AdvieSoap deel 5: Gouden Handdruk

Op kantoor hebben wij zo af en toe een klant die ontslagen wordt door zijn werkgever en hiervoor een ontslagvergoeding krijgt. Het maakt niet uit hoe hoog die vergoeding is, we noemen het altijd een Gouden Handdruk. En met zo’n Gouden Handdruk kun je in beginsel drie dingen doen.

Je kunt het laten uitbetalen, dan betaal je er direct belasting over en ontvang je dus veel minder dan het afgesproken bedrag.
Je kunt het ook door je werkgever laten storten bij een verzekeraar, in een Gouden Handdruk verzekering.
Tot slot kun je het bedrag laten overmaken naar een zelf op te richten BV, de Stamrecht BV. Voor dit laatste moet het wel echt om grotere bedragen gaan, want het oprichten en aanhouden van zo’n BV kost natuurlijk geld.

De laatste twee mogelijkheden zijn gericht op het uitstellen van belastingheffing: je betaalt nu geen belasting, maar pas als je bedragen uit de verzekering of BV gaat gebruiken. Dat kan handig zijn voor het spreiden van de belastingheffing, waardoor je uiteindelijk veel minder belasting betaalt dan bij direct afrekenen.

Inhoudelijk kom ik hier nog wel een keer op terug, waar het me in deze AdvieSoap om gaat is het gemak waarmee mensen beslissen over een Gouden Handdruk verzekering. Er zitten flinke verschillen tussen verzekeraars in wat ze aanbieden, maar daar wordt door de mensen maar weinig aandacht aan besteed. Vaak hebben ze het gevoel dat ze erg snel moeten beslissen dus áls er maar een verzekering is waar het geld in weggezet kan worden. Terwijl vergelijken, met name bij de grotere bedragen, aanzienlijk geld op kan leveren.

Ga niet te makkelijk op de offerte van één gespecialiseerde partij in: deze verdienen grof geld met de Gouden Handdruk verzekeringen en vergelijken echt niet altijd heel veel verzekeraars. Laat je ook niet pushen door je werkgever die het snel wil afronden. Je moet gewoon de tijd krijgen om goed doordachte keuzes te maken!

Lees ook:Besparen op belastingheffing – middeling
Lees ook:Gouden handdruk niet meer zo goud
Lees ook:Spaarrekening plunderen vóór 31 december
Lees ook:Kosten van een gouden plak
Lees ook:Schenken aan de kinderen

2 reacties op “AdvieSoap deel 5: Gouden Handdruk

  1. Boy H.

    Valt een stamrecht bv onder de NL Garantieregeling?
    Wie weet het antwoord?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Juul

    Nee, helaas! Een stamrecht BV valt hier buiten.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.