Automatische fouten van de fiscus

Het is alweer een tijd geleden dat er berichten in het nieuws waren over grove fouten van de Belastingdienst. In 2008 was het schering en inslag, toen er talloze foute toeslagbeschikkingen werden verstuurd en ook nog eens 10.000 foute aanslagen door een fout met de hypotheekrenteaftrek. Begin vorig jaar concludeerden we dan ook dat de Belastingdienst overbelast was. Sindsdien is het redelijk rustig aan het belastingfirmament. Maar het is weer raak hoor: nu zijn er fouten gemaakt met de automatische voorlopige aanslagen. De fout zit in de algemene heffingskorting. Is het allemaal heel ernstig?

Ach, op zich niet. Het wordt allemaal netjes hersteld, we hoeven zelf niets te doen. Degenen bij wie een fout is gemaakt krijgen een brief en het zou om een paar tientjes gaan. Dus daar hoeven we nou ook weer niet zo heel veel ophef over te maken.

Het is natuurlijk wel zorgwekkend dat er eigenlijk ieder jaar wel dit soort fouten gemaakt worden door de Belastingdienst. Geen fouten op individueel niveau door een specifieke inspecteur, maar fouten in de automatische verwerking. Al die automatisering is op zich wel fijn en scheelt een hoop werk voor ons en voor de fiscus. Alleen heeft een foutje in een automatisch systeem direct voor heel veel mensen gevolgen.

Lees ook:Wéér een dikke blunder van de Belastingdienst
Lees ook:Fiscus verstuurt foute aanslagen
Lees ook:Heffingsrente Belastingdienst omlaag
Lees ook:Fout van de Belastingdienst in uw voordeel
Lees ook:Belastingdienst publiceert inkomens

2 reacties op “Automatische fouten van de fiscus

  1. Bob

    inderdaad heeft een foutje in een automatisch systeem direct voor heel veel mensen gevolgen en dat mag je toch niet verwachten van de Belastingdienst MAAR dat is altijd nog beter dan dat een heleboel ambtenaren die allemaal veschillende foutjes maken, die worden vast niet allemaal ontdekt en anders moeten ze allemaal maar weer teruggegezocht worden en apart opgelost worden terwijl dat bij automatisering in een klap kan. Is toch handiger.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Debora

      “mag je toch niet verwachten van de Belastingdienst”

      Aangezien de laatste paar kabinetten elk jaar weer meerdere uitzonderingen, bijzonderheden en andere wijzigingen hebben verzonnen, kun je dit juist bij de belastingdienst verwachten. Automatisering is een prachtig iets, maar je moet wel de tijd krijgen het behoorlijk te implementeren en testen.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.