Kosten van een gouden plak

goudOp de Olympische Winterspelen gaan onze sporters voor een gouden plak. Een gouden plak heeft meer waarde dan de waarde van het materiaal zelf. Toch een interessante vraag wat een gouden plak kost uitgaande van het materiaal waar het van gemaakt is.

De website Z24.nl heeft zich deze vraag ook gesteld. Zij hebben uitgezocht wat de intrinsieke waarde is van het materiaal zelf. Hierbij zijn ze er vanuit gegaan dat de medailles omgesmolten gaan worden. De laatste jaren is goud duur geworden. De gouden plakken van deze Olympische Spelen zijn ongeveer twee keer zo duur in vergelijking met de Olympische medailles van Turijn in 2006. Dit komt doordat de medailles groter zijn en door de gestegen goudprijs. De waarde van dergelijke medailles zit uiteraard niet in de waarde van het materiaal, maar het is wel interessant om te weten.

Gouden medaille
De gouden medailles van Vancouver kosten aan materiaal ongeveer €365,-. Dit wordt ook veroorzaakt doordat de medaille eigenlijk maar voor 6 procent werkelijk uit goud bestaat. Daarnaast bestaat deze plak voor 92,5 procent uit zilver.

Zilveren medaille
Ook de zilveren medaille bestaat voor ongeveer 92,5 procent uit zilver. Dit maakt de zilveren medaille ongeveer €206,- waard, uitgaande van de intrinsieke waarde.

Bronzen medaille
Brons is een goedkoop materiaal. De kiloprijs zal slechts een paar euro bedragen.

Lees ook:Olympisch succes: een kwestie van geld
Lees ook:Investeren in zilver is onaantrekkelijk
Lees ook:Grote verzekeraars maken zorgpremie 2012 bekend
Lees ook:Belastingheffing over dertiende maand
Lees ook:Spaarrente boven drie procent

3 reacties op “Kosten van een gouden plak

  1. Richard

    Nou snap ik waarom Sven zo boos was!!

      /   Beantwoorden  / 
  2. auteur

    Een van de problemen waarmee je te kampen kan hebben als je je geliefde wil verrassen met een juweel (bijvoorbeeld een verlovingsring of huwelijksring maar ook gewoon een ring als leuke attentie) is het bepalen van de juiste ringmaat. Graag geven we u in deze bijdrage een aantal nuttige tips. Want vergeet niet dat je met goud altijd scoort…
    Europese ringmaat

    De Europese ringmaat is heel eenvoudig de diameter van de binnenkant van de ring. Maat 17 correspondeert dus met een diameter van 17 mm. Om je eigen ringmaat te kennen kan je gewoon een ring nemen die je goed past en de binnenmaat opnemen.
    Een richtinggevende aanwijzing is: bij de vrouw schommelt de ringmaat van de wijsvinger doorgaans tussen de maten 16,5 en 17,3, bij de mannen is dat rond de 20,5 mm.

    Warmte doet uitzetten

    Let wel, hou er rekening mee dat warmte doet uitzetten en koude doet krimpen. Wanneer het de hele dag warm of koud geweest is, zal de maat van je vingers dus wisselen. Best is het de maat te nemen na een warme dag, want dan zijn je vingers op hun grootst en zal je dus nooit een te kleine ring kopen.
    Twijfel je tussen twee ringmaten, dan neem je best steeds de grootste. Zo nodig kan de juwelier je ring dan nog aanpassen.

    Surprise!

    Een ring voor je geliefde kopen is geen evidente zaak. Het allerbelangrijkste is natuurlijk de ring zelf. Draagt je geliefde al juwelen, dan kan je de keuze van die ring daar op afstemmen. Wil zij (of hij) graag een ring in één of meerdere edelmetalen, mogen er edelstenen in verwerkt worden, moet het een opvallende of discrete ring zijn?
    Allemaal vragen waar je een antwoord op moet zien te vinden. Ken je de persoonlijke voorkeur van je geliefde niet, dan kan je altijd beginnen met een mooie basisring in zilver en/of goud. Je kan bij de ring ook een briefje steken dat zij/hij nog verdere aanpassingen naar keuze aan de ring mag laten uitvoeren.
    Is het een ring gegeven zomaar uit liefde? Laat er dan de datum van je gift samen met een kleine boodschap in graveren.

    Op naar de juwelier

    Oké, je weet nu wat je geliefde wil. Om een ring met de juiste maat te bestellen kan je best een ring van haar/hem meenemen, want een ring die te klein of te groot is komt maar stuntelig over als cadeau.
    Wil je op veilig spelen en niet riskeren de ring te verliezen op weg naar de edelsmid, dan kan je er een afdruk in maken in zeep of zelfs gewoon een stuk brood.
    Nog een tip: doe beroep op een goede vriend(in). Die kan bij je geliefde polsen naar haar ringmaat.
    Zelf goed kijken naar de dikte van de vingers van je geliefde kan eveneens uitkomst brengen. Vergelijk met je eigen vingers en zo kan je de juwelier een referentie meegeven. Hij zal zeker een zekere marge inbouwen: beter iets te groot dan iets te klein want dat kan eenvoudig aangepast worden.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Bert

    Krimpt een gouden ring als je hem onder koud water houdt?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.