Inkorten termijn roodstaan wel of niet nodig?

Om probleemschulden tegen te gaan is het de bedoeling van het Ministerie van Sociale Zaken om de periode die je rood mag staan op je betaalrekening zonder gevolgen in te korten. Op dit moment is dat drie maanden – ze willen het verkorten naar een maand. De vraag is of dit niet meer kwaad dan goed doet. De Consumentenbond vindt het in ieder geval geen goed plan en protesteert ertegen.

Iedereen is het er wel over eens dat het goed is om het aantal gezinnen met problematische schulden terug te dringen. Of je daarvoor moet sleutelen aan de termijn van roodstaan is te bediscusseren.

Het plan is om banken de mensen die een volle maand rood staan op hun betaalrekening te sommeren om met bewijzen van kredietwaardigheid te komen. Zo niet, dan kan men geen geld meer opnemen.

Tegenstanders stellen dat het een enorme administratieve rompslomp wordt voor zowel de klanten als de banken, terwijl erg veel van deze mensen geen probleemschuldenaren zijn. Misschien wel in de dop? In ieder geval zijn ze niet in staat geweest om hun banksaldo in een maand één dag positief te krijgen. Ofwel: na ontvangst van hun salaris is het negatieve saldo niet aangevuld en beginnen ze de nieuwe maand met een minstand.

Ik vind het eerlijk gezegd niet zo’n gek plan. Degenen die gewoon even een liquiditeitsstorinkje hebben kunnen dat gemakkelijk aantonen door bijvoorbeeld spaargelden. Maar degenen die na het ontvangen van hun inkomen nog steeds rood staan en geen gelden achter de hand hebben om dat aan te vullen, zijn wel kandidaat om in de problemen te komen. En daar kun je maar beter zo snel mogelijk bij zijn: hoe eerder gesignaleerd, hoe makkelijker het is om de problemen op te lossen.

Lees ook:Slechts één maand rood staan
Lees ook:Rood staan bij sommige banken erg duur
Lees ook:Nederland heeft er een nieuwe bank bij – Knab
Lees ook:In Kassa : oneerlijke banken?
Lees ook:Leenreclames met waarschuwing

Eén reactie op “Inkorten termijn roodstaan wel of niet nodig?

  1. Jasper

    Ik vind het sowieso twijfelachtig dat het toegestaan is meer dan een maandinkomen rood te kunnen staan op een rekening.
    Wat rood staan betreft ben ik echt niet heilig, een saldotekort door een misschien iets te spontane aankoop of die iets te luxe boodschappen overkomt me regelmatig.

    Structureel roodstaan is namelijk onnodig duur, en voor dit soort grotere bedragen zijn aanzienlijk goedkopere leenvormen beschikbaar. Verder wordt bij het aangaan van zo’n lening de kredietwaardigheid getoetst.

    Wat mij betreft wordt die regel nog iets strenger; roodstaan, prima. Maar niet meer dan een maandinkomen!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.