Provincie Gelderland heeft €100 miljoen aan obligaties Dexia

In 2008 hebben bepaalde provincies en gemeenten miljoenen euro’s verloren door het omvallen van de IJslandse Icesave Bank. U zou verwachten dat gemeenten hiervan geleerd hebben, maar de provincie Gelderland blijkt over honderd miljoen euro’s aan obligaties van Dexia te beschikken.

In 2008 is het groot nieuws geweest. Enkele provincies, gemeenten en andere overheidinstanties, hebben miljoenen euro’s zien verdwijnen. Provincie Noord-Holland had honderd miljoen staan bij de Icesave Bank en Provincie Groningen dertig miljoen.

Het is toch niet voor te stellen dat een provincie het nog steeds aandurft om dergelijke grote risico’s te lopen door op één paard te wedden. Waarschijnlijk gaat Dexia niet omvallen, maar breng toch niet zulke grote bedragen onder bij één bank! Ook niet als de rente daar veel hoger is. Hierbij moet er echter wel worden opgemerkt dat de obligaties de hoogst mogelijke rating (AAA-rating) hebben. Toch kan ik het mij niet voorstellen dat dergelijke investeringen nog steeds plaatsvinden.

De provincie Gelderland is echter niet de enige provincie met grote problemen in het geval Dexia gaat omvallen. De provincies Friesland en Limburg zullen ook zwaar geraakt worden.

Lees ook:Icesave, geld terug voor gemeenten?
Lees ook:Bankrun bij Dexia?
Lees ook:Enig idee wat je aan provinciale belastingen betaalt?
Lees ook:Meeste uitkeringsgerechtigden wonen in Limburg en Groningen
Lees ook:Hondenbelasting levert 58 miljoen euro op

3 reacties op “Provincie Gelderland heeft €100 miljoen aan obligaties Dexia

  1. Jerry van der Waarde

    Hoe had de provincie dan het geld moeten beleggen?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Infogo

    Eigenlijk is daar “De Bank Nederlandse Gemeenten” voor opgericht (bng.nl)maar ik lees net dat die zelf ook geld in Dexia hebben zitten: rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/40/Bank-Nederlandse-Gemeenten-in-Dexia.xml

      /   Beantwoorden  / 
  3. Jerry van der Waarde

    Ja dat klopt. En dat de provincie geld aan Dexia toevertrouwd had is m.i. niet vreemd. Dexia had immers een uitstekende rating. Ook een provincie kan niet precies weten waar de bank het geld dat haar toevertrouwd wordt in belegd. Zoals je zelf schrijft heeft ook de BNG geld aan Dexia in bewaring gegeven

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.