Leenreclames met waarschuwing

Staatssecretaris Aboutaleb heeft een aantal maatregelen aangekondigd waarmee het kabinet de strijd gaat aanbinden tegen problematische schulden. Er zijn te veel mensen die meer kunnen lenen dan ze kunnen terugbetalen. Daardoor komen veel gezinnen in zware financiële problemen, waardoor ze bijvoorbeeld hun huis uitgezet worden. Eén van de maatregelen is dat TV-spotjes voor leningen vergezeld moeten gaan met een waarschuwing voor onoverkomelijke financiële problemen.

Een aardig initiatief waarvan ik me alleen afvraag of het ook maar enig effect zal hebben. Laten mensen zich weerhouden van het opsteken van een sigaret door de heftige waarschuwing in koeieletters op hun pakje? Nee! Als mensen geld nodig hebben en gevoelig zijn voor leenreclames, denken dat daar een oplossing in zit, dan zal die waarschuwing ze in mijn ogen niet tegenhouden. Maar goed, baat het niet – het schaadt in ieder geval niet.

Gelukkig zijn er meer maatregelen:

- verbod op advertenties die de mogelijkheid bieden registratie bij het BKR te omzeilen
- overtredingen van kredietverstrekkers worden fors zwaarder beboet
- bij rood staan wordt na al een maand de kredietwaardigheid getoetst (nu pas na drie maanden) – ook op creditcards
- AFM gaat strenger toezien op toetsing van kredietwaardigheid
- uitbreiding schuldenregistratie – naast BKR komet er een Landelijk Informatiesysteem Schulden, waarin betalingsachterstanden bij verhuurders, energiebedrijven en sociale diensten geregistreerd worden
- investering van honderden miljoenen in extra schuldhulpverlening en armoedebestrijding

Ik hoop dat de aandacht voor het onderwijzen van de financiële consument niet verslapt. Want uiteindelijk is het beter om te voorkomen dat mensen te ver gaan dan ze te moeten helpen als het al zover is.

Lees ook:Strengere regels voor hypotheken
Lees ook:Geldzaken weer op orde: Zelfjeschuldenregelen.nl
Lees ook:Toezicht op financieel adviseurs
Lees ook:Steeds meer mensen met een baan hebben geldzorgen
Lees ook:Inkorten termijn roodstaan wel of niet nodig?

2 reacties op “Leenreclames met waarschuwing

  1. LL

    Ik ben het helemaal eens: voorkomen is beter dan genezen en denk ook niet dat als de nood hoog is een waarschuwing het aangaan van de lening voorkomt.

    Veel eerder beginnen met het informeren en voorkomen, zoals op school voorlichting geven, opleidingsnivo verhogen, drop-outs voorkomen, zou mijns inziens een hoop problemen voorkomen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Persoonlijke Lening

    Tja wat enkele jaren geleden al gedaan is mbt het aangaan van allerlei beleggingshypoteken en leningen (legiolease) zal nu dus ook in deze branche gaan gelden; nl. de zgn. bijsluiter!

    Een goede zaak lijkt mij.

    gr,
    Remco

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.