Afhankelijk van de situatie is het soms voor de klant gunstig om over te stappen naar een andere geldverstrekker. Simpelweg omdat die qua rente en voorwaarden zoveel beter is dan de huidige, dat de kosten van oversluiten daardoor goedgemaakt worden.

Mijn uitgangspunt bij de advisering is dan doorgaans wel om de bestaande polissen te handhaven. Heel af en toe is er eens iemand die de gelden uit de polis(sen) wil halen om andere dingen mee te doen. Als dat een heel bewuste keuze is waarvan men de consequenties goed kent, dan heb ik daar nog niet zoveel problemen mee.

Waar ik wél problemen mee heb, is het advies dan mensen soms van tussenpersonen krijgen om de bestaande polis af te kopen en er een nieuwe voor in de plaats af te sluiten. Er zijn situaties denkbaar waarin dat zinvol is, maar in de meeste gevallen is het vooral voor de adviseur gunstig : die steekt opnieuw volledige provisie in z’n zak.

Als je zo’n advies krijgt, vraag dan erg goed door waarom dat nu een goed idee is. Want doorgaans kost het afkopen van een polis erg veel geld, omdat er in de eerste jaren veel kosten zijn ingehouden die berekend zijn voor de gehele looptijd van (vaak) 30 jaar. Als je zo’n polis dan na 6 jaar afkoopt heb je veel te veel kosten betaald en begin je in de nieuwe polis weer opnieuw.

Lees ook:Kassa: oversluiten levensverzekering
Lees ook:We denken gewoon niet na
Lees ook:AdvieSoap deel 4: overbruggingskrediet
Lees ook:AdvieSoap deel 15: hypotheek zonder vast inkomen
Lees ook:Geldbedrijf centraal: Sparck en ELQ Hypotheken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.