Einde aan “leengemak”

creditcardDe tijd dat banken te hoge leningen verstrekken ligt achter ons. Gezinnen met een modaal inkomen en een hypotheek worden beperkt in de leenmogelijkheden.

In het verleden kon een gezin met een modaal inkomen met gemak een lening afsluiten van €20.000 of nog meer. De banken zijn door de economische teruggang hier voorzichtiger in geworden. Door werkloosheid of langdurige ziekte kunnen de maandlasten niet meer gedragen worden, en daar hebben ook de banken geen baat bij. Volgens de Telegraaf zit er nieuwe regelgeving aan te komen waardoor gezinnen met een modaal inkomen geen lening meer kunnen afsluiten van €10.000 of hoger.

Lenen is duur
Consumenten staan vaak niet stil bij het belang van het hebben van een financiele reserve. Bij een dure tegenslag moet er gelijk een lening af worden gesloten om de lasten te kunnen dragen. Een lening kost u met gemak acht procent rente. Na het afsluiten van een lening van €20.000 moet u maandelijks alleen al aan rentelasten €133,33 (de eerste maand) betalen. Daarnaast moet u uiteraard ook nog zorgen voor de aflossing. Gezinnen met een laag inkomen komen door een lening vaak dermate in de problemen, dat ze de maandlasten niet meer kunnen dragen. Ze waren al niet in staat om maandelijks rond te komen, na het afsluiten van een lening zal het financiele huishouding nog moeilijker worden.

Lees ook:Wat verdient Jan Modaal in 2013?
Lees ook:Spaargeld is een must
Lees ook:Hogere inkomens in de schuldsanering
Lees ook:Geen goedkope huurwoning voor modaal inkomens
Lees ook:Strengere regels voor hypotheken

13 reacties op “Einde aan “leengemak”

  1. de schoolmeester

    Eerst zelf even sparen. Vadertje Cats schreef 400 jaar geleden al”De kosten komen voor de baten uit. “

      /   Beantwoorden  / 
  2. James

    Even over “geld lenen” in het algemeen. Geld lenen is eigenlijk iets wat niet bestaat. Als je geen geld hebt, heb je het niet. Voor geld lenen betaal je rente, soms veel rente. Neem nou bijvoorbeeld die “even krap bij kas” bedrijven die je snel geld kunnen lenen, bijvoorbeeld 200 euro. Zij vragen meer dan 25% rente en daarnaast moet je het geleende bedrag + de rente binnen max. 3 weken terugbetalen anders krijg je te maken met incassobureau’s en deurwaarders. Dom toch? Bij dit soort bedrijven zou je alleen geld moeten lenen indien je echt zeker weet dat je het bedrag binnen 3 weken kan terugbetalen (of binnen de gestelde termijn) en je een groot rentebedrag geen enkel probleem vindt. Zorg voor een spaarpot/spaarrekening en pak daar geld uit als je het nodig hebt. Dat is de beste manier om geld te “lenen”.

      /   Beantwoorden  / 
  3. de schoolmeester

    @James. Deze reactie getuigt tenminste van realiteitszin. Weg met al dat geleen. Dertig jaar geleden hadden de mensen minder geld, maar hoe kan dat nou, ook minder schulden. Zet de tering naar de nering.

      /   Beantwoorden  / 
  4. http://kredietverleners.blogspot.com/

    @schoolmeester, hoezo realiteitszin? Er wordt geleend en er zal altijd geleend worden. Dat is realiteit. Dat gaat de overheid niet stoppen. Zeker niet in dir internettijdperk waarbij je makkelijk geld via een ander land kunt lenen. Er komen hoe dan ook mazen in zo’n wet.

      /   Beantwoorden  / 
    1. de schoolmeester

      Die mazen in de wet zullen er inderdaad altijd wel blijven, hoe goed we ook ons best. Alleen vind ik dat je voordat je leent, bezint eer je begint.
      -
      Trouwens je geeft niet eens antwoord op mijn reactie. Ik denk dat de mensen vroeger veel beter in de gaten hadden hoe ze met geld om moesten gaan. Deze realiteitszin is nu geheel weggezwetst door kapitaalverschaffers en weggeredeneerd door een verwende consument.

        /   Beantwoorden  / 
  5. Ribank geld lenen

    Dat er altijd geld geleend wordt twijfel ik niet aan. Of dit voor iedereen verantwoordelijk is, blijft ook altijd de vraag. Dat de overheid hier bij mee wilt helpen om te bepalen wie wat kan lenen is in principe een goede ontwikkeling, maar kan ook belemmerend werken voor mensen die net wel of niet niet aan de ondergrens komen.

