Te hoge vermogensrendementsheffing

50euroDe Belastingdienst gaat er vanuit dat u 4 procent rendement maakt over uw spaargeld. In de werkelijkheid mag u al blij zijn met 2 procent.

Ons belastingstelsel is onderverdeeld in drie boxen. In box drie wordt uw spaargeld, beleggingen en dergelijke belast. Per volwassene (tot 65 jaar) is er een vrijstelling van € 20.661 (2010) per belastingplichtige. Voor 65-plussers kan er een hogere vrijstelling gelden. Gezinnen met minderjarige kinderen hebben een extra vrijstelling van € 2.762 per kind. Het meerdere zal belast gaan worden in box drie.

De belastingheffing bedraagt 30 procent over een verondersteld rendement van 4 procent. Dit komt dus neer op een belastingheffing van 1,2 procent. Echter er is geen spaarrekening te vinden waar u nog 4 procent rente op krijgt. Een dergelijke rendement zou u kunnen behalen met beleggingen, maar dan maakt u zelfs kans op een negatief rendement.

De Nederlandse overheid heeft in juni 2009 al aangegeven dat de belasting niet verlaagd gaat worden. Dit gaat de staatskas namelijk teveel geld kosten. Om het tarief van 30 procent in box 3 ten minste met ½ procentpunt te verlagen, is meer dan € 60 miljoen nodig.

Lees ook:100 euro sparen in ruil voor één Snicker per jaar
Lees ook:Belastingheffing box 3 te hoog
Lees ook:Hoge spaarrente pleister op inflatie
Lees ook:Hoe voorkom ik belastingheffing over mijn spaargeld?
Lees ook:Spaarbelasting – meten met twee maten

7 reacties op “Te hoge vermogensrendementsheffing

  1. Rene

    Zet het 5 jaar vast a 4% en stop met janken. Dat deed je namelijk ook niet toen je fluiten 5 of 6% binnenharkte.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Ron

      Rene, een reactie naar mijn hart. Het wordt hoog tijd dat we eens wat meer aan ‘wij’ gaan denken dan alleen maar aan ikke, ikke, ikke.

        /   Beantwoorden  / 
      1. bakker bik

        Helemaal mee eens Ron, maar het valt altijd zo op dat men in tijden van recessie als eerste begint te bezuinigen op de salarissen in de zorg en het onderwijs en natuurlijk de uitkeringen. Allemaal prima, maar als je dan tegelijkertijd de bovenkant van het loongebouw alsmaar hoger ziet worden, ga je toch over je nek. Ik zou zeggen. Samen uit, samen thuis. Dat is men de laatste 20 jaar vergeten.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Ron

          Dat heeft niets te maken met waar het hier over gaat, bakker (wel ff bij de les blijven.. ;-) ); de vermogensrendementsheffing. Daar betalen we gewoon allemaal 1,2 procent en dat lijkt me ook eerlijk; wie bijna niets heeft, betaalt ook (bijna) niets. Wie 10 miljoen op de bank heeft, betaalt 120.000.

            /   Beantwoorden  / 
          1. bakker bik

            Met die uitzondering dat iemand met 10 miljoen, dat niet op de bank zet en iemand met 40.000 euro wel.

              /  
          2. Ron

            He? Als jij 10M hebt zet je dat niet op de bank? Waar laat je dat dan? In een ouwe sok onder je bed? Stel dat het op de bank 3% oplevert, is dat 300.000 per jaar. Dat laat je dus schieten? Dat doet echt niemand. Bovendien maakt het niet uit waar het staat; als je het hebt, betaal je belasting. En iemand met 40.000 kan die 1,2% ook nog wel missen.

              /  
  2. bakker bik

    Mensen met 10 miljoen hebben hun geld heus niet in Nederland op de bank staan, beste Ron! Waarom denk je dat het in Brasschaat stikt van de Nederlanders en in Spanje, die daar een leuk optrekje hebben.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.