AdvieSoap deel 10: Hypotheek en echtscheiding

Als mensen samen een huis kopen denken ze vaak niet na over de gevolgen van een eventuele scheiding. Dat is doorgaans ook niet wat in je hoofd opkomt als je samen een huis koopt. Maar feit is wel dat heel veel relaties eindigen en een gezamenlijk huis kan dan behoorlijke consequenties hebben.

Die consequenties blijken voor velen de reden te zijn om toch bij elkaar te blijven, zo las ik onlangs. Niet echt de beste reden om een relatie aan te houden lijkt me, maar wel begrijpelijk. Want soms ben je liever wat minder gelukkig in je relatie dan dat je financieel heel moeilijk komt te zitten.

Bij het einde van een relatie zijn er twee mogelijkheden voor wat betreft de eigen woning:

1. Één van beide partners blijft er wonen en koopt de ander uit
De partner die er blijft wonen moet dan de bestaande hypotheek kunnen dragen, eventueel verhoogd met het bedrag dat nodig is voor de uitkoop. Dit is alleen van toepassing als de woning inmiddels overwaarde heeft.

2. De woning wordt verkocht
Is het besluit dat de woning verkocht wordt, dan zijn er weer twee situaties denkbaar: de verkoop levert meer óf minder op dan de hypotheek. Is het meer, dan wordt de overwaarde opgenomen in de afrekening. Maar is het minder, dan is het een stuk ingewikkelder.

Mensen denken weleens dat ze dan de overblijvende schuld gewoon door tweeën delen en klaar. Maar zo eenvoudig werkt het niet. Er is immers nog een derde partij bij betrokken: de hypotheekverstrekker. Die heeft een contract gesloten met hoofdelijke aansprakelijkheid: beide partners zijn aansprakelijk voor de gehele schuld. Om te beginnen moet de bank toestemming geven voor verkoop met restschuld. Als ze van mening zijn dat de woning een betere prijs op kan/moet leveren, kunnen ze die toestemming weigeren. Geven ze die toestemming wel, dan moet de restschuld op de één of andere manier op tafel komen. Pas in uiterste situaties zullen ze zelf een lening laten staan. En daar halen ze dan in ieder geval de hoofdelijke aansprakelijkheid niet vanaf.

Lees ook:Verhuren van je huis kan voor problemen zorgen
Lees ook:Huizenmarkt krijgt een steuntje in 2011
Lees ook:Vraag: echtscheiding en hypotheek
Lees ook:Bij elkaar blijven om het huis
Lees ook:AdvieSoap deel 4: overbruggingskrediet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.