Gewoon weer een lineaire hypotheek

Het gaat nog steeds niet goed met de huizenmarkt. De huizenprijzen blijven nog licht zakken. Is het nog wel verstandig om een huis te kopen met een tophypotheek erop?

Banken zijn tegenwoordig niet meer bereid om zware hypotheken te verstrekken. Er wordt nu kritischer gekeken naar de draagkracht van de leners. De kans is nu namelijk groter dat de bank het uitgeleende bedrag niet meer volledig terugkrijgt bij een gedwongen verkoop. Een huis als onderpand wordt steeds minder waard, dus wordt het ook lastig om het huis te verkopen op het moment dat de consumenten de maandlasten niet meer kunnen opbrengen.

Lineaire hypotheek
In het verleden was het gebruikelijk om de hypotheekschuld zo snel mogelijk af te betalen. De huidige hypotheken zijn erop gericht om de schuld maximaal te houden, in verband met de hypotheekrenteaftrek, het liefst nog een combinatie met een aflossingsvrij deel. Wij zouden terug moeten naar de oude hypotheekvormen. Dit zal wel tot gevolg hebben dat de maandelijkse hypotheeklasten gaan stijgen, en dus kunnen wij minder geld lenen met ons inkomen. Vooral de eerste jaren zullen de lasten zeer zwaar drukken op het budget.

Lees ook:Hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekbaar
Lees ook:“Lage maandlasten hypotheken” verleden tijd?
Lees ook:Hypotheekrenteaftrek is heilig huisje
Lees ook:De nieuwe minima
Lees ook:Hypotheken ondergeschoven kindje?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.