Schenken aan de kinderen

Als je meer dan genoeg geld hebt en dat vermogen niet zelf op wilt of kunt maken, dan blijft het staan totdat je er niet meer bent. Waarna de kinderen er bij grote bedragen fiks belasting over moeten betalen. Om dat te voorkomen kan het verstandig zijn in een vroeg stadium te beginnen met het schenken van bedragen, zodat het vermogen geleidelijk overgedragen wordt.

Voor schenken gelden fiscale vrijstellingen waarvan ieder jaar gebruik gemaakt kan worden. Voor schenkingen aan kinderen bedraagt deze in 2007 € 4.412. Bovendien is er voor kinderen tussen 18 en 35 jaar oud een eenmalige verhoogde vrijstelling van € 22.048. Afhankelijk van de situatie kan het zelfs zinvol zijn om een bedrag te schenken dat deels belast is met schenkingsrecht. De belastingheffing werkt met schijven, waarover het tarief voor kinderen oploopt van 5% tot 27%.

Schenken kun je ook ‘vrij van recht’ doen. Dan neemt de schenker de belasting voor zijn rekening, zodat de ontvanger hier niet naar om hoeft te kijken.

Overigens blijft het bij het overwegen van “estate planning” bij grote bedragen zeer raadzaam om een fiscalist te raadplegen.

Lees ook:Contante schenkingen zijn bijna niet te controleren
Lees ook:Vraag: belasting bij verkoop huis?
Lees ook:Winnaar Staatsloterij moet €495.000 belasting betalen
Lees ook:Te hoge vermogensrendementsheffing
Lees ook:Hondenbelasting levert 58 miljoen euro op

Eén reactie op “Schenken aan de kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.