Wij garanderen Duits spaargeld…

Die depositogarantieregeling blijft een interessant fenomeen. Ik geloof dat iedereen het er wel over eens is dat het fijn is dat er een garantieregeling is voor onze spaargelden. Er zijn alleen twee punten waarover je kunt discussieren: voor welke banken moet de garantie gelden én voor welke consumenten moet de garantie gelden? Een tijdje geleden had ik het al eens over de banken die onder de regeling vallen. Alle banken met een vergunning van De Nederlandsche Bank – daar vallen ook banken van buitenlandse origine als Credit Europe, AK Bank, Anadolubank, Amsterdam Trade Bank en DHB Bank onder. Een ander punt is: welke spaarders moeten gebruik kunnen maken van de regeling? Er blijken namelijk nogal wat buitenlandse spaargelden onder onze garantie te vallen.

Zo heeft ING Direct spaargelden aangetrokken in vele landen. Een deel daarvan valt onder de Nederlandse depositogarantieregeling: de gelden uit Spanje, Italië, Frankrijk en Groot Brittanië. Het gaat om een leuke totaalsom van zo’n 60 miljard euro.

Hetzelfde gaat NIBC nu doen met NIBC Direct in Duitsland. Ze bieden een scherpe rente aan onze Oosterburen en hopen daarmee een flinke som euro’s binnen te slepen. Die euro’s vallen onder de Nederlandse garantieregeling, niet onder de Duitse. Dus als NIBC Direct een doorslaand succes wordt in Duitsland, bijvoorbeeld omdat de Duitsers zich niet zo in de kredietwaardigheid verdiepen – het geld is toch gegarandeerd, en NIBC zou het niet redden… dan draaien onze banken en de Nederlandse Staat samen op voor het terugbetalen van de Duitse spaartegoeden. Dat zou hele nare gevolgen kunnen hebben lijkt me zo.

Is het niet logischer als een nationale garantieregeling geldt voor banken met een vergunning in dat land en burgers van het betreffende land? Dat NIBC Direct hier gewoon een vergunning van de Duitse nationale bank moet aanvragen en de Duitse middelen dan onder de Duitse garantieregeling vallen?

Lees ook:Voor wie moet onze garantieregeling gelden?
Lees ook:Blijft NIBC Direct jouw keuze?
Lees ook:Volledige garantie op spaargeld!
Lees ook:Hogere garantie voor spaargelden?
Lees ook:Kredietbeoordeling NIBC verlaagd

7 reacties op “Wij garanderen Duits spaargeld…

 1. Rally

  Ben het helemaal met je eens. Ik stond er ook van te kijken toe ik deze verhalen hoorde toen ik me ging verdiepen in de spaar(banken)

  Het lijkt soms wel is of een gewone burger het beter snapt dan iemand van De Nederlandse Bank of de politiek.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Luuk

  Uit je stukje blijkt eens te meer dat het hoog tijd wordt dat er een Europees garantiestelsel komt, zodat grensoverschrijdende spaargelden binnen heel Europa gegarandeerd zijn. Dit zal dan wel betekenen dat er een soort Europees fonds opgericht moet worden, waar spaarders die de dupe zijn geworden van een ingestorte bank een beroep op kunnen doen. Er zou dan ook een soort ‘eigen risico’ moeten komen, bijv, 5% van het spaarbedrag.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Anneke Ranzato-Versloot

   Dat zou een mooie oplossing kunnen zijn. Ik zie wel praktische haken en ogen. Wie bepaalt er welke banken er bij het garantiestelsel horen en welke niet? Hoe wordt daar toezicht op gehouden? Gaat in Nederland al zo lekker… ahum. Bij zo’n stelsel moet het hele toezicht op het bankwezen ook Europees lijkt me. Dat is nog een hele operatie met veel problemen. Maar ongetwijfeld gaat het er wel een keer van komen.

     /   Beantwoorden  / 
 3. Rally

  Het plan uit de tekst lijkt me beter. Ieder land zou voor zich moeten bepalen of het haar burgers een risico wil laten lopen en dan ook voor de tegoeden van deze burgers garant moeten staan. Betere samenwerking en communicatie dus.
  Sparen moet je zonder enig risico kunnen doen dus ik ben tegen een eigen risico. Maak dan een duidelijk verschil in spaarbanken en bv. beleggingsbanken. Waarbij de spaarbank 100% risicoloos is met zijn / haar produkten en de beleggingsbank met evnt. hoge rendementen als een normaal bedrijf gezien wordt dat faliet kan gaan zonder dat het het systeem kan aantasten. Bij het laatste kan je je eventueel nog verzekeringen bedenken mocht je risico willen vermijden die weer door andere beleggingsbanken worden gegarandeerd.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Patrick

  Geen enkele bank is risicoloos, ook een gehele spaarbank niet. Nu wil ik als voorbeeld IceSave gebruiken. IceSave is in Nederland een volledige Spaarbank geweest, alleen zat daar, net als bij alle overige 100% spaarbanken, een andere bankorganisatie achter. Neem bijvoorbeeld ING direct, of een AK bank. Labels van een grotere bank waar wel een groter risico wordt gelopen. Het garantiedepositostelsel zou inderdaad Europees moeten worden. Zoveel haken en ogen zie ik niet aan het systeem. Nu geldt al dat wanneer een instelling in 1 europees land een vergunning heeft dit voor de gehele EU geldt. Er is een instelling die zich de Europese Centrale Bank noemt, die het toezicht zou kunnen doen, net als de Nederlansche Bank. Welke banken mogen wel toetreden en welke niet? In dit geval zeg ik eigen volk eerst, dus alleen banken waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in een EU-land. Geen labels die juridisch gevestigd zijn in een EU-land.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Paul

  Vergeet de RABO niet.
  Je weet wel dat bedrijf wat laatst zo’n grote mond had over het huidige Deposito Garantie Stelsel.
  RABO doet o.a. in België óók zaken onder het Nederlandse stelsel.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Charles v. Vlietwijck

  De NL-regeling van € 100.000 stopt op 6 oktober 2009.
  Misschien wordt een EU-regeling ingevoerd van € 50.000? Let dan wel op eventuele aftopping, Eigen Risico of andere beperkingen.
  Protectionisme per land onwenselijk; breng alle EU-landen onder eenzelfde regeling; bij grensoverschrijding bv bewoners Griekenland bankieren bij NL-bank dan de garantie door dat woonland en niet door NL.
  Je moet bedenken dat bank failliet kan gaan en je dan wel tijd(je) op garantie moet wachten.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.