Bij elkaar blijven om het huis

wegwijzersBinnen een relatie is geld de meest voorkomende reden van ruzies tussen de partners. Een reden om niet te scheiden, kan ook geld zijn.

Door de nog steeds stagnerende huizenmarkt, is het moeilijk om een eigen huis te verkopen. Tegenwoordig gaan de meeste huizenbezitters eerst hun oude huis verkopen, voordat ze een ander huis kopen. Gehuwden die in een echtscheiding verwikkeld zijn, hebben vaak niet de mogelijkheid om rustig de verkoop af te wachten. De situatie onderling kan dermate slecht zijn, dat gezamenlijk onder één dak blijven wonen geen optie is. In dit soort gevallen zijn dubbele maandlasten vaak niet te voorkomen.

Huis is voor één van de twee niet te betalen
Gezinnen die in een duur huis zitten die ze kort geleden hebben gekocht (vóór de prijsdalingen) hebben een groot probleem. Ze kunnen het huis niet verkopen voor een bedrag waar ze de lopende hypotheek mee kunnen aflossen. De huizenprijzen zijn gezakt, dus de waarde van het huis is de laatste paar jaren ook lager geworden.

Stel een huis is 5 procent in waarde gezakt. Een huis van €250.000,- (in 2007) zal nu een verkoopprijs opleveren van €237.500,-. Het hypotheekbedrag is echter €250.000 + 8% (aankoopkosten en overdrachtsbelasting) = €270.000.

Er blijft dus een restschuld over van €270.000 – €237.500 = €32.500.

Dit in combinatie met een dubbele maandlast doordat één van de partners een huis gaat huren en ook een huishouden moet runnen, kan resulteren in grote schulden.

Een huurhuis heeft dus ook voordelen ten opzichte van een koophuis!

Lees ook:Eerst sparen dan huis kopen
Lees ook:Gratis tien jaar op wintersport bij kopen huis
Lees ook:Huizenprijzen 6% omlaag in 2011
Lees ook:Steeds meer hypotheekdrama’s
Lees ook:Een huis kopen naast een opvanghuis voor daklozen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.