Categorie: "Sparen"

Een vakantiewoning als spaarrekening

mijngeld.blog.nl - holiday-home-651285_1280 PixabayIn 2017 is je spaargeld op de bank zetten nauwelijks nog de moeite waard. De rentes zijn zeer laag, voor vrij opneembare spaarrekeningen is dit gemiddeld nog maar 0,27%. De Europese Centrale Bank vraagt voor het eerst zelfs geld aan banken als zij hun spaartegoeden bij de ECB willen parkeren. Dit wordt vooralsnog niet doorberekend naar de Nederlandse spaarders, maar het valt niet uit te sluiten dat sparen in de toekomst voor iedereen geld gaat kosten. De Triodos bank is al de eerste bank in Nederland die helemaal géén rente meer uitkeert bij spaarrekeningen.

Uw kind gaat studeren: hoe kunt u helpen?

Mijngeld.blog.nlTegenwoordig kost studeren veel geld. De basisbeurs bestaat niet meer. Er is wel studiefinanciering. Maar dat moet uw kind later, met rente, terugbetalen. Veel ouders willen hun kinderen een financieel steuntje in de rug geven. Hoe kunt u geld investeren in de studie van uw kind?

Hè, kost sparen geld?

sparenJa u leest het goed: sparen kost geld. Een gemiddeld gezin in Nederland heeft rond de € 27.500,- spaargeld. Een mooie spaarpot waar vaak hard voor is gewerkt. Nu de rente op normale spaarrekeningen zo laag is, kan dat bedrag niet verder groeien. Maar veel mensen weten niet dat sparen nu zelfs geld kost. Dat heeft meerdere redenen.

Doordat de inflatie stijgt, wordt uw geld minder waard

De inflatie laat zien hoe het gaat met de prijzen van producten en diensten, zoals boodschappen, kleding of de kapper. Als de prijzen stijgen, stijgt de inflatie. En kunt u minder met uw geld doen. Doordat de inflatie de laatste jaren zo laag was, kon spaargeld ondanks de lage rente toch nog een beetje groeien. Nu stijgt de inflatie weer. Het inflatiepercentage is zelfs hoger dan de spaarrente. Hierdoor wordt geld dat u opzij zet minder waard.

Sparen? Kan dat nog steeds?

Mijngeld.blog.nlNog steeds spaar je tegen een kleine rentevergoeding, maar hoe lang nog? De hypotheekrentes dalen nog steeds en hetzelfde kun je zeggen over de spaarrentes. Maar veel ruimte om te zakken is er niet meer.

Spaarrente op nul

geldJe kon erop wachten! Triodos Bank heeft als eerste bank de spaarrente verlaagd naar nul procent. Spaarders mogen hun geld parkeren op de spaarrekening, maar het is qua rendement vergelijkbaar met het sparen in een oude sok of in je matras.

Triodos Bank biedt nu nog een spaarrente van 0,1%, maar vanaf 3 april valt het laatste beetje rendement ook weg. De duurzame bank geeft de aftrap voor andere banken om het voorbeeld te volgen.

Een nieuwe vorm van het ouderwetse spaarpotje

mijngeld.blog.nlWil je geld opzij zetten voor die lang gekoesterde reis of een nieuwe keuken? Of misschien heb je een ander spaardoel in gedachten? Sparen lukt vaak net iets beter als je je doelen en wensen voor ogen houdt. Waar sparen de meeste mensen tegenwoordig voor?

Voor veel mensen is Doelsparen net dat extra zetje in de rug om een grote, belangrijke uitgave voor ogen te houden en daarvoor te blijven sparen. Net als een ouderwetse spaarpot. Alleen hoef je er niet een hamer bij te pakken om te zien hoe ver je bent met je gespaarde geld. Het spaargeld staat veilig op de bank en je kunt met de technologie van tegenwoordig direct zien hoe dicht je je spaardoel bent genaderd.

Is ASN Bank al voorbereid op een negatieve spaarrente?

20170206_065954Voor de dochters hebben wij spaarrekeningen bij de ASN Bank. Het begin van het jaar krijgen wij altijd een afschrift. Zo ook afgelopen week. Er is een groot verschil ten opzichte van de afschriften van vorig jaar.

Ze hebben in het overzicht van spaarrekeningen de optie “Door u betaalde rente” opgenomen. Hebben ze de afschriften alvast afgestemd op het beleid van de toekomst? Gaan ze rente in rekening brengen voor het sparen? (zie foto)

De spaarrentes kruipen steeds meer richting de nullijn. De meeste spaarrekeningen bieden op dit moment een spaarrente tussen 0,10% en 0,5%. De hoogste spaarrente wordt nog geboden door NIBC Direct (0,6%), maar je kunt erop wachten dat ze verlagen.

Vijf manieren om geld te (be)sparen

seven thousand five hundred euro rolledVroeger was het simpel: had je geld over, dan zette je dat op een spaarrekening, zodat je er een extraatje over ontving. Maar nu de spaarrente zo laag is, vraag je je misschien af of je niet beter iets anders kunt doen met je geld. Twijfel je over een koophuis? Geen gek idee, want de hypotheekrente is ongekend laag. Maar er zijn meer manieren om slim om te gaan met je geld. En ja, daar hoort sparen nog altijd bij. Vijf tips van MoneYou om te (be)sparen. 

Sparen is zinvol…ook bij een lage spaarrente

Mijngeld.blog.nlNu de rente zo laag is hoor je mensen vaak zeggen dat sparen geen zin heeft. De spaarrentes zijn op dit moment laag, maar dat wil nog niet zeggen dat sparen geen zin heeft. Vergelijk de verschillende spaarrekeningen online om toch van de beste spaarrente te kunnen profiteren. Bepaalde bankinstanties doen dit ook zelf op hun website, zoals ING spaarrentes. Ik zal drie redenen geven waarom je niet zonder spaargeld kunt.