Garantiefonds laten vullen door spaarders?

Garantie op spaargeld moet op de schop, vinden de bankenEerst zegt Wouter Bos dat Balkenende onhandig bezig is door te beginnen over de hypotheekrenteaftrek in deze roerige tijden. En wat doet hij vervolgens zelf? Hij oppert dat het garantiestelsel voor spaarders misschien maar door de spaarders zelf geregeld moet worden. Zou hij met Bert Heemskerk gesproken hebben voordat hij naar Brussel ging? Het idee is dus dat er een fonds opgericht wordt dat door spaarders zelf gevuld wordt met een soort van premies. Zie jij heil in zo’n systeem? Op zich vind ik ook wel dat het huidige systeem niet klopt maar hoe het anders moet?

Lees ook:Bos wil spaargeld niet garanderen
Lees ook:Rabo: garantieregeling moet helemaal om
Lees ook:Microkrediet ook gewoon leuk
Lees ook:VerdienIdee: reclame op je auto
Lees ook:Beleggingsproduct van het jaar: Skagen Global

9 reacties op “Garantiefonds laten vullen door spaarders?

  1. Ron

    Vreemd. Omdat het zo een groot aantal mensen aangaat, lijkt het me typisch een taak van de overheid. Dan maar iets meer belasting betalen voor een dergelijk fonds, toch?

    Afgezien daarvan vraag ik me af waar we het over hebben. Niet over het risico van een grote bank die op omvallen staat, want dan koopt de staat ‘m gewoon op. Blijkbaar gaat dus om kleintjes. Sja, en hoe groot is daar het risico nou van? Kan de overheid dat niet dragen? Bovendien, heeft de overheid als toezichthouder daar niet ook een verantwoordelijkheid?

    Kweenie, maar mijn lekenverstand ziet alle pijlen richting overheid wijzen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Anneke Ranzato-Versloot

      Ja! De verantwoordelijkheid ligt nu natuurlijk bij de gezamenlijke banken, ik ben het (voor deze keer) wel met Heemskerk eens dat daar een stuk oneerlijkheid in zit. Maar waarom niet de overheid zelf inderdaad?

        /   Beantwoorden  / 
  2. Patrick

    Bos heeft een aantal pogingen gedaan om de banken mee te laten betalen aan het nieuwe garantiestelsel (tot EUR 100.000 ipv 38.000) maar dat luktje niet. Omdat de overheid zich uiteindelijk niet verantwoordelijk voelt voor het spaargeld van de burger wil de overheid de garantie niet volledig opzich nemen. Vandaar dat Bos nu komt met het fonds voor spaarders. Ik ben geen insider, maar ik geloof sterk dat de Rabobank heeft geweigerd mee te betalen en op die manier Bos heeft gedwongen een andere betalingswijze te zoeken voor het garantiestelsel.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Anneke Ranzato-Versloot

      Daar zou je heel goed gelijk in kunnen hebben Patrick! Maar waarom wil de overheid zich niet verantwoordelijk voelen, aangezien ze zelf het toezicht op de banken met een vergunning uitoefenen? Vertrouwen ze hun eigen toezicht niet?

        /   Beantwoorden  / 
      1. Patrick

        Nee, dat is het denk ik niet. Ik denk dat dat eerder te maken heeft met het gat tussen burger en politiek. Politiek is er om het land te besturen en niet om de burger te verzorgen, dat zie je steeds meer terug. Kijk maar naar de ‘marktwerking’ die de overheid steeds meer stimuleert. Niet dat het altijd even goed gaat, maar ja… dat nemen ze voor lief. Ook kan je kijken naar de deregulering. Er zijn steeds minder regels en steeds meer ‘fatsoen’ regels die de sectoren zelf moeten controleren. Mijn idee is dat de politiek zich niet wil bemoeien met de burger. Volgens mij is dat ook iets wat wij van de politiek verlangen. Ik zou niet willen dat politiek Den Haag uitmaakt waar ik mijn spaargeld plaats en hoe ik denk dat spaargeld te gaan besteden. Trouwens, is de overheid ook niet bezig met het onderzoeken of de WW, WAO, AOW kunnen worden geprivatiseerd? Waarom dan een nieuw fonds voor spaarders openen?

          /   Beantwoorden  / 
  3. Hadjememaar

    Onbegrijpelijk. Vooral de grote Nederlandse banken gevven al een belachelijk lage rente. Daar nog premie over heffen maakt sparen alleen maar nog onaantrekkelijker.
    Is het niet veel logischer om een dergelijke heffing op te leggen aan degenen die lenen, vooral als ze dat doen zonder overeenkomstig onderpand ?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Anneke Ranzato-Versloot

      Huh? Voor lenen wordt toch gewoon een rente betaald, waarin ook is meegerekend dat het zonder onderpand is. Anders was de PL-rente wel gelijk aan de hypotheekrente immers. Dus dat verband zie ik niet eerlijk gezegd.
      Het zou natuurlijk wel fair zijn als de grootbanken hun rente hoger zouden stellen als ze niet meer zelf het risico hoeven te dragen van het garantiestelsel. Maar dat zal heus niet gebeuren want tja… er moet wel winst gemaakt worden natuurlijk, en liefst heel veel.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Hadjememaar

        @ Anneke:
        Worden eventuele problemen dan verooraakt door de spaarders ? Dacht het niet. Problemen komen voort uit het LENEN. Een garantiefonds voor spaarders dient gevuld te worden door de mensen die lenen, in het bijzonder als ze geen onderpand te bieden hebben. Let wel: niet ALLEEN, maar wel VOORAL. Alle leners zulen het fonds moeten vullen, anders lopen de spaarders weg. (Die nemen hun spaargeld op en betalen hun eigen hypotheek af), Banken zouden eigenlijk helemaal niet meer mogen uitlenen dan ze aan spaargeld binnenkrijgen. Op die manier valt er straks helemaal geen geld meer te lenen.
        Bovendien worden de problemen veroorzaakt door het niet terugbetalen van leningen. De rekening daarvan neerleggen bij de spaarders is je reinste onzin.

          /   Beantwoorden  / 
  4. bedrogen spaarder

    Ben het roerend eens met Hadjememaar. Garantiefonds dient gevuld te worden door de mensen die lenen. Problemen komen niet door de spaarders, maar door de leners. Verder kunnen de banken bijdragen. Alleen maar winst maken en bonussen opstrijken? Er moet iets tegenover staan!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.