Hogere garantie voor spaargelden?

Europese landen rommelen met spaargarantiesVorige week schreef ik al over de garantieregeling voor spaargelden in Ierland. Die hadden ze voor een aantal banken onbeperkt gemaakt en daar is wel het nodige over te doen geweest. Zelfs Neelie Kroes is zich ermee gaan bemoeien, omdat het aanwijzen van specifieke banken om te garanderen natuurlijk ook een concurrentie-effect heeft. Engeland vond het ook niet bepaald grappig. En waar Duitsland in eerste instantie veel commentaar had op de onbeperkte garantie, riep mevrouw Merkel opeens dat alle spaargelden in Duitsland ook gegarandeerd zijn.

Zo wordt het natuurlijk een enorme zooi. Het is allemaal wel te begrijpen: landen willen voorkomen dat spaarders hun gelden overhevelen naar een ander land, omdat daar een volledige garantie wordt afgegeven door de staat.

Moet Nederland volgen met ook een volledige garantie op spaargelden? Minister Bos vindt van niet. Hij pleit voor een duidelijke gezamenlijke EU-regeling, waarbij verschillen tussen landen niet meer aan de orde zijn. Een verhoging van de garantie sluit hij daarbij niet uit. De Europese Commissie is er mee bezig, het zou goed zijn als er snel duidelijkheid komt waardoor kapitaalvluchten door garantieverschillen kunnen worden voorkomen.

Lees ook:Voor wie moet onze garantieregeling gelden?
Lees ook:Wij garanderen Duits spaargeld…
Lees ook:Waarschuwing voor spaarders in Liechtenstein
Lees ook:Rabobank krijgt goedkoop geld in Nederland
Lees ook:Volledige garantie op spaargeld!

Eén reactie op “Hogere garantie voor spaargelden?

  1. Matthijs

    Jsland heeft de volledige controle over de bankensector overgenomen. Op tv zei premier Haarde dat dat is gebeurd om een faillissement van het land te voorkomen. De IJslandse economie drijft grotendeels op de financiële sector.

    De regering garandeert nu tegoeden en kan banken dwingen te fuseren. De handel in zes van de grootste banken en financiële instellingen was gisteren al opgeschort.

    De IJslandse internetbank Icesave heeft gezegd dat Nederlandse spaarders gewoon bij hun geld kunnen. Het dochterbedrijf van Landsbanki stunt op de spaarmarkt met een rente van 5,25 procent.

    http://www.nos.nl/nos/artikelen/2008/10/art000001C928563C950D24.html

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.