Waarom zoveel overdrachtsbelasting?

Dat we bij aankoop van een reeds bestaande woning 6% overdrachtsbelasting moeten betalen is een gegeven waar weinig woorden aan vuilgemaakt worden. Maar waarom is die overdrachtsbelasting zo idioot hoog? Met de nog steeds maar stijgende woningprijzen worden de bedragen waar het om gaat ook alleen maar hoger. Een leuke melkkoe voor de schatkist dus.

De overdrachtsbelasting maakt een groot deel uit van de kosten koper. Om die kosten koper door waardestijging terug te verdienen moet je een behoorlijke tijd in een woning blijven wonen. Daardoor heeft de hoge overdrachtsbelasting niet alleen gevolgen voor de woningmarkt, maar ook voor de arbeidsmarkt. Mensen met een eigen woning zijn immers minder snel geneigd te verhuizen voor een nieuwe baan.

Overigens zou de overdrachtsbelasting niet altijd klakkeloos 6% over de koopsom mogen zijn. Het hoort berekend te worden over de werkelijke waarde van de woning. Koop je een woning voor een vriendenprijs, dan moet de werkelijke (hogere) waarde gebruikt worden. En betaal je teveel voor een woning, dan moet ook de werkelijke (lagere) waarde als basis gelden.

Ingewikkelder wordt het bij het kopen van een appartement waarbij in de koopsom een deel zit voor inkoop in de Vereniging van Eigenaren. Of als je een stuk betaalt voor roerende goederen. Daarover hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Ook bij aankoop van een huis met erfpacht moet je oppassen dat je niet teveel overdrachtsbelasting betaalt.

Lees ook:Huizenmarkt krijgt een steuntje in 2011
Lees ook:Spanning en sensatie in hypothekenland
Lees ook:Eerste woning kopen met Starterslening
Lees ook:Vraag: belasting bij verkoop huis?
Lees ook:Eerste woning kopen met Koopsubsidie

Eén reactie op “Waarom zoveel overdrachtsbelasting?

  1. B

    “En betaal je teveel voor een woning, dan moet ook de werkelijke (lagere) waarde als basis gelden.”

    Teveel? Jouw probleem

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.