    @schoolmeester: over een groot verschil zit tussen beter in de gaten hebben of verantwoordelijkheisgevoel tussen vroeger en nu ligt volgens mij meer aan de ontwikkelingen. Immers zouden we hedendaags beter in de gaten moeten kunnen hebben hoeveel we uitgeven en wat er binnenkomt met de nieuwe technologie. Denk aan online bankieren dat meteen je bankzaken actueel inzichtelijk maakt.

    gr,

    Thijs Nieuwdorp

      /   Beantwoorden  / 
    1. de schoolmeester

      Je kan inderdaad nu zoveel info krijgen over financiele zaken, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wie kan tegenwoordig nog uitrekenen hoe zijn salaris tot stand komt. Ga eens eens een overzicht bekijken van hoe energierekening in elkaar zit.75% van de bevolking neemt het voor kennisgeving aan of snapt het niet. De mensen gaan ten onder aan de hoeveelheid aan info, men ziet de grote lijnen niet meer. Dertig jaar geleden kon je toe met een eenvoudig huishoudboekje. Laatst had ik een ongeluk, bleek dat ik dubbel verzekerd was voor rechtsbijstand, nou ik kijk alles toch wel even na, maar die was er toch even doorgeglipt.

        /   Beantwoorden  / 
  6. Paul Smiezen

    Prima zaak. Lenen is de laatste jaren veel te makkelijk gegaan. Heb er in opdracht meerdere artikelen over geschreven, maar het gevaar schuilt in het gemak. Men lijkt de risico’s niet te zien.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Pieter

    Er moet geleend worden door ondernemers en bedrijven, anders komt er geen productiegroei in Nederland en verlaging van de Internationale Concurentie Posite etc. Het risico van geld lenen moet genomen worden. Ben er wel mee eens dat lenen veel te makkelijk is gegaan de afgelopen jaren.

      /   Beantwoorden  / 
  8. James

    Goede discussie. Als men een lening aanvraagt en in een later stadium niet meer kan voldoen aan de betalingsverplichting, wordt men in het BKR register vastgelegd met een A codering of nog erger, zodat de betreffende wanbetaler de komende 5 jaar geen leningen meer kan afsluiten. Wat vind u van deze maatregel? Persoonlijk vind ik het een goed middel om mensen te beschermen die zo’n renten dragende lening niet kunnen betalen. En daar is de BKR ook voor bedoeld. Echter, nu is pas besloten om de BKR registratie bij mobiele telefonie contracten af te schaffen. M.a.w. klanten met mobiele telefoon die rekening niet op tijd betalen worden NIET meer zodanig geregistreerd dat ze 5 jaar niks kunnen lenen. Goed of slecht?

      /   Beantwoorden  / 
  9. patrick

    @ James:

    Tweeledig. Aan de ene kant vind ik het prima als een niet betaalde telefoonrekening wordt geregistreerd. Maar waarom wel een niet betaalde telefoonrekening registreren en niet de onbetaalde factuur voor de energie levering? Of de huur? Hier zie ik dus ook het probleem. Ik vind niet dat er vanuit 1 bedrijfssector moet worden geregistreerd naast de kredieten, maar ieder bedrijf moet kunnen registreren. Of alles of niets. Als alles niet kan, dan maar niets.

      /   Beantwoorden  / 
  10. James

    @Patrick
    Bedankt voor je reactie.

    Omdat de betalingsachterstand bij mobiele telefonie rekeningen doorgaans slechts enkele tientjes bedraagt. De gevolgen van zo’n BKR registratie staan vaak niet in verhouding tot de hoogte van de betalingsachterstand.

    Persoonlijk geef ik er de voorkeur aan om helemaal geen betalingsachterstand bij het BKR te laten registeren, mits de achterstand 4 maanden lang aanhoudt. Iedereen vergeet weleens een telefoonrekening te betalen of zit even krap bij kas.
    Kan natuurlijk iedereen overkomen (bv. door werkloosheid)!
    Waarom zou je dit direct in het BKR systeem willen vastleggen? Naar mijn mening moet je dit pas doen als is gebleken dat de persoon een kwestie een notoire wanbetaler is en anders niet.

    Zie ook: http://www.geldenrecht.nl/artikel/2010-11-12/geen-bkr-codering-meer-voor-telefoonrekening

      /   Beantwoorden  / 
  11. de schoolmeester

    Ik praat niet over zaken als de eerste levensbehoeften, maar heb het over te hoog afgesloten hypotheken, leningen voor vakanties en auto’s enz. maw ik-wil-alles-hebben-leners. Dit type leners is de laatste 20 jaar gecreeerd door kapitaalverschaffers!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.