Bos wil spaargeld niet garanderen

Veel mensen denken dat hun spaargeld gegarandeerd is door de Nederlandse Staat. Je hebt natuurlijk het depositogarantiestelsel. Alleen is het niet de staat die de uitbetalingen daaruit voor moet dragen, maar de gezamenlijke banken. De banken worden daar niet blij van, met name de grootbanken. Bij het omvallen van kleine prijsvechters draaien zij immers op voor het uitbetalen van de gegarandeerde bedragen. Naar rato, dus de Rabobank heeft er het meeste last van. Er gaan dan ook al tijden stemmen op om het systeem van de spaargarantie te veranderen.

Een idee van de Commissie Maas was om de staat als een soort van verzekeraar te laten optreden, waarbij de banken premie moeten betalen voor de garantie. Dat ziet Wouter Bos niet zitten. Hij vindt niet dat de Staat het risico van de banken hoeft over te nemen. Hoe het dan wel moet, dat wordt er niet bij verteld. Ik ben wel benieuwd…. of vind jij dat het huidige systeem wel gehandhaafd kan blijven?

Lees ook:Zit het probleem in de kennis?
Lees ook:Garantiefonds laten vullen door spaarders?
Lees ook:Zorgpremie inkomensafhankelijk, zorgtoeslag afschaffen
Lees ook:Bos buigt voor Rabo bij Icesave vergoeding
Lees ook:Rabo: garantieregeling moet helemaal om

2 reacties op “Bos wil spaargeld niet garanderen

  1. Fred Wijma

    Ik denk dat Bos een punt heeft als hij dit weigert. We gaan steeds meer Europees denken en regelen, dus zou het niet gek zijn als er een Europees garantiestelsel komt. De Centrale Europese Bank (van dhr. Trichet) zou daarin een leidende en toezichthoudende rol kunnen spelen.

    We moeten zo langzamerhand eens af van allerlei regelingen per land. De kredietkrisis leert ons steeds meer (als we er voordien al niet achter hadden kunnen zijn!) dat we er alleen niet komen en ook op dit gebied internationaal moeten samenwerken. En voor Nederland en omringende landen gaat dat (uiteraard) het beste binnen de EU.

    Voor het zover is, zullen er best de nodige verhitte discussie ontstaan, want ieder land heeft zo zijn eigen insteek. Maar voor mij staat het als een paal boven water dat zo’n Europees stelsel er moet komen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. jagdies

    Wordt het geen tijd om serieus te onderzoeken naar de kostenbesparingen door gebruik van internet? want het onderhouden van grote gebouwen dienende als kantoor is van de oude tijdperk! deze kosten worden jaarlijks doorberekend waardoor de spaarders minder rente ontvangen, worden aan de consumenten onnodige hogere rente voor hypotheken en kredieten in rekening gebracht, verder worden de kosten voor het vervarmen van de bureaustoelen waarop overtollig personeel zitten ook door de consument betaald. Topinkomsten ? uit welke bronnen komen deze ook al weer?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.