Meer gedwongen woningverkopen in 2010

kaartenhuisHet Waarborgfonds Eigen woning (WEW) verwacht de komende jaren meer gedwongen verkopen van eigen woonhuizen. Het gaat hierbij om hypotheken die gesloten zijn met Nationale Hypotheek Garantie, waarvan het huis gedwongen verkocht moet worden in verband met het achterwege blijven van de maandelijkse betalingen.

In 2009 verwacht de WEW 800 uitkeringen te moeten verrichten in verband met een restschuld na gedwongen verkoop van het huis. De komende jaren verwacht de directeur van de WEW zelfs een verdubbeling van het aantal gedwongen verkopen. Dit wordt veroorzaakt doordat de huizenprijzen dalen en steeds meer mensen niet in staat zijn om de maandelijkse lasten op te hoesten. Op dit moment is de gemiddelde restschuld tussen de €30.000 en €35.000,-. Het WEW verwacht tot 2012 een stijging tot 1600 gedwongen verkopen per jaar. De restschuld zal naar verwachting stijgen naar een bedrag tussen de €40.000 en €50.000,-.

Premieverhoging
De premie bij het afsluiten van een hypotheek met NHG gaat per 2010 van 0,45% naar 0,55%. In 2006 bedroeg de premie nog slechts 0,28%. Gezien de ontwikkelingen zal een verdere premieverhoging logisch zijn de komende jaren. Vanaf 2013 verwacht de WEW een daling van het aantal gedwongen verkochte woningen. De maximale koopsom waarop u NHG kunt krijgen staat nu op €350.000. Dit is echter tijdelijk om de huizenmarkt een impuls te geven. De verwachting is dat het maximum in de toekomst weer richting de €265.000,- gaat.

Lees ook:Gewoon weer een lineaire hypotheek
Lees ook:Bij elkaar blijven om het huis
Lees ook:Steeds meer hypotheekdrama’s
Lees ook:Steeds lagere verkoopprijs bij gedwongen verkoop
Lees ook:Autopremies gaan verder omhoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.