Schade gedeeltelijk zelf moeten dragen door onderverzekering

De inboedel voor een te laag bedrag verzekeren heeft gevolgen voor de hoogte van een uitkering bij schade. De schade wordt namelijk slechts naar verhouding aan u uitgekeerd.

Voor de Vastelastenbond heb ik een artikel geschreven over de gevolgen van het hanteren van een te laag verzekerd bedrag voor de inboedelverzekering. In tegenstelling tot wat veel verzekerden verwachten is de verzekeringsnemer zelf verantwoordelijk voor het bepalen van het verzekerd bedrag. Om de klant te helpen hebben verzekeraars een inboedelwaardemeter opgesteld. Dit is een formulier om een advies verzekerd bedrag vast te stellen. Indien dit formulier wordt gebruikt voor het bepalen van het verzekerd bedrag, kan de inboedel niet voor een te laag bedrag verzekerd zijn.


Hoe wordt het verzekerd bedrag berekend?
In de dagelijkse praktijk is het verzekerd bedrag niet te berekenen. De enige juiste manier om het verzekerd bedrag te bepalen is door voor alle items waaruit het inboedel bestaat de nieuwwaarde van op te tellen. Dit kost veel tijd en moeite en is slechts en momentopname. Na enige tijd zou op deze manier opnieuw weer het verzekerd bedrag vastgesteld moeten worden. 

De inboedelwaardemeter gaat aan de hand van een aantal vragen over de gezinssituatie van de verzekeringsnemer uit van een gemiddeld gezin. Het advies verzekerd bedrag is dus de waarde van de inboedel van een vergelijkbaar gemiddeld Nederlands gezin. Door dit bedrag te hanteren kan er in de toekomst geen sprake zijn van onderverzekering. U moet er wel op letten dat u niet oververzekerd bent. U moet de inboedel niet gaan verzekeren voor €70.000, terwijl u weet dat €40.000 de lading ook dekt.

Lees ook:Toegevoegde waarde van de inboedelverzekering
Lees ook:Verzekeringen zonder verzekerd bedrag?
Lees ook:Hoeveel spaargeld moet ik achter de hand hebben?
Lees ook:Ben jij niet onderverzekerd?
Lees ook:Huiseigenaren zijn vaak onderverzekerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.