AdvieSoap deel 7: Financiële Planning

Toen ik een jaar of 12 geleden bij VSB Bank werkte, kwam het verschijnsel Financiële Planning (FP) op in Nederland. Ik was één van de gelukkigen die er een uitgebreid opleidingstraject voor mocht volgen, waarin allerlei zware onderwerpen diepgaand behandeld werden. Inclusief, dat vergeet ik niet snel, de sessie “fiscale emigratie naar België” met cursus in een hotel in Antwerpen.

Allerlei banken en tussenpersonen hebben hun best gedaan FP in de markt te zetten. Het heeft ook een plek gekregen: bij de vermogende particulieren met name. Mensen met grote vermogens en inkomens, waar tenminste iets te plannen valt. Of moet er op de plaats van ‘plannen’ het woord ‘verdienen’ staan?

De gewone mens komt nog steeds niet snel in aanraking met een echte financieel planner. Dat is niet vreemd: zo’n echte financieel planner is zwaar opgeleid, blijft ook permenent zwaar bijstuderen, en kost daarom veel geld. Banken zetten ze dan ook alleen in op relaties waar ze heel veel aan verdienen. Zelfstandige financieel planners werken vaak op basis van een uurtarief en daar schrikken gewone mensen van.

Maar als gewoon mens heb je zo’n zwaar opgeleide financieel planner ook helemaal niet nodig! Wat heb jij aan die kennis over fiscale emigratie naar België, en over het fiscaal slim overhevelen van een bedrijf aan de kinderen?

Toch is ook voor de gewone mens een financieel plan zeker geen overbodige luxe. Om helder te maken wat je hebt, welke risico’s je loopt, welke doelen je hebt en hoe je die moet gaan realiseren. Je kunt zelf ook heel ver komen bij het opstellen van een financieel plan. Een aardige basis vind je in deze artikelen op Intermediair en OverGeld. Je bent er wel heel veel tijd en energie aan kwijt, en je moet erg goed opletten of je geen dingen over het hoofd ziet. Het is altijd verstandig een professioneel adviseur in te schakelen – al is het alleen maar om je eigen ideeën en bevindingen te toetsen.

Lees ook:Geld lenen in België
Lees ook:AdvieSoap deel 2: zo vermogend en geen eigen adviseur?
Lees ook:Bespaartip: laat je niet gaan op vakantie
Lees ook:Belastingaangifte: zelf doen of laten doen?
Lees ook:AdvieSoap deel 12: Bijleenregeling bij samenwonen

2 reacties op “AdvieSoap deel 7: Financiële Planning

  1. Yahoo Belastingparadijzen

    Maar als gewoon mens heb je zo’n zwaar opgeleide financieel planner ook helemaal niet nodig!
    Helemaal waar mevrouw Ranzato-Versloot. Er zijn echter ook een heleboel gewone mensen die gewoon een heleboel geld verdiend hebben. En dat doen ze meestal met hun eigen bedrijf. Die mensen hebben vaak alleen maar verstand van datgene waar ze dag in dag uit in hun eigen bedrijf mee bezig zijn.
    Daarom is het goed om ruim op tijd met een fiscalist, estate-planner of hoe ze ook allemaal heten te gaan praten.
    Dat kan namelijk een heleboel successierechten schelen als de zaak en het familiekapitaal overgaan naar de volgende generatie.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Anneke Ranzato (redactie)

    Ik sluit me daar wel bij aan, al zou je misschien anders denken. Dat heeft te maken met mijn definitie van de “gewone mens”. Daaronder versta ik iemand die in loondienst werkt, geen enorm inkomen heeft en geen groot vermogen. Als je een eigen zaak hebt die qua kapitaal iets gaat voorstellen, is het zeker onontbeerlijk om professioneel advies in te winnen. Ondernemers staan ook in het algemeen meer open voor goed advies op basis van een uurtarief, omdat ze bijvoorbeeld ook al met een boekhouder/accountant te maken hebben.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.