Veilig sparen bij een bank

Door een aantal tips in acht te nemen kunt u extra veiligheid inbouwen. De afgelopen jaren hebben wij gemerkt dat banken failliet kunnen gaan. Ook nu gebeurt het nog steeds dat banken het loodje leggen.

De hoogte van de spaarrente is sterk afhankelijk van de hoogte van de marktrente. Bij een stijgende rente, kunt u ook een stijgende spaarrente verwachten. Door te vergelijken kunt u een veel hogere spaarrente ontvangen over uw spaargeld. Uiteraard moet u ook rekening houden met de veiligheid van de banken.

In 2008 hebben spaarders massaal gekozen voor de bank Icesave met een spaarrente van 5,25 procent. De consumenten hebben hun spaargeld tot €100.000 per rekeninghouder terugontvangen, maar dit heeft wel laten zien dat een hoog rendement niet heilig is.

Vrijwel alle in Nederland actieve spaarbanken, vallen onder de Nederlandse garantieregeling. Bij een faillissement van de bank staat de Nederlandse overheid garant voor uw spaargeld. Andere banken vallen onder toezicht van een toezichthouder in het land van herkomst. Bijvoorbeeld bij het omvallen van de Argenta Bank moet u aankloppen bij de Belgische toezichthouder.

Hoe veilig is uw bank?
Het probleem is dat u de veiligheid van een bank als leek nauwelijks na kunt gaan. Alle banken zullen naar buiten toe hun beste kant laten zien. Er zijn een aantal kredietwaardigheid beoordelaars actief, maar in het verleden is gebleken dat dit geen garanties geeft. De IJslandse Icesave had ook een redelijk goede kredietwaardigheid, maar is toch omgevallen.

Kies voor de hoogste spaarrente, maar kies wel verstandig.

Lees ook:Maximaal 3 procent spaarrente
Lees ook:Spaarbanken verplicht onder toezicht van de Nederlandsche Bank?
Lees ook:De Nederlandse grootbanken verliezen spaarders
Lees ook:Bank of Scotland verhoogt spaarrente
Lees ook:ING lokt klanten met hoge spaarrente

Eén reactie op “Veilig sparen bij een bank

  1. HenkR

    Iedere wet is zo goed als de afdwingbaarheid daarvan.
    Het overgrote deel van de banken in NL staat onder toezicht van DNB (De Nederlandse Bank) met als baasje de heer Nout Wellink. De DNB heeft grote volmachten voor de uitoefening van haar taken. Maar als ze dat dus niet zorgvuldig en krachtig dien, krijg je toestanden, zoals bij ICE-Save. Tip: houd het gegarandeerde maximum-bedrag in de gaten (m.i. zal dit binnen enkele jaren verlaagd gaan worden) én zorg ervoor dat je per bank nooit meer dan dat bedrag spaart. Banken met goede spaarrentes zijn de SNS-bank, Bank of Scotland, NIBC (deze kent ook leuke rentes voor kortlopende deposito’s) en toch beslist ook: de GarantiBank (zeker de deposito’s: 5.5% oplopend in 5 jaar = 4.3% perjaar!)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.