Strengere regels voor hypotheken

Minister Jan Kees de Jager van Financiën dreigt met een Algemene Maatregel van Bestuur indien de banken vóór 1 februari niet met eigen maatregelen komen om de voorwaarden voor een hypotheek strenger te maken.

Een hypotheek moet beperkt gaan worden tot 112 procent van de waarde van het huis. Na het verstrekken moet binnen een periode van zeven jaar de hypotheek gedeeltelijk worden afbetaald, tot er een hypotheek van 100 procent van de waarde van het huis over blijft. Daarnaast zal ook het bedrag dat huizenkopers kunnen lenen beperkt gaan worden.

Dit zouden maatregelen zijn die voornamelijk de mensen treffen met een modaal inkomen. Per 1 januari 2011 komen zij niet meer in aanmerking voor een sociale woning doordat ze teveel verdienen. Ze kunnen ook geen huis meer kopen, want men zal door bovenstaande maatregelen niet meer in staat zijn om een huis te kunnen kopen.

Gezinnen met een modaal inkomen kunnen in de huidige situatie nog een hypotheek krijgen van plusminus €180.000. Indien de voorgestelde maatregelen zouden worden doorgevoerd, zal de maximale hypotheek niet meer boven de €110.000 komen. Met andere woorden, ze kunnen niet meer kopen en een huurhuis is ook te duur.

De Overheid neemt maatregelen, maar denkt niet na over de gevolgen van de gezamenlijke maatregelen. Mensen beschermen tegen te hoge hypotheken is goed, maar ze moeten wel een kant op kunnen.

Lees ook:Wat verdient Jan Modaal in 2013?
Lees ook:Einde aan “leengemak”
Lees ook:Geen goedkope huurwoning voor modaal inkomens
Lees ook:Hogere inkomens in de schuldsanering
Lees ook:Meeverhuizen hypotheek niet meer mogelijk?

Eén reactie op “Strengere regels voor hypotheken

  1. Cees Jan

    Zou het niet verstandiger zijn om als eis te stellen dat niet meer dan 75% van de waarde van de woning aflosvrij gesloten mag worden en het restant van de totale hypotheek op wat voor manier dan ook verplicht afgelost moet worden in maximaal 30 jaar,

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.