Eerst sparen dan huis kopen

kaartenhuisDe tophypotheken liggen al langere tijd onder vuur. De AFM heeft als doelstelling om de Nederlandse consumenten te beschermen. Vanuit deze taak willen zij hypotheken boven de waarde van het huis voorkomen.

Starters op de huizenmarkt zullen het hierdoor nog moeilijker krijgen. Ze hebben al moeite om een huis te vinden die binnen het budget past. Dit gaat steeds beter door dalende huizenprijzen, maar nu moeten ze (als het doorgaat) ook nog eerst gaan sparen voordat ze een huis kunnen kopen. Ze kunnen namelijk een hypotheek krijgen voor het aankopen van een huis, maar de aanvullende kosten moeten ze zelf ophoesten. Dit komt gemiddeld genomen neer op ongeveer 8 tot 10 procent van de aankoopkosten van een bestaande woning. Voor een nieuwbouw huis zijn deze kosten iets lager.

Tophypotheken
Vorig jaar kwam de AFM al met de mededeling dat er een verbod zou komen op tophypotheken. Hierdoor is er veel onrust ontstaan, en minister Bos zag aanleiding om de AFM hierop te corrigeren. De AFM werkt nu aan nieuwe voorstellen om de consumenten te “beschermen” tegen tophypotheken, maar zoals te verwachten is, zijn de starters nu de klos. De meeste doorstromers kunnen de kosten betalen uit de eventuele overwaarde, maar bij verder dalende huizenprijzen valt de overwaarde ook steeds lager uit.

Tijdelijk een tophypotheek
Een voorstel van de AFM zou ook kunnen zijn dat er tijdelijk een tophypotheek afgegeven gaat worden. In de eerste jaren moeten de huizenbezitters met een tophypotheek, het deel boven de waarde van het huis versneld afbetalen, of het geld op een of andere manier bij elkaar sparen.

Lees ook:Huizenprijzen 6% omlaag in 2011
Lees ook:Gevaar van aflossingsvrije hypotheken
Lees ook:Scheiding? Wie neemt het huis
Lees ook:De nieuwe minima
Lees ook:Nieuwe blog over huizenmarkt

7 reacties op “Eerst sparen dan huis kopen

  1. Ron

    Er klinkt wat verontwaardiging door in je verhaal, maar niets is normaler dan sparen voor je geld, ook voor een hypotheek. Dat gebeurt overal ter wereld, behalve in Nederland, en dat dankzij dat idiote renteaftrek-systeem. In Duitsland kun je bijvoorbeeld ‘Bausparen’, hetgeen een bijzondere rente oplevert, en wat de overheid fiscaal beloont. En daar kan je als kind al mee beginnen.

    Ja, ja, laat mensen alsjeblieft SPAREN voor hun geld.

      /   Beantwoorden  / 
  2. juul

    Ron, je hebt gelijk. Iedereen zou meer gericht moeten zijn op sparen, in plaats van lenen. Toch blijft het een lastig verhaal voor starters in deze moeilijke markt.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Monique - Geld.nl

    Het grote nadeel dat je als starter hebt ten opzichte van iemand die zijn/haar huis verkoopt, dat je geen overwaarde hebt waarmee je de bijkomende kosten van het nieuwe huis kunt financieren. Dat is inderdaad vervelend, maar door vooraf te sparen hoef je geen tophypotheek af te sluiten en loop je als starter dus ook minder risico. Sparen maar!

      /   Beantwoorden  / 
  4. J. Dijkhuis

    Op E-rente.nl treft u dagelijks bijgewerkte actuele spaarrentes aan. Op deze manier kunt u uw geld altijd wegzetten tegen de hoogste spaarrente.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Hoeveel hypotheek kan ik krijgen ?

    Het wordt als volgt hypotheek maximaal 112 % van de koopsom.

    Huidige situatie. koopsom €100.000 getaxaeerd executie € 88.000
    € 88.000 * 1,25 = € 110.000

    Nieuwe situatue koopsom €100.000 * 1,12 = € 112.000

    We kunnen gezellig meer lenen. Wie heeft dit bedacht ???

      /   Beantwoorden  / 
  6. Banksparen

    Inderdaad wie heeft dit bedacht. Ze hebben geen verstand van hypotheken.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.