Vraag: belasting bij verkoop huis?

Vraag van Pieter: “Mijn moeder gaat binnenkort haar woning verkopen. M’n vader is al een tijd geleden overleden. Ze gaat verhuizen naar een huurwoning. Ze krijgt € 300.000 voor het huis en er zit geen hypotheek op. Moet ze over de verkoopprijs belasting betalen?”

Mocht je er bang voor zijn dat ze het progressieve inkomstenbelasting% moet gaan betalen over de opbrengst kan ik je geruststellen: dat is niet het geval.

Als het geld niet uitgegeven wordt maar op een spaarrekening of in beleggingen, dan gaat het wel deel uitmaken van haar vermogen dat belast wordt in box 3 voor de inkomstenbelasting. Ze gaat er dus vermogensrendementsheffing over betalen, wat inhoudt dat ze er 1,2% belasting over betaalt. Of exacter gezegd: over het gemiddelde van het vermogen in een jaar. Dit wordt berekend door het vermogen per 1 januari en dat per 31 december bij elkaar op te tellen en door twee te delen. Om die reden kan het gunstig zijn een woning begin januari te verkopen in plaats van eind december.

De waarde van je eigen woning (waar je woont) wordt niet belast in box 3. In plaats daarvan wordt er in box 1 (inkomen uit werk en woning) een bedrag bij je inkomen opgeteld dat afhankelijk is van de waarde van die woning (eigen woning forfait, vroeger huurwaardeforfait). Op dit moment betaalt je moeder dus ook belasting over de waarde van haar woning, maar dat is een stuk minder dan 1,2%.

Wellicht is het een idee (afhankelijk van de plannen en wensen van je moeder natuurlijk) om schenkingen te gaan verrichten aan de kinderen. Als jij (en je broers/zussen) nog geen 35 jaar oud bent kunnen jullie gebruik maken van een verhoogde vrijstelling voor het schenkingsrecht. Daardoor kan je moeder een deel van het vermogen dat ze straks heeft fiscaal gunstig aan jullie overdragen. Maar goed, misschien wil ze er wel hele andere dingen mee gaan doen!

Heb je ook een vraag? Stel hem bij Vraag maar raak!

Lees ook:Verhoogde eigen bijdrage AWBZ
Lees ook:Winnaar Staatsloterij moet €495.000 belasting betalen
Lees ook:Hoe voorkom ik belastingheffing over mijn spaargeld?
Lees ook:Extra aandacht van de fiscus voor vermogen
Lees ook:Moeder Dirk Scheringa voor 150.000 euro gedupeerd

4 reacties op “Vraag: belasting bij verkoop huis?

  1. Maats

    In de vraag zegt Peter dat er geen hypotheek op het huis rust.
    In het antwoord wordt gesteld dat de moeder in box 1 belasting betaalt over het eigen woning forfait.
    Deze mededeling is niet juist. Als er geen hypotheekrente wordt afgetrokken krijgt men geen bijtelling wegens eigen woning bezit, dus in dit geval betaalt de moeder geen belasting in box 1

      /   Beantwoorden  / 
  2. Anneke Ranzato (redactie)

    Ja, je hebt helemaal gelijk Maats. Dat element van de vraag had ik even over het hoofd gezien, dank voor deze aanvulling!

      /   Beantwoorden  / 
  3. rajen

    ik vind te veel trameland in het verkopen van een huis ,regels ,wetten .belastingen ,zelf de amtenaren weten het niet zo goed .en in het meeste gevallen worden de bugers benadeeld ,waarom geen eenvoudige regels voor iedereen verstaanbaar ..

      /   Beantwoorden  / 
  4. G.van de Vooren

    Extra belasting vanwege verkoop huis. direct na te zijn afgelost, een soort boete indien jij je huis verkoopt binnen 5 jaar na aflossing. je hebt immers ook 30 jaar belasting teruggave gehad.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.