“Lage maandlasten hypotheken” verleden tijd?

De laatste jaren werd er steeds vaker gekozen voor de aflossingsvrije hypotheek. Deze hypotheekvorm heeft als grote voordeel dat het een goedkope hypotheekvariant is.

Tientallen jaren geleden werden er voornamelijk lineaire hypotheken gesloten. Iedere maand betaalde de huiseigenaar een deel rente en een deel aflossing. De eerste jaren waren de lasten enorm hoog, doordat er al flink afbetaald moest worden. Na de lineaire hypotheek werd er massaal gekozen voor de spaarhypotheek. De laatste jaren kwam de nadruk te liggen op lage maandlasten en de aflossing werd voor ons uit geschoven. De hypotheek werd gedeeltelijk aflossingsvrij gemaakt.

Verplicht hypotheek aflossen
Als het aan de banken ligt ziet de hypotheek van de toekomst er iets anders uit. Er gaat een aflossingsverplichting worden ingevoerd van minimaal de helft van het hypotheekbedrag. Indien het is toegestaan om in een periode van dertig jaar af te lossen in een spaarconstructie, lijkt het mij geen schokkende aanpassing in vergelijking met de huidige situatie. De banken willen maximaal een leenbedrag toestaan van 112 procent van de waarde van het huis.

Dit is een tegenvoorstel tegenover de plannen van het AFM. De plannen van de banken zijn milder dan de AFM plannen. Een zware verscherping die de AFM voorstelde, was om hypotheken boven 100 procent van de waarde van het huis, binnen zeven jaar verplicht terug te laten betalen.

Mogelijk is een verdere aanscherping van de plannen noodzakelijk voor de banken.

Lees ook:Nationale Hypotheek Garantie vliegt de deur uit
Lees ook:Strengere regels voor hypotheken
Lees ook:Gewoon weer een lineaire hypotheek
Lees ook:Dilemma: aflossen of sparen?
Lees ook:Plannen Prinsjesdag

Eén reactie op ““Lage maandlasten hypotheken” verleden tijd?

  1. Anneke Ranzato-Versloot

    Even voor alle duidelijkheid: het gaat niet om het aflossen van de helft van de hypotheek. De plannen zeggen dat maximaal de helft van de waarde van de woning aflossingsvrij mag overblijven. En dat is wel iets anders… http://bit.ly/fEg65w

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.