Belastingheffing box 3 te hoog

sparenDe spaarrente staat inmiddels gemiddeld ruim onder de drie procent, toch gaat de Belastingdienst voor de belastingheffing in box 3 nog steeds uit van vier procent rendement over uw vermogen.

In box 3 wordt er belasting geheven over spaargeld en andere vermogensbestanddelen boven de vrijstelling. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld spaargeld, aandelen en een tweede huis. Voor de belastingheffing gaat de fiscus ervan uit dat u een rendement maakt van vier procent, waar u 30 procent belasting over moet betalen. U betaalt dus 30 procent van 4 procent: 1,2 procent belasting.

Werkelijk rendement
Het maakt de fiscus niet uit hoeveel rendement u in werkelijkheid maakt. Op twee momenten wordt het vermogen bepaald, namelijk op 1 januari en op 31 december. Het gemiddelde vermogen van deze twee data wordt aangehouden als het vermogen waar vermogensrendementsheffing over betaald moet worden.

Lage spaarrente
Door de lage spaarrente is het onredelijk om nog steeds uit te gaan van vier procent rendement. De meeste spaarrekeningen bieden niet meer dan twee procent. Hierdoor is de belastingheffing geen 30 procent, maar eigenlijk 60 procent over het rendement. De verleiding om gewoon weer thuis onder een matras te gaan sparen wordt steeds groter. Het spaargeld geeft toch nauwelijks spaarrente, en er hoeft jaar op jaar geen vermogensrendementsheffing meer betaald te worden.

Lees ook:Hoe voorkom ik belastingheffing over mijn spaargeld?
Lees ook:Geld vastzetten in deposito om inflatie tegen te gaan
Lees ook:100 euro sparen in ruil voor één Snicker per jaar
Lees ook:Hoge spaarrente pleister op inflatie
Lees ook:Belasting over spaargeld gaat eindelijk omlaag

4 reacties op “Belastingheffing box 3 te hoog

  1. Spaarrekening

    Beetje vreemde redenering. De heffing gaat namelijk niet alleen over sparen, maar ook beleggen. Ondanks de crisis is het mij gelukt een rendement te behalen van 7% afgelopen jaar. Overigens kun je nog steeds 3% rente behalen (variabel) en tot 4,6% als je kiest om je geld tijdelijk vast te zetten. Overigens wel eens dat de spaarrente al lang niet meer is wat het geweest is.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Alex

    Ook over geld onder je matras betaal je belasting. Het gaat om je bezit, niet uitsluitend om hetgeen bij een bank is ondergebracht. Tenzij u hier natuurlijk het voornemen uitspreekt om belasting te gaan ontduiken.

    Voor wat betreft box 3, het fictief rendement dat belast is, is het gemiddelde rendement dat je redelijkerwijs kan halen. Deze wijze van heffen is in 2001 ingevoerd. Kan me niet voorstellen dat u beweert dat u de afgelopen 8 jaar niet gemiddeld 4% rendement hebt gehaald.
    Het ene jaar pakt het wat beter uit dan het andere, maar dat is nu juist het mooie van uitgaan van het gemiddelde. Het scheelt een hoop administratief gedoe en onder de streep wordt de belastingbetaler er (uiteindelijk) beter van.

      /   Beantwoorden  / 
  3. cor

    enig idee hoeveel de echte inflatie geweest is? Heel slim gedaan van Zalm.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Fred Wijma

    Nog niet zo heel lang geleden kregen we 5-6% rente op onze spaarrekeningen. Toen gooide het kabinet de belastingheffing in box 3 toch ook niet omhoog?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